- Misliš da slatko i slano nemaju što raditi zajedno?
- Ta neobična kombinacija u ovoj piti od svježeg sira funkcionira fenomenalno
- Osim što je ova pita preukusna, nije uopće „teška“ za džep
Većinu sastojaka za ovu pitu gotovo uvijek imaš kod kuće. Lako ju je spraviti, a svojim slatko-slanim okusom ugodno ćeš iznenaditi i najfinija nepca. Savjet: pitu na kraju ukrasi bobičastim voćem! Dobar tek!
Sastojci
Za tijesto:
• 150 g zobenih keksa
• 1 žlica smeđeg šećera
• 60 g maslaca (rastopljenog)
• prstohvat morske soli
Za nadjev od svježeg sira:
• 450 g svježeg sira
• 250 g kiselog vrhnja
• 100 g smeđeg šećera
• 2 jaja
• 3 žlice soka od limuna
• prstohvat morske soli
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva.
2. Smrvi kekse (možeš ih staviti u vrećicu za zamrzavanje, dobro je zatvoriti pa zatim smrviti s pomoću valjka za tijesto).
3. Pomiješaj kekse u posudi zajedno sa šećerom, maslacem i solju. Stavi mješavinu u kalup za pitu te dobro pritisni (i na rubovima) tako da nastane ravnomjerni biskvit. Stavi na 10 do 15 minuta u pećnicu da biskvit dobije zlatnožutu boju.
4. Za to vrijeme spravi nadjev: pomiješaj svježi sir, kiselo vrhnje i šećer. Potom dodaj jaja, sok od limuna i prstohvat soli. Sve dobro pomiješaj u kremasto tijesto.
5. Stavi nadjev u kalup za pitu te peci 25 do 35 minuta dok nadjev ne bude čvrst. Isključi pećnicu te ostavi pitu u pećnici s otvorenim vratima još 15 minuta.
6. Izvadi pitu iz pećnice, ostavi da se hladi oko 15 minuta pa zatim stavi u hladnjak na još barem sat vremena.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.