Life&style

Muškarcima poručila da nam na trebaju pridržavati vrata jer nismo psi te izazvala niz oštrih krtitika

  • Je li je pridržavanje i/ili otvaranje vrata ženama od strane muškaraca odraz lijepog ponašanja ili seksistički čin?
  • Rasprava na ovu temu vodila se na Tweeteru, a pokrenula ju je korisnica koja je ovaj čin usporedila sa stavljanjem povodca na psa
  • Njezin status je pokrenuo raspravu, a svoje nezadovoljstvo izrečenom usporedbom pokazali su pripadnica oba spola

Reklo bi se novi dan, nova žestoka rasprava na društvenim mrežama. Ovoga puta povod je bio tweet žene pod imenom Katie koja se okomila na kavalire, odnosno muškarce koji ženama otvaraju i pridržavaju vrata. "Dragi muškarci, prestanite ženama držati vrata prilikom ulaska u trgovinu. To podrazumijeva da vjerujete da žene to nisu sposobne učiniti samostalno i da ih smatrate nesposobnima. A može se usporediti sa zakopčavanjem sigurnosnog pojasa djetetu i stavljanjem povodca na psa", stoji u njezinoj objavi na Twitteru.

Premda od malih nogu učimo kako je pridržavanje vrata od strane muškaraca znak dobrog bontona i kavalirstva, izgleda kako je autorica tweeta u tome vidjela seksističko ponašanje koje treba iskorijeniti. Zasigurno je očekivala kako će je u ovome podržati brojne feministice, no scenarij koji se odigrao bio je sasvim suprotan.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Što fotografije na društvenim mrežama zapravo govore o onom tko ih objavljuje? Rubrika Life&style Life&style

Bonton, a ne seksizam

"Draga Katie, javljam ti se kao žena. Često držim vrata ljudima i sviđa mi se kada za mene učine isto. To vidim kao znak uljudnosti i pristojnosti, a ne kao znak seksizma. Molim vas, nemojte pretpostavljati da govori u ime svih žena", stoji u jednom od komentara u kojem je izneseno neslaganje sa spomenutim tweetom.

Oglasili su se i muškarci pa je tako jedan od korisnika Tweetera napisao sljedeće: "Draga Katie, nisi u pravu. Muškarci NE drže ženama vrata jer mislile da nisu sposobne, mi držimo vrata jer su nas tako naučili kao djecu. Odgojila me predivna žena koja me naučila da poštujem žene i starije". Drugi korisnik joj je poručio kako ženama i djeci uvijek drži vrata jer je "tako odgojen i želi takvo ponašanje usaditi i svojoj djeci". Katie nije posustala te mu je odgovorila da tako "svoju kćer samo uči nametnutim patrijarhalnim idejama".

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Možda vas zanima Ovih osam stvari nikad ne bi trebala dijeliti na društvenim mrežama, iako neke od njih dijeliš s guštom Rubrika Life&style Life&style

Odraz dobrog odgoja ili?

Nadalje, ova 'slobodoumna blogerica', kako stoji u njezinoj biografiji, nije ostala imuna ni na komentar korisnice pod imenom Claire koja joj je poručila kako uživa u tome kada joj netko otvori ili pridrži vrata te da je to odraz dobrog odgoja. Njoj je pak poručila kako pati od "internalizirane mizoginije", što bi zapravo značilo da osjeća mržnju prema vlastitom spolu. Da li je pridržavanje vrata doista seksistička gesta koja doprinosi mizoginističkom patrijarhatu? Ili je to samo odraz lijepog ponašanja? Mi smo sloniji vjerovati u drugu opciju.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0