Life&style

Misliš da biraš zdravije zamjenjujući šećer medom? Evo nekoliko podataka...

  • Bilo da se pije čaj ili kava, zaslađuje pecivo ili jede topla zdjela zobenih pahuljica, bitku između šećera i meda dobiva - med jer znamo koliko je zdrav
  • Iskreno, oboje su ukusni, ali naravno postoje određeni recepti kada je izbor jednog draži
  • Na primjer, u spravljanju kolača nekako je spretnije upotrijebiti šećer, zar ne. Imamo trik kako ipak koristiti med i kako preračunati količinu

Da, šećer je "jednostavno sladak", dok se "okus smeđeg šećera sastoji od suptilnih nota karamele i maslaca, pomiješan sa slatkoćom." S druge strane, med ima cvjetnu notu. No, tu je i nedostatak: med je viskozan, gust i nevjerojatno ljepljiv, dok je s granuliranim šećerom puno lakše raditi. Prema Taste of Home, med se ne kvari te ima veću hranjivu vrijednost od šećera. Također, važno je biti oprezan s korištenjem pravog meda („što je med tamniji, to je njegov okus jači“), i količinama, otprilike 3/4 šalice meda za svaku šalicu šećera idealna je zamjena.

Jesi li čula za medenu dijetu? Dvije žlice meda navečer pomažu u gubitku kilograma

 | Autor: shutterstock shutterstock

Koje su razlike u hranjivoj vrijednosti?

Uz to, Taste of Home također napominje da možeš dodati sodu bikarbonu kako bi ublažila kiselost meda, lagano smanjila količinu tekućine u receptu i snizila temperaturu. No, koristi zdrav razum. Provjeri je li zamjena logična i nemoj samo zamijeniti sastojke pošto poto. Također, dok je kalorijski iznos šećera i meda sličan, GI (ili glikemijski indeks) mnogo je niži u medu nego u šećeru, što je dugoročno za tvoje zdravlje bolje.

Evo što će se sve dogoditi tvom tijelu ako počneš svaki dan jesti žlicu meda

Medical News Today izvještava da šećer "nema dodanih hranjivih sastojaka". Med s druge strane sadrži mnoštvo vitamina i minerala, a također je antioksidans. Med pomaže i kod probavnih problema, a može ublažiti probleme poput kašlja i upale grla. Postoji mnogo različitih vrsta meda, a nijanse boje uvelike se razlikuju od meda do meda.

Možda vas zanima Umiješaj žlicu meda u malo jogurta i vidi što će se dogoditi, efekt bi te mogao iznenaditi Rubrika Life&style Life&style

Nadalje, med je "manje obrađen od šećera jer se prije upotrebe obično pasterizira", prema Medical News Today. Utvrđeno je da med pomaže kod opeklina, rana i suhe kože. No, vodi računa da djetetu mlađem od 12 mjeseci ne daješ med, to može rezultirati botulizmom dojenčadi.

Kao što Greatist primjećuje, "nijedna vrsta zaslađivača nije isključivo zdrava hrana", zato svakako pripazi na količinu konzumacije. Sve u svemu, zamjena meda za šećer definitivno je izvediva i ukusna. Probaj sutra umjesto šećera zasladiti kavu s malo meda i provjeri kako ti se sviđa zamjena, možda se i navučeš, tko zna. Tko bi rekao da je također apsolutno ukusan u koktelima?

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    med je još slađi od šećera