Life&style
Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati u svom domu, a koje će tvojim jelima dati nevjerojatan okus

Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati kod kuće, a jelima će dati nevjerojatan okus

  • Začinsko bilje je fantastičan način da dodaš okusu bilo kojoj vrsti jela ili pića, bilo slatkog ili slanog, bez dodavanja masti, soli  ili šećera
  • Bilje ima i druge namjene, mnoge su dugo bile cijenjene zbog svojih ljekovitih svojstava i još se danas nalaze u biljnim lijekovima
  • Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca i ružmarina uz nekoliko savjeta vrlo je lako uzgajati i kod kuće

Začinsko bilje je fantastičan način za dodavanje okusa i boje bilo kojoj vrsti jela ili pića, bilo slatkog ili slanog, bez dodavanja masti, soli  ili šećera. Dio biljke, koji se obično suši, naziva se začin. Tu spadaju, na primjer, kora (cimet), bobice (papar u zrnu), sjemenke (kumin), korijenje (kurkuma), cvjetovi (kamilica), pupoljci (klinčići) i tučci cvjetova (šafran) ili, najčešće lišće (ružmarin, bosiljak, origano...).

Možda vas zanima Aloe vera predivna je dekoracija i biljka koja liječi gotovo sve Rubrika Life&style Life&style

Osim okusa i boje, svaki od njih također ima svoj skup svojstava koja promiču zdravlje. Začinsko bilje poput bosiljka, origana, vlasca i ružmarina lako je uzgajati kod kuće, a pružiti će ti svježe, ukusno lišće koje možeš koristiti u juhama, varivima i salatama, kao i desertima i koktelima. 

Općenito, svježe začinsko bilje ima delikatan okus, pa ako ga dodaješ u jelo, učini to u posljednjih nekoliko minuta. Degustacija tvog jela dok se još kuha pomoći će ti da utvrdiš jesi li ga dodala dovoljno. Ako se ne koristi dovoljno začinskog bilja, tada će se malo razlikovati okus jela, ali ako se doda previše začinskog bilja, njihov će okus nadjačati ostale sastojke.

Ljekovito začinsko bilje

Konzumiranje bilja može pomoći u prevenciji i reguliranju bolesti srca, raka  i dijabetesa. Također može pomoći u smanjenju krvnih ugrušaka i imati protuupalna i antitumorska svojstva. Istraživanja su u tijeku, ali studije su pokazale da češnjak, luk, vlasac, poriluk, metvica, bosiljak, origano, kadulja i mnoge druge biljke mogu pomoći u zaštiti od raka. Bilje bogato antioksidansima, osobito klinčić, cimet, kadulja, origano i timijan, pomažući u smanjenju lipoproteina niske gustoće ("lošeg" kolesterola).

Vrste začinskog bilja

Začinsko bilje prema tome koliko dugo "živi" može se podijeliti na trajnice ili jednogodišnje bilje. Znati koje su jednogodišnje, a koje trajnice bitno je prilikom planiranja i sadnje biljnog vrta. Najlakše bilje za uzgoj su višegodišnje začinske biljke koje možeš uzgajati u posudama: to su ružmarin, menta, timijan i origano. Vlasac se također lako uzgaja iz sjemena, a jedna od najbrže rastućih biljaka je kres. Višegodišnja biljka je ona koja raste tijekom cijele godine i nastavlja živjeti i sljedeće godine.

Jednogodišnja biljka završit će svoj životni ciklus u jednoj sezoni. Jednogodišnje začinsko bilje poput bosiljka i kopra mora se saditi iznova svake godine, ali većina drugih često korištenih biljaka kvalificiraju se kao trajnice. 'Spavat' će tamo gdje su zime hladne, da bi se svakog proljeća ponovno oporavile. Neke od najboljih jednogodišnjih biljaka koje možeš uzgajati su peršin, bosiljak, kopar, mažuran i vlasac.

Kada se sadi začinsko bilje?

Imaš dvije mogućnosti kada je u pitanju početak sadnje višegodišnjeg začinskog bilja: možeš ih posaditi izravno u zemlju ili uzgajati u posudama. Rano proljeće je najbolje vrijeme za sadnju na otvorenom, ali začinsko bilje možeš staviti u zemlju u bilo koje doba godine kada nije smrznuto. Ako se odlučiš za uzgoj u tegli, to je izvrsna opcija za one u hladnijim regijama koji žele odmah započeti sadnju ili za svakoga tko želi žetvu tijekom cijele godine, samo se pobrini da biljka ima sunčani prozor (ili svjetla za rast). Nevelika visina višegodišnjih biljaka čini ih odličnim kandidatima za prozorske klupice, terase, balkone i verande. Sve sljedeće sorte će uspjeti u teglama.

Najbolje začinsko bilje u kuhinji

Tvoja kuhinja iz snova nije potpuna bez biljaka. Osim što dodaju dnevni dekor, korisna su pomoć u kuhinji. Evo popisa sjajnog začinskog bilja koje će začiniti tvoja jela tijekom cijele godine. Bilje voli puno sunčeve svjetlosti kada raste, pa ga svakako stavi blizu sunčanog prozora u zatvorenom prostoru, a savršeno mjesto je kuhinjski prozor; gdje će ti ukusni začini biti na dohvat ruke.

Ružmarin

Upotreba: Neophodan sastojak mnogih slanih jela, ružmarin ima nepogrešivu aromu i može se brati tijekom cijele godine za upotrebu u juhama, umacima, varivima, u povrtnim složencima, ali i kao začin za meso i ribu.
Upute za uzgoj: Posadi u dobro drenirano tlo na sunčanom mjestu, potrebno mu je oko 6 sati izravnog sunca.
Savjeti za održavanje: Ružmarin nikako ne voli previše vlage pa nemoj previše zalijevati.
Bonus: Ima snažan korijen pa mu stoga moraš osigurati dovoljno prostora za rast, pazi da tegla bude dovoljno velika.  U suprotnom, isprobaj jednu od nisko rastućih, raširenih sorti ružmarina, kao što je 'Prostratus'.

Kadulja

Upotreba: meso, umaci za tjesteninu i druga slana jela.
Upute za uzgoj: Posadi u dobro drenirano tlo na sunčanom mjestu.
Savjeti za održavanje: Svake jeseni odreži stabljike za oko 30 posto kako bi potaknula bujni novi rast.
Bonus: Postoji mnogo sorti kadulje osim standardne kulinarske biljke – probaj kadulju od ananasa za ledeni čaj.

Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati kod kuće, a jelima će dati nevjerojatan okus | Autor: shutter shutter Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati kod kuće, a jelima će dati nevjerojatan okus

Timijan

Upotreba: Bitan sastojak mnogih slanih jela, posebno onih koja potječu iz Italije.
Upute za uzgoj: Posadi u dobro dreniranom tlu na sunčanom mjestu.
Savjeti za održavanje: Odreži stabljike 50 posto u jesen kako bi potaknula novi rast.
Bonus: Ova niskorastuća biljka izvrstan je odabir za sadnju između stepenica, gdje će svaki put kad prođeš, ispuštati svoj ugodan miris.

Origano (mravinac)

Upotreba: Neophodan sastojak mnogih slanih jela, posebno onih koja potječu iz Italije.
Upute za uzgoj: Posadi u dobro drenirano tlo na sunčanom ili djelomično sunčanom mjestu.
Savjeti za održavanje: Odreži stabljike 30 posto nakon što procvjetaju.
Bonus: Origano ima naviku spuštanja koja lijepo izgleda u visećim košarama.

Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati kod kuće, a jelima će dati nevjerojatan okus | Autor: shutterstock shutterstock Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati kod kuće, a jelima će dati nevjerojatan okus

Menta (metvica)

Upotreba: Postoji nekoliko vrsta mente (metvice), od kojih svaka ima svoju suptilnu razliku u okusu i izgledu. Najpopularnija vrsta je metvica, sa svojim šiljastim, nazubljenim listovima i poznatim osvježavajućim okusom. Obično se koristi za pripremu umaka ili želea od mente i u čaju. Paprena metvica ima duže, tamnije listove i jači okus te je popularna u slasticama. Još jedna popularna sorta je metvica jabuke, koja ima suptilan, voćni okus i popularna je u ljetnim pićima.
Upute za uzgoj: Metvica je izdržljiva trajnica koju se zapravo ne isplati uzgajati iz sjemena, jer ju je tako lako uzgajati iz korijenskih reznica ili mladih biljaka posađenih u proljeće ili jesen. 
Savjeti za održavanje: Preferira dobro drenirano, plodno tlo u laganoj sjeni gdje će korijenje ostati vlažno, ali nikada neće postati premokro. 
Bonus: Najbolje je uzgajati mentu u loncu jer se može natjecati sa susjednim biljkama kada se posadi u zemlju. Beri po potrebi, dopuštajući nekim stabljikama da daju cvijeće. U jesen odreži do razine tla i svake godine malčiraj dobro trulim kompostom.

Savjeti za začinsko bilje u tegli

1. Odaberi prave posude. Najveći uspjeh ćeš postići kada koristiš posude s odgovarajućom drenažom. Većina glinenih tegli ima rupe za drenažu, ali se one lako mogu napraviti u drvenenim ili plastičnim posudama. Također su dobre i sadilice od tkanine koje dolaze u širokom rasponu veličina. Male posude mogu držati pojedinačne biljke, dok su veće veličine savršene za vrt s biljem na terasama.

2. Napuni tegle kvalitetnom mješavinom za zalivanje. Možda je primamljivo napuniti svoje posude vrtnom zemljom, ali vrtna zemlja se brzo zbija u loncima, smanjujući drenažu tla i poroznost. Bilju je potrebna dobra drenaža. Napuni svoje posude zemljom za lončanice (obično mješavina s organskom i anorganskom tvari) ili kombinacijom zemlje za lončanice i odležanog komposta.

3. Redovito beri. Česta berba škarama ili rezačima za začinsko bilje potiče svježi rast, stoga se nemoj bojati podrezati svoje domaće začinsko bilje.

4. Zalijevaj dosljedno. Ako si nova u vrtlarstvu, malo istraži. Neke biljke preferiraju vrlo dobro drenirano tlo (majčina dušica, origano, ružmarin), dok druge vole više vlage (metvica, korijander, matičnjak).

Ako voliš cvijeće, ovih 10 inspirativnih Instagram profila isplati se pratiti

Začinsko bilje na balkonu

Balkon ili terasa također mogu biti izvrsno mjesto za uzgoj omiljenog začinskog bilja. Najbolja stvar u vezi sa začinskim biljem je što se lako uzgaja, zauzima malo prostora i brzo se bere. Ako imaš malo vanjskog prostora, ove biljke savršene su za uzgajati i na balkonu. Obično su temperature balkona prikladne za začinsko bilje većinu godine, samo više pazi na svoje biljke zimi kako bi ih spasila od niskih temperatura. Tada ih trebaš unijeti u zatvoren prostor.

Peršin

Peršin je jedna od najboljih namirnica za uzgoj na balkonu jer dobro raste u malim posudama i zahtijeva samo djelomičnu sunčevu svjetlost. Odaberi mjesto koje je sunčano ili djelomično zasjenjeno. Morat ćeš održavati tlo vlažnim za najbolje rezultate, ali nemoj previše zalijevati biljke. Najbolje uspijeva na temperaturama između 5-26 °C što ga čini savršenim za kontejnerske vrtove i balkone. Ne zaboravi je unijeti u zatvoreni prostor zimi dok ne postane previše hladno.

Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati kod kuće, a jelima će dati nevjerojatan okus | Autor: shutterstock shutterstock Najbolje začinsko bilje koje možeš uzgajati kod kuće, a jelima će dati nevjerojatan okus

Korijander

Korijander je biljka koja se koristi svježa ili sušena u kulinarske svrhe. Biljka naraste do pola metra i ima sitne bijele cvjetove na krajevima stabljika. Ovu biljku može biti teško uzgajati u vrtovima, osobito u toplijim područjima. Trik je u tome da ga posadiš u balkonski vrt u proljeće ili jesen ili kada je još hladnije vrijeme.

Vlasac

Vlasac je jedna od najotpornijih biljaka koje možeš saditi. Vrlo dobro rasteu posudama. Vlasac daje okus juhama, umacima i naravno, pečenim krumpirima. Vlasac je trajnica što znači da će se, jednom kad ga posadiš, vraćati iz godine u godinu.

Najljepše sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom Možda vas zanima Najljepše sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom: Vodič i savjeti za uzgoj! Rubrika Life&style Life&style

Koje začinsko bilje saditi zajedno?

Kako se ispostavilo, nemaju svi na raspolaganju prostor za sađenje začinskog bilja odvojeno i u vlastitom prostoru. To je sasvim u redu jer se dosta biljaka može saditi zajedno, kako u zatvorenom tako i na otvorenom. S obzirom na to, koje bilje možeš saditi zajedno? Mnogo različitih začinskih biljaka može se posaditi zajedno. Općenito, bilje koje voli isto okruženje može se saditi zajedno.

Bilje koje se obično sadi zajedno su kadulja, timijan, ružmarin, mažuran, lavanda i origano, između ostalog. Trebala bi izbjegavati sadnju mente s drugim biljem zbog njezinih invazivnih svojstava. Dobro pravilo kada je u pitanju zajednička sadnja bilja je da se bilje koje voli isto okruženje može saditi zajedno. Istraživanje koje vrste okoliša, tla i sunčeve svjetlosti preferira tvoje željeno bilje pomoći će ti da suziš potragu za time koje druge biljke s njima možeš saditi. Prijatelji iz tla vole se držati zajedno.

Mediteransko bilje

Mediteransko bilje uživa puno sunčeve svjetlosti i općenito više suhog tla. Mediteransko bilje uključuje ružmarin, kadulju, origano, mažuran, lavandu i timijan. To znači da se sve ove biljke se mogu saditi zajedno.

Bilje koje voli vlagu

Za razliku od mediteranskog bilja, biljke koje vole vlagu uživaju u dobroj količini sunčeve svjetlosti i vlažnom tlu. To uključuje bosiljak i peršin. Bosiljak i peršin se mogu saditi zajedno.

Svježe i sušeno začinsko bilje često se koristi u receptima i televizijskim kuharskim emisijama. U prošlosti je začinsko bilje često igralo "mali dio" okusa u jelu, sada su neke začinske biljke bitni sastojak u receptima poput juha, tjestenine i drugih jela, pa i pića. Nasreću, uz ovaj vodič začinsko bilje bit će ti lako uzgajati na svom kuhinjskom prozoru ili balkonu, a još lakše ubrati i sačuvati za buduću upotrebu u kuhanju. Sve što ti preostaje nakon uzgoja začinskog bilja je dodati ga svojim jelima i uživati u okusu!

Photo: shutterstock

Komentari 0