Life&style

Dob u kojoj si dobila prvu menstruaciju utječe koliko ćeš dugo živjeti, otkrivaju znanstvenici

  • Vjerojatno ti se čini da je dan kad si dobila prvu menstruaciju bio jaaako davno te se možda niti ne sjećaš dobro
  • Međutim, potrudi se sjetiti tog groznog danu kad je tvoja mjesečna prijateljica prvi puta stigla
  • Jesi li kasno procvjetala ili si bili prva djevojka u svojoj grupi prijatelja koja je "postala žena"?

Premda je doba kad si dobila menstruaciju zasigurno utjecalo na tvoje osnovnoškolsko ili srednjoškolsko iskustvo, možda nikada nisi shvatila da bi to moglo utjecati i na tvoje zdravlje.

Prema novom istraživanju Sveučilišta California u San Diegu, žene koje su dobile prvu menstruaciju kasnije u životu imaju veću vjerojatnost da će duže živjeti.

Tijekom istraživanja su znanstvenici pregledali podatke 16.000 žena u menopauzi - koje je prikupila Women's Health Initiative - te otkrili da i dob prve menstruacije, kao i dob menopauze, čine razliku za cjelokupno zdravlje i dugovječnost.

via GIPHY

Istraživanje pokazuje da dobivanje mjesečnice u dobi od 12 i više godina, a započinjanje menopauze nakon 50., znači duži život.

Druga zanimljiva otkrića u ovom istraživanju bila su da je kod žena koje su dobivale mjesečnicu kasnije u životu manja vjerojatnost da će razviti dijabetes ili formirati naviku pušenja.

Jedan od voditelja istraživanja, Aladdin Shadyab, rekao je: "Naš tim otkrio je da će žene koje su započele menstruaciju u kasnijoj dobi manje vjerojatno imati određenih zdravstvenih problema poput koronarne srčane bolesti, a one koje su u menopauzu ušle kasnije u životu bit će vjerojatnije boljeg općeg zdravstvenog stanja, što bi moglo biti moguće objašnjenje naših nalaza."

Možda vas zanima Moguće je uživati u seksu za vrijeme menstruacije, pogotovo u ova 3 položaja Rubrika Love&Sex Love&Sex

Također je istaknuo: "Čimbenici, poput pušenja, mogu oštetiti kardiovaskularni sustav i jajnike, što može rezultirati ranijom menopauzom. Žene s kasnijom menopauzom i duljim reproduktivnim životnim vijekom mogu imati smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti."

Čini se da ljudi uvijek traže načine kako duže živjeti, a premda su pravilna prehrana i vježbanje uobičajene mogućnosti za to, tajna bi zapravo mogla biti u trenutku kad si dobila mjesečnicu.

via GIPHY

"Postizanje dugovječnosti je sveobuhvatni javnozdravstveni cilj, pa se mnogi od nas pitaju 'kako živjeti duže?' Naše istraživanje pokazalo je da su žene koje su dobile prvu menstruaciju u dobi od 12 godina ili više, doživjele menopauzu - bilo prirodno ili kirurški- u dobi od 50 ili više godina te imale više od 40 reproduktivnih godina, povećale izglede za život do 90-ih godina", zaključio je Shadyab.

Inspiriran svojim djedom - koji je živio više od 100 godina - Shadyab se nada da će zaroniti još dublje u ono što nudi dugovječnost ženama.

Pa, čini se da ako si jedna od onih djevojaka koje su se stvarno osjećale zaostale za svojim prijateljima na odjelu za pubertet, na kraju si zapravo bolje prošla od njih.

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0