Life&style

Minimalistički raj uz more: Ovaj beach bar u izgubljenom zaljevu kraj Pule nas je u trenu osvojio

Ljeti posebno uživam u otkrivanju novih sakrivenih uvala, plaža i preslatkih beach barova koji upotpunjavaju čitav ljetni doživljaj dobrom glazbom, chill vibrom i bogatom ponudom šarenih koktela. Ovog ljeta, sasvim slučajno, u potrazi za hladom i osvježenjem te bijegom od festivalske buke u glavnom gradu Istre, zalutala sam u jednu malu uvalicu u mjestu Štinjan, nedaleko od Pule. Nerado otkrivam ovaj skriveni gem, ali priča iza njega svakako zaslužuje biti podijeljena.

 | Autor: Lost Bay Lost Bay

Kako je devastirana plaža postala jedna od najljepših istarskih uvalica

"Sve je počelo 2016. godine kada smo žena i ja šetali pse," priča mi Mario Krekman, vlasnik beach bara Lost Bay koji se nalazi u doslovno 'izgubljenoj' uvali u mjestu Štinjan. "Pronašli smo ovu prljavu i napuštenu pješčanu plažu koja je bila devastirana i prepuna smeća koje se tu, izgleda, gomilalo godinama. Bilo je tu razne plastike - štapići za uši, igle, najloni, čepovi, gume, koja se godinama miješala s pijeskom i kamenčićima," prisjeća se Mario kako je izgledao ovaj komadić raja prije 5-6 godina.

Možda vas zanima Najljepše klupice u Hrvatskoj: Ništa ne koštaju, a nude trenutke za pamćenje Rubrika Life&style Life&style

Prekrasnu prirodnu uvalu s tirkizno plavim morem čovjek je, bez imalo srama i poštovanja prema prirodi, pretvorio u odlagalište otpada. 

Mario priča kako su odlučili kontaktirati grad s apelom da se ova lijepa, ali zapuštena plaža očisti. Grad je napravio par manjih akcija čišćenja, ali to nije bilo dovoljno da se plaža stavi u funkciju. "Tako smo došli do ideje da mi sredimo plažu i otvorimo eko & bio beach bar te da se fokusiramo na prirodu i prirodne materijale. Napravili smo projekt, prezentirali ga gradu i dobili koncesiju za beach bar LOST BAY koji ima dušu i koji se u potpunosti stopio sa prirodom," govori Mario.

 | Autor: Lost Bay Lost Bay

 | Autor: Lost Bay Lost Bay

Trebalo je šest mjeseci mukotrpnog rada i čišćenja da bi plaža napokon bila dostupna i čista za ljude i pse. Mario i prijatelji su odnijeli više od 55m3 smeća i građevinskog materijala kako bi uvala izgledala onako kako izgleda danas - čista i poželjna za kupanje.

Pohvale su dobili i od starijih mještana koji su se kao djeca ovdje kupali. "Rekli su nam da 20-tak godina nije bilo ovoliko ljudi na plaži i da smo je vratili u funkciju što nas je jako usrećilo i dalo snage da nastavimo dalje i ostvarimo što smo zamislili."

 | Autor: Lost Bay Lost Bay

Lost Bay - prekrasan beach bar sačinjen od nekadašnjeg otpada s iste plaže

Prije dvije godine Mario je na plaži konačno otvorio beach bar imena Lost Bay. Kompletan namještaj i interijer izradili su ručno on i menadžer Dean Cerin, od drva koje su našli na istoj toj plaži i šumama oko nje. Na taj način, ne samo što su očistili plažu, već su nekadašnjem otpadu dali novu svrhu i iskoristili ga za stvaranje ovog preslatkog beach bara.

Upravo zato odlučili su da u baru neće koristiti nikakvu vrstu plastike što ga čini jednim od rijetkih zero waste barova u Hrvatskoj, a njihov moto je “NO PLASTIC IS FANTASTIC“.

 | Autor: Lost Bay Lost Bay

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Osim u kavi, prirodnim sokovima i koktelima, u izgubljenoj uvali pobrinuli su se da im, kako zalutali, tako i posjetitelji namjernici ne budu gladni. Prošle godine uveli su i malu kuhinju koja nudi sendviče, hladne salate, palačinke i soft ice cream. 

Beach bar je otvoren za sve posjetitelje, pa tako i životinje - naime, plaža je i službeno dog friendly. "Nadamo se da će vam se svidjeti naša priča i projekt te da ćete doći uživati s nama jer sve ovo smo napravili ZA VAS.  “EAT,DRINK,DANCE,SWIM" - poručuju Mario i Dean.

 | Autor: Lost Bay Lost Bay

 

Photo: Lost Bay
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    thumbs up