Life&style

Možeš li vjerovati da je legendarna igrica Tetris upravo proslavila 37. rođendan?

  • Prije 37 godina, u nekadašnjem SSSR-u nastala je puzzle igra koja je doživjela svjetsku slavu
  • Jednu od najpoznatijih videoigara sigurno si i ti igrala na svojim računalima, zar ne?
  • Do danas je na svim platformama prodano više od 170 milijuna primjeraka Tetrisa, a uz Minecraft (176 milijuna) i Grand Theft Auto 5 (110 milijuna) je jedina igra u povijesti s više od 100 milijuna prodanih primjeraka

Legendarni Tetris proslavio je svoj 37. rođendan i to je idealna prilika da se prisjetimo fascinantne priče jedne od najvažnijih videoigara u povijesti. Priča je to o genijalnosti koju nije ugušila politika, priča o uspjehu u nadasve kompliciranim uvjetima. 

Tetris je izvorno nastao kao igra za rusko računalo pod nazivom Electronika 60M. Tvorac igre bio je Alexey Pajitnov, zaposlenik tadašnje Sovjetske akademije znanosti.  Do glavne ideje Tetrisa došao je temeljem igre koju je često igrao dok je bio dijete. Tetris je tako nastao na pojednostavljenoj ideji matematičke igre Pentomino.

 Dana 6. lipnja 1984. nastao je Tetris iliti Тетрис. Pajitnov je ime odabrao kao spoj riječi tetra i tenis. “Tetra” je na grčkom četiri, što je odabrao jer svaki blok u igri ima po četiri kvadrata. Tenis je odabrao jer mu je to bio najdraži sport.

Prva verzija Tetrisa nije bila višebojna, nije imala nikakvu glazbu, postavke težine ni ništa slično. Međutim, zbog svog je zaraznog gameplaya brzo postala popularna, prvo među zaposlenicima Sovjetske akademije znanosti, a onda i u ostatku akademskog kruga u Rusiji. 

IKEA i LEGO izbacili proizvod koji će oduševiti djecu i roditelje: Pospremanje kockica učinili su super zabavnim!

Kako je Pajitnov napravio Tetris na poslu, igra je tehnički bila vlasništvo države, što je zakompliciralo proboj Tetrisa izvan SSSR-a. Dok su Rusi odugovlačili s pregovorima, Tetris je već krenuo u prodaju prije nego su odobrena prava za distribuciju.

Tetris nije bio akcijska igra, nije imao pucanje, skakanje ni protivnike. Samim time, trebalo je smisliti drugačiji način kako promovirati igru. Odlučeno je da će se igru prezentirati kao nešto egzotično, iskorištavanjem činjenice da je to prva igra iz Rusije koja se prodavala u Americi. Iz tog razloga Tetris je dobio neke sovjetske motive, u prvom redu sliku Crvenog trga u Moskvi. Možda i najpoznatiji ruski motiv Tetrisa je njegova glavna glazbena tema, koja je nastala iz ruske narodne pjesme “Korobeiniki” iz 19. stoljeća.

Možda vas zanima Prošlo je točno 12 godina od kada je izašao treći dio legendarnih Simsa. Jesi li ih i ti igrala? Rubrika Life&style Life&style

Bitka za izdavačka prava na Tetris postala je žestoka kad je trebao doći na konzole. Naime, izvorno je Nintendo uz svoju Game Boy konzolu krajem osamdesetih htio lansirati Super Mario igru. Međutim, u konačnici je odlučeno kako bi Tetris imao bolji učinak u privlačenju igrača zbog toga što je bio univerzalno privlačan svim profilima publike, bez obzira na dob. S 35 milijuna prodanih primjeraka, Tetris je bio najpopularnija igra na Game Boy konzoli. No, ništa manje popularan nije bio ni na računalima, arkadnim strojevima i ostalim konzolama.

Ključni trenutak u povijesti Tetrisa bila je Nintendova odluka da igru lansira uz svoju Game Boy konzolu. Zanimljivo je, doduše, da kreator Tetrisa, Alexey Pajitnov, pokraj svih tih verzija Tetrisa od prodaje prava i igara nije zaradio ni lipe sve do 1996. godine kada je iz Rusije preselio u SAD te je ondje osnovao tvrtku Tetris Company. 

Možda vas zanima Sjećaš li se Huga? Prije 20 godina smo strepili od vještice Mordane i navijali za malenog trola... Rubrika Life&style Life&style

Tetris je kroz godine dobio brojne varijacije i dodatke, pojavivši se na gotovo svemu što je imalo neki ekran. Prava na izdavanje igre prodavana su brojnim kompanijama, uključujući Electronic Arts, Ubisoft i druge. Ova popularna igra uspješno živi i danas. Godine 2018. dobio je svoju VR verziju na PlayStationu 4, dok je 2019. godine na Nintendo Switch konzoli proradio  i kao battle royale naslov. Nakon 37 godina postojanja Tetrisa sigurna je jedna stvar – o njemu će se pričati i pisati još dugo vremena.

Photo: YouTube

Komentari 0