Life&style

Recept za neodoljivu starinsku pitu od jabuka koji se prenosi već generacijama

  • Ova pita će vas oduševiti jer se tijesto topi u ustima, a nadjev se savršeno uklapa
  • missGASTRO i blogerica Nevena Josipović donose recept koji se prenosi s koljena na koljeno
  • "Mama je taj recept naslijedila od još starijih generacija, a ja ću ga podijeliti s vama" kaže Nevena

Svake jeseni imam običaj stati kod jednog štanda prepunog jabuka. Čovjek ne zna koje bi uzeo, samim time što znam da su domaće. Ne mogu vam objasniti koliko su slađe i ukusnije od onih u trgovini.

Obožavam ovaj dio godine. I taj miris jabuka u zraku. Uvijek si ponesem gajbu, dvije, onda ostatak ukućana zna što to znači. Pretvorit ćemo se u jabuke.

Ako se ičemu veselim onda je to pita moje mame. Takvu samo ona zna napraviti. Fino prhko tijesto i dobar komad nadjeva. Ne volim kad mi je jabuka u tragovima.

Ova pita će vas oduševiti jer se tijesto topi u ustima, a nadjev se savršeno uklapa. Mama je taj recept naslijedila od još starijih generacija, a ja ću ga podijeliti s vama.

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 | Autor: Nevena Josipović Nevena Josipović

Sastojci:

  • 25 dag glatkog brašna +10 dag
  • 1 prašak za pecivo
  • 10 dag ulja
  • 10 dag šećera
  • 2 žutanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 4 žlice mlijeka

Nadjev:

  • 8 jabuka
  • malo cimeta
  • 3 žlice ulja
  • 3 žlice šećera

Priprema:

  1. Za početak jabuke očistite i izribajte. Dodajte im cimet, ulje i šećer. Dobro promiješajte, probajte, pa po želji možete dodati još šećera, ovisno koliko slatko volite.
  2. U posudu stavite brašno i promiješajte s praškom za pecivo.
  3. U drugoj posudi izmiksajte žutanjke, šećer i ulje. Za ulje sam vam napisala 10 dag, nije zabuna, već stavite šalicu na vagu i ulijte ulja dok vam ne pokaže 10 dag.
  4. Dobro izmiksajte. U tekuću smjesu dodajte brašno. Promijenite nastavak na mikseru za tijesto (spirale) dodajte mlijeko i 1 jaje. Miksajte i zamijesite tijesto.
  5. Zatim tijesto prebacite na podlogu, nastavite rukama mijesiti i doradite ga s još 10 dag brašna.
  6. Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki komad izvažite da budu jednaki.
  7. Podlogu na kojoj ćete razvaljati tijesto pobrašnite. Tijesto također pobrašnite i razvaljajte na veličinu tepsije. Koristite neku manju tepsiju. Moja je otprilike 20×35.
  8. Prvu koru namotajte na oklagiju te prebacite u tepsiju. Dno tepsije možete premazati s malo ulja i posuti s malo brašna. Na koru stavite pripremljeni nadjev. Zatim razvaljajte drugu koru i stavite ju preko nadjeva.
  9. Gornju koru izbodite s vilicom. Pitu stavite peći u zagrijanu pećinu na 150°C, 45 min. Mora vam dobiti zlatno-smeđu boju.
  10. Kada je pita gotova, pustite da se ohladi te ju pospite šećerom prahu.

 | Autor: Nevena Josipović Nevena Josipović

 

Photo: Nevena Josipović
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Dobar kolac