Life&style
Može li se zamrznuti svježi sir i kako

Može li se zamrznuti svježi sir te nakon odmrzavanja ponovno biti fino kremast i ukusan?

  • Radila si kolače i ostalo ti je viška finog kremastog svježeg kravljeg sira? Jesi li razmišljala o tome da ga zamrzneš? 
  • Da, moguće je - ali ima nekoliko stvari koje bi trebala imati na umu
  • Donosimo ti najbolje savjete za zamrzavanje svježeg sira

Kao i kod većine mliječnih proizvoda, moraš biti oprezna ako želiš zamrznuti svježi sir. Zamrzavanje i odmrzavanje mijenja njegovu konzistenciju, tako da se u kuhinji može koristiti samo ograničeno. Zamrznuti svježi sir i dalje se može koristiti za kuhanje i pečenje, ali manje je pogodan za hladna jela.

Možda vas zanima Napustile su dobro plaćeni posao i pokrenule svoj - pogledaj što sada rade Rubrika Life&style Life&style

Važno je znati

• Već zamrznute i odmrznute namirnice uglavnom se ne smiju ponovno zamrzavati kako bi se isključili zdravstveni rizici.

• Otvoreni ili domaći kremasti svježi sir (na primjer s voćem) također je neprikladan za zamrzavanje.

• Hladni lanac ne smije se prekidati, tako da sir prethodno ne smije biti skladišten na sobnoj temperaturi.

Smije li se maslac zamrznuti ili je to loše? Korisno je znati ako imaš zalihu...

Zamrzavanje svježeg sira: detaljne upute

1. Najbolji način za zamrzavanje svježeg jest izravno u originalnom pakiranju. Ili ga možeš prenijeti u posudu prikladnu za zamrzavanje te zamrznuti u nekoliko porcija.

2. Zatvori posudu hermetički.

3. Stavi datum zamrzavanja na posudu te zamrzni sir.

Svježi sir možeš držati u zamrzivaču oko tri mjeseca. Prije upotrebe ga trebaš ostaviti da se polako otapa u hladnjaku kako se ne bi razvile klice.

Ove namirnice nikada se ne smiju zamrzavati, a neke vrlo vjerojatno već imaš u zamrzivaču

Može se promijeniti konzistencija 

Moguće je da se sir nakon odmrzavanja podijeli na manje „komade“, jer se voda koju sadrži odvojila od mliječne mase. Međutim, te vizualne promjene nemaju negativan utjecaj na okus: sir možeš jednostavno promiješati mikserom i po potrebi umiješati malo mlijeka. Međutim, nemasni svježi sir više se podijeli na „komadiće“ i stoga nije toliko prikladan za zamrzavanje.

Možda vas zanima Koliko dugo smiješ držati hranu u zamrzivaču? Imamo točne podatke za sve namirnice! Rubrika Life&style Life&style

Pojedini mliječni proizvodi, poput jogurta, punomasnog vrhnja, kiselog vrhnja ili punomasnog mlijeka dobivaju neukusnu teksturu nakon odmrzavanja, pa ih je bolje ne zamrzavati. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0