Life&style

Napustile su dobro plaćeni posao i pokrenule svoj - pogledaj što sada rade

  • Je li otvaranje vlastitog biznisa u Hrvatskoj sasvim 'luda ideja' kako to možda neki smatraju?
  • U sklopu projekta missSMART powered by Vichy, koji za cilj ima osnaživanje mladih poduzetnica, razgovarali smo s uspješnim mladim hrvatskim poduzetnicama koje najbolje najbolje znaju odgovor na ovo pitanje
  • Marijana Prgomet, Ivana Pamuković, Romana Dujmić, visokoobrazovane mlade žene napustile su svoje poslove u tvrtkama i pokrenule brend Mustra koji je danas poznat po majicama od visokokvalitetnog pamuka koje samo kroje, šivaju i na njih tiskaju humoristične natpise
  • Iza brenda Nohaa stoje dvije mlade prijateljice iz Makarske, Ivica Nola i Rijana Hadžić Radoš, koje su iz svog hobija stvorile uspješan posao, a najpoznatije su po ručno rađenim torbicama za sve prigode koje prati i asortiman odjeće te modnih dodataka

Mnogi bi pomislili kako je potrebno ogromno iskustvo, puno znanja, dobre doze živaca i nešto sreće kako bi u našoj zemlji pokrenuli vlastiti posao koji će se pokazati uspješnim i zadovoljavajućim. No, za naše sugovornice Marijanu Prgomet Mare, Ivanu Pamuković i Romanu Dujmić, koje stoje iza brenda Mustra te Ivicu Nolu i Rijanu Hadžić Radoš, osnivačice brenda Nohaa, vrlo važna je bila želja za zajedničkim stvaranjem i vjera u vlastite ideje koje će im na neki način predstavljati bijeg od stvarnosti.

Tako je nastao brend Mustra, posebno dizajnirane majice i drugi odjevni predmeti od visokokvalitetnog pamuka s humorističnim natpisima te brend Nohaa iza kojeg se kriju ručno rađene torbice, ali i asortiman odjeće i modnih dodataka.

Danas je iza djevojaka višegodišnji rad koji ih i unatoč preprekama naposljetku ispunjava zadovoljstvom i srećom. S njima smo imale priliku razgovarati o njihovoj poslovnoj avanturi. Za nas je to bilo pravo zadovoljstvo, a evo što su nam otkrile.

Djevojke iz Mustre  - Ivana Pamuković, Marijana Prgomet Mare, Romana Dujmić | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Djevojke iz Mustre - Ivana Pamuković, Marijana Prgomet Mare, Romana Dujmić

Kako bi vlastitim riječima opisali svoj biznis?

Ivana Pamuković (Mustra): Mustra je naš bijeg od stvarnosti. Razigrana je, luckasto kreativna i spremna uvijek za nove izazove. Zapravo smo htjele pokazati kako moda može biti duhovita i prije sedam godina smo se predstavile bijelim majicama kratkih rukava s humorističnim natpisima. Modna priča koju u cijelosti potpisujemo, od dizajna odjevnog komada pa do ilustracija, nastavila se na majice dugih rukava, haljine, hoodice, dječje bodyje, čarape, platnene torbe, remene, tunike…

Ivica Nola i Rijana Hadžić Radoš (Nohaa): Nohaa dizajn d.o.o. je mala ženska tvrtka. Glavna motivacija pri pokretanju vlastitog biznisa nam je bila ljubav prema dizajnu i šivanju, koju smo imale od malih nogu. Oduvijek smo se željele time baviti, ali smo u početku mislile da će to biti samo hobi. Na našu radost publika je prepoznala naš rad te s ponosom možemo reći da sad i živimo od nečeg što smo na početku smatrale samo kao igru i zabavu.  

Naša nit vodilja je "Budi posebna, nosi Nohaa", tako da uvijek težimo napraviti nešto što će se uklopiti u svačiji stil, biti nosivo, ali istodobno i posebnije. Nohaa je danas najpoznatija po svojim ručno rađenim torbicama za sve prilike, u ponudi imamo i određeni asortiman odjeće i modnih dodataka. Ono što je vrlo specifično i što uvijek ističemo jest da smo mi uistinu handmade brend rađen s ljubavlju. 

 | Autor: Nohaa Nohaa Rijana Hadžić Radoš i Ivica Nola

Kako i kada ste odlučili pokrenuti svoj biznis?

Romana Dujmić (Mustra): 2014. godina je bila kada je Mustra krenula svojim koracima iz jednog malog stana u Zagrebu. Odlučile smo pokrenuti vlastiti biznis iz želje da radimo skupa i da stvaramo skupa, i tako je nastao Mustra trio - Ivana Pamuković, Romana Dujmić i Marijana Prgomet Mare.

Ivica Nola i Rijana Hadžić Radoš (Nohaa): Nas dvije poznajemo se još od srednje škole, ali naše prijateljstvo započelo je na fakultetu s obzirom na to da smo bile dvije mlade Makaranke u Zagrebu, a koje su, igrom slučaja, završile u istoj zgradi, jedna iznad druge. Sad kroz šalu uvijek znamo reći da to nije bila samo puka slučajnost.

Suradnja je pak počela tako što smo pobijedile na jednom kreativnom natjecanju, a ta pobjeda nam je dala vjetar u leđa i počeli smo razmišljati o razvijanju poslovanja. Po struci smo inženjerke, ne ekonomistice, stoga nam je poduzetništvo bilo nepoznanica, ali imale smo jasan cilj i želju i to nas je guralo dalje. Slušajući brojne inspirativne poduzetnike koji su poslove pokretali iz garaža, čvrsto smo odlučile biti dio pozitivne statistike uz malu bitnu razliku – mi nismo krenule iz garaže, nego iz studentskog doma. Deset godina poslije, poduzetništvo nam više i nije takva nepoznanica, s time da i dalje svakodnevno učimo, ali i ono važnije, istinski uživamo u onome što radimo.

 | Autor: Nohaa Nohaa Nova kolekcija brenda Nohaa

Što vas najviše veseli u vašem poslu, a što vas najviše zabrinjava?

Marijana Prgomet Mare (Mustra): Naš posao je većinu vremena jako zabavan i inspirativan. Rad s različitim gramažama pamuka, kreativna sloboda i vrijeme potrošeno u radu skupa je nešto što nas jako veseli i potiče. Briga se pojavi tu i tamo zbog različitih situacija, ali uvijek se vraćamo na veselje jer Mustra i je naša velika radost. Veseli nas i kada naše majice dospiju na različite krajeve svijeta - do sada smo ih slale na sve kontinente osim Antarktika. 

Ivica Nola i Rijana Hadžić Radoš (Nohaa): Svaki posao ima svoje prednosti i mane pa tako i naš. Ono što je definitivno plus je to što radimo posao koji volimo i koji nas ispunjava. Uvijek radimo nešto novo i zanimljivo. Fleksibilne smo u tome što možemo organizirati radno vrijeme i godišnji kako nam odgovara, ali posao je uvijek u glavi. Uvijek nas zabrinjava što će biti sutra, hoće li biti zainteresiranosti za naš rad te hoćemo li biti u mogućnosti podmiriti sve obveze prema dobavljačima i državi.

Mustra je poznata po majicama s humorističnim natpisima | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić Mustra je poznata po majicama s humorističnim natpisima

Koja je najveća prepreka na koju ste naišli tijekom vođena svog biznisa?

Marijana Prgomet Mare (Mustra): Prepreka je bilo najčešće u administraciji gdje često nismo mogle doći do odgovarajućeg rješenja. Iza našeg finalnog proizvoda vlastite proizvodnje stoji mnogo svakodnevnog posla…treba se pobrinuti za robno knjigovodstvo, dobavljače, izvješća, papirologiju, zalihe, narudžbe…. Osim toga, sve tri imamo iskustvo rada u Europi i svijetu pa nas stvarno nekad zatekne koliko energije i vremena moramo potrošiti na rješavanje neke jednostavne situacije. Radimo u ponoć, u 3 u noći, zapravo kada god posao traži, a traži mnogo. Internet nikad ne spava pa tako i život brenda ne prestaje kada se pozdravi zadnji kupac. 

Ivica Nola i Rijana Hadžić Radoš (Nohaa): Biti poduzetnik u Hrvatskoj je samo po sebi dosta izazovno i dinamično, ali ne damo se. Dosta pratimo poduzetničku scenu u Hrvatskoj i zaista, iznimne su priče koje dolaze iz Lijepe naše. Poduzetnici uistinu jesu pokretači gospodarstva i drago nam je što odolijevamo svim izazovima te i dalje vrtimo svoj mali kotačić u cjelokupnom gospodarstvu u nadi da će taj kotačić kroz neko vrijeme postati veliki kotač.

Radno vrijeme je također pravi izazov jer u pravilu ne postoji. Istina, fleksibilne smo u tome što možemo organizirati radno vrijeme i godišnji kako nam odgovara, ali posao je uvijek u glavi. Razumijevanje i podrška obitelji su jako važni i, srećom, nemamo problema s tim. Doduše, bilo je malo skepticizma u samim počecima jer smo obje imale ponude za posao, ali odlučile smo se fokusirati na ovo. Iako se obitelj nikad direktno nije željela miješati, bilo ih je strah. Danas su i oni ponosni te redovno šalju slike kad vide Nohicu negdje u gradu.

Nohaa | Autor: Nohaa Nohaa Rijana Hadžić Radoš i Ivica Nola

Gdje vidite svoj posao u narednih 10 godina?

Ivana Pamuković (Mustra): Mustru za 10 godina vidimo kao dobro odležano vino s puno lijepog iskustva - spremnu za nove izazove.

Ivica Nola i Rijana Hadžić Radoš (Nohaa): Imamo toliko planova i ideja da smo mirni sljedećih nekoliko godina. Doduše, kreativne kakve jesmo, dovoljno smo spontane i otvorene i za nove ideje. Imamo viziju u glavi gdje se vidimo kroz određena razdoblja, a pred nama su i neki novi projekti pa bi neke stvari ipak ostavile za sebe, barem za sada.

U asortiman brenda Mustra ubrajaju se remeni i platnene torbe | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić U asortiman brenda Mustra ubrajaju se remeni i platnene torbe

Na što ste najponosniji u svom poduzetničkom stažu?

Marijana Prgomet Mare (Mustra): Najponosnije smo jedna na drugu. Uvijek se kroz pohvale i konstruktivne kritike potičemo da budemo što bolje Mustre. Dobivamo neprestano poruke korisnika koji su zadovoljni kreativom i kvalitetom naših proizvoda i dan danas smatramo da je to jedini pravi put za daljnji razvoj brenda.

Naravno da želimo odustati par puta godišnje, to je normalna pojava kad se baviš ovakvim poslom u Hrvatskoj, zemlji koja nema niti sirovina, niti usluga, niti resursa konkurirati niti lokalno, a kamoli globalno. Možete pretpostaviti kakav je to izazov uopće biti konkurentan cijenom proizvoda u našoj zemlji, pritom ne pristajući na kompromise u vidu smanjenja kvalitete materijala i usluga koje čine okosnicu naših proizvoda. 

Ivica Nola i Rijana Hadžić Radoš (Nohaa): Kada se osvrnemo unatrag, jako smo zadovoljne postignutim. Sretne smo jer smo uspjele postaviti našu malu tvrtku na zdrave noge te stvoriti mrežu zadovoljnih kupaca. Mogao je rast tvrtke biti i veći, ali mi smo se odlučile ići lakšim tempom, uživati u poslu te zadržati ono što nas najviše diferencira u odnosu na konkurenciju, ručni rad i kvalitetu.

Nova kolekcija brenda Nohaa | Autor: Nohaa Nohaa Nova kolekcija brenda Nohaa

Što mislite da je tajna vašeg poslovnog uspjeha?

Romana Dujmić (Mustra): Tajna Mustrinog uspjeha je ljubav, poštovanje, strpljenje, radoznalost i zaigranost

Ivica Nola i Rijana Hadžić Radoš (Nohaa): Smatramo da je za uspjeh najvažnije vjerovati u sebe i u svoju ideju, te jako, jako puno truda i rada. Ništa se ne događa preko noći, no smatramo da uz puno truda, uspjeh ne može izostati. Mi smo bile studentice s ograničenim sredstvima, ali smo vjerovale u sebe i silno smo željele uspjeti. Bilo je teških dana, nebrojenih izazova i često smo se pitale možemo li mi to. Deset godina poslije, možemo reći da smo uspjele.

 | Autor:

Photo: Pr/Foodballerka

Komentari 0