Life&style 28. kolovoza 2020.

Prošle su čak 22 godine od prve epizode talijanske serije ''Čarolija'', čega se najviše sjećaš?

imdb.
  • Prva epizoda popularne talijanske serije ''Čarolija'' emitirala se na današnji dan 1998. godine
  • Ovu talijansku dramsku seriju dugo godina smo imali prilike pratiti ljeti na HRT1
  • Radnja se odvija u klinici Life, a svaka sezona bavi se ljubavnom pričom jednog para

Rijetko koje kućanstvo 2000.-ih godina nije pratilo popularnu seriju ''Čarolija''. Emitirala se preko ljeta i to iza Dnevnika na prvom programu Hrvatske radiotelevizije te je od početka stekla veliku naklonost hrvatske publike. U 10 sezona, koliko ih je snimljeno, imali smo prilike gledati brojne likove, a neki od njih su nam se posebno urezali u pamćenje. Sama radnja smještena je u Rim, a veći dio scena sniman je u Klinici Life. Inače, serija se emitirala od 1998. pa do 2008. godine. Ne možemo zaboraviti ni uvodnu špicu s prepoznatljivom melodijom koja nam se urezala u pamćenje. Ako se ne možeš na prvu sjetiti, vratit će ti se sjećanja čim čuješ prvi takt. 

 Svake sezone pratili smo jedan ljubavni par oko kojeg se radnja vrtjela, a svi likovi su zapravo povezani na nekoj razini. Danas, kad pogledamo s odmakom, možemo reći da je ''Čarolija'' talijanska verzija popularne američke serije ''Uvod u anatomiju''. Osim medicinskih slučajeva, bilo je u seriji i elemenata trilera, krimića, dotaknuli su se socijalne tematike, ali i romantike. Ravnatelj klinike je Oscar Sensi kojeg je igrao Paolo Lanza, a neki od najprepoznatljivijih likova koje smo gledali iz sezone u sezonu bile su Tilly Nardi koju je glumila Delia Boccardo i njezina prijateljica Giovanna Medici koju je utjelovila Paola Pitagora kao i Giovannin suprug Diego Olivares kojeg je glumio Giuseppe Pambieri. Za prethodno navedene glumce možemo reći da su starosjedioci jedne od najpopularnijih talijanskih serija. Uz njih, svake sezone, pojavljivao se i velik broj novih likova. 

 | Autor: imdb imdb

Osim obiteljskih odnosa, u seriji smo mogli pratiti ljubavne priče između liječnika, odvjetnika i medicinskog osoblja. Da scenaristi nisu bježali od aktualnosti i ozbiljnih tema, mogli smo vidjeti u scenama koje su se dotaknule nasilja nad ženama, ovisnost te imigracije.

Možda vas zanima... Gdje su danas dr. Udo Brinkmann i ostale zvijezde nama omiljene ''Klinike Schwarzwald''? Rubrika Life&style Life&style

Postoji i zanimljivost vezana za mjesto radnje. Iako je za potrebe snimanja napravljen set koji se prostire na 1000 metara kvadratnih, prednja strana zgrade kao i predvorje dio su stvarne bolnice. Radi se o ortopedskoj i kardiovaskularnoj bolnici koja je smještena u jednoj od rimskih četvrti. Čak su i na hodnicima stvarne bolnice snimljene neke scene, a poneki stvarni pacijent znali je imati ulogu statista. 

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot

Originalni naslov serije je ''Incantesimo'', a snimljeno je 587 epizoda koje su trajale u prosjeku sat vremena. Zanimljiv je podatak da je u prvih osam sezona snimljeno 'samo' 187 epizoda, dok je u posljednje dvije sezone snimljeno čak 400 epizoda. Scenaristica je do sedme sezone bila Maria Venturi, a cijela priča je zapravo bila njezina ideja. Da je na dobrom tragu bila, govori i podatak da je prosječna gledanost bila 4 milijuna gledatelja. 

Komentari 0