Life&style

Menstruacija ti odjednom kraće traje? Jedan od ovih 8 razloga vjerojatno je odgovoran za to

  • Menstruacija ti je završila nekoliko dana ranije i na čudu si? 
  • Brine te zašto se to dogodilo ili se događa nekoliko puta uzastopno? 
  • Za to postoje sljedeći razlozi

Većina ciklusa traje 21 do 35 dana, a duljina menstruacije u prosjeku je između tri i sedam dana. Ako uzimaš kontracepcijsku tabletu, menstruacija će ti vjerojatno biti vrlo redovita i uvijek približno jednako trajati. Međutim, ako primijetiš da se menstruacija promijenila i iznenada završava ranije nego obično, obavezno se obrati svom ginekologu. Jednako kao što postoje razlozi zašto se trajanje mjesečnice produžilo, sljedeći uzroci mogu biti odgovorni za kraće mjesečnice…

1. Promijenila si način kontracepcije

Hormonske metode kontracepcije imaju golem utjecaj na menstrualni ciklus. Prelazak na drugačije hormonsko kontracepcijsko sredstvo mogao bi biti razlog kraće menstruacije. Osobito ako prelaziš na hormonalnu spiralu, može se dogoditi da trajanje menstruacije postane kraće, a nije neobično ni da ona sasvim prestane.

via GIPHY

2. Jako si mršava

Kad postotak tjelesne masnoće padne ispod određene razine, tijelo više ne proizvodi dovoljno hormona za pokretanje ovulacije. Pothranjenost dovodi tijelo u svojevrsno izvanredno stanje – jer bi dijete u slučaju trudnoće bilo u opasnosti. Iz tog razloga sprječava se trudnoća, odnosno dolazi do nedostatka ovulacije.

3. Uzimaš određene lijekove

Određeni lijekovi također mogu utjecati na duljinu menstruacije zbog aktivnih sastojaka koje sadrže. Tu spadaju, na primjer, ibuprofen, antidepresivi ili lijekovi za štitnjaču. Čak i nekoliko tjedana nakon uzimanja tih lijekova mogla bi primijetiti promjenu u ciklusu. Ako se menstruacija ne vrati u normalu, najbolje je posjetiti svog ginekologa.

Možda vas zanima Reklama za higijenske uloške postala je viralna senzacija. I to zbog dobrog razloga Rubrika Life&style Life&style

4.U stresu si

Imaš stresan svakodnevni život, osjećaš li velik pritisak u privatnom ili profesionalnom životu ili imaš velike brige? To itekako može utjecati na tvoje tijelo. Osim toga, žene koje se bave ekstremnim natjecateljskim sportom i koje stoga trpe velike tjelesne napore, često dobivaju menstruaciju vrlo neredovito. 

via GIPHY

5. Imaš ožiljke u maternici

Ashermanov sindrom je bolest maternice koja se javlja kada se maternica nakon porođaja prejako ostruže. Posljedice mogu biti priraslice i ožiljci na sluznici maternice pa sve do zatvorene šupljine maternice. Ako je šupljina maternice samo djelomično srasla, menstruacija će se smanjiti. U osnovi se Ashermanov sindrom smatra rijetkim.

6. Dojiš bebu

Većina žena nema ciklus tijekom dojenja jer tijelo suzbija hormone koji potiču ovulaciju. Dojenje može odgoditi ovulaciju do 18 mjeseci. Normalni ciklus obično se vraća tek nakon što je žena prestala dojiti (no to nije nužno tako. Nekim se ženama menstruacije vrati već dva, tri mjeseca nakon poroda unatoč tome što doje dijete), ali čak i tada može biti kraća menstruacija zbog fluktuirajućih hormona.

Možda vas zanima Dob u kojoj si dobila prvu menstruaciju utječe koliko ćeš dugo živjeti, otkrivaju znanstvenici Rubrika Life&style Life&style

7. Imaš bolest štitnjače

Možda ti na prvu zvuči čudno da štitnjača može utjecati na tvoje mjesečnice, ali rad štitnjače regulira se u istom području mozga koje kontrolira hormone koji uzrokuju ovulaciju. Ako je štitnjača previše ili pak premalo aktivna, to također može utjecati na tvoj ciklus. Problemi sa štitnjačom su česti pa se obavezno testiraj kako ne bi izgubila plodnost.

via GIPHY

8. U perimenopauzi si

Perimenopauza su godine prije menopauze, odnosno vrijeme prije menopauze. Perimenopauza je prirodni proces starenja u kojem razdoblje postupno slabi i ciklus postaje nepravilan, sve dok u nekom trenutku menstruacija potpuno ne prestane. Perimenopauza uglavnom započinje u 40-ima, ali može započeti već sredinom 30-ih i trajati četiri do šest godina.

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0