Life&style 01. prosinca 2022.

Medvjeđe šape: Starinski recept za prhke i aromatične šape, baš kao bakine

Instagram.
  • Kolači koje smo jeli u djetinjstvu uvijek imaju poseban okus
  • Medvjeđe šape nekad su bile neizostavne na blagdanskim trpezama
  • Donosimo recept koji uvijek uspijeva

Priznat ćeš ništa ne može zamijeniti onaj starinski izgled medvjeđih šapa i kalupa u koju treba pažljivo nanijeti punjenje i prstima oblikovati oblikovati da ispadne što ljepšeg oblika
Ako postoji recept koji baš svatko od nas ima u svojoj dragocjenoj kuharici s najdražim bakinim trikovima onda su to sasvim sigurno šape. Jer nekad nije bilo doma u kojem se za vrijeme božićnih blagdana nisu radile šape. Zato što ih apsolutno svi vole. A i sigurno ćeš se raznježiti kad ih vidiš na pladnju, jer jednostavno izazivaju takav osjećaj. 

Čak i one slatke kalupe kojima se šape oblikuju dragocjeno čuvamo za buduće generacije, iako ove slatke kolačiće možeš brzo i jednostavno napraviti i sa moderni(ji)m kalupima. No, priznat ćeš ništa ne može zamijeniti onaj starinski izgled medvjeđih šapa i kalupa u koju treba pažljivo nanijeti punjenje i prstima oblikovati oblikovati da ispadne što ljepšeg oblika.

 | Autor: Instagram Instagram

Londoneri Možda vas zanima... Londoneri nose dašak starine i nema Božića bez njih. Donosimo najbolji recept - iz bakine kuharice Rubrika Life&style Life&style

Imaš li djecu i njima će biti drago da se zabave oblikovanjem ovih kolačića, a da bi zabava i njima bila veća možeš im dati i modernije kalupe za izradu kolačića, u obliku sobova, srca, zvjezdica… naime, ovo je tijesto savršeno za modeliranje pa ga možeš slobodno iskoristiti i za druge vrste keksića – garanirano će svima uspjeti!

Sastojci:

300 g oštroga brašna
1/ vrećice praška za pecivo
170 g šećera
200 g mljevenih oraha
120 g svinjske masti
1 jaje
1 - 2 žlice meda
1 vrećica vanilin šećera
šećer u prahu
 

Priprema:

Mljevene orahe izmiješaj s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravi udubljenje i stavi jaje, med, razmekšanu mast i vanilin-šećer, pa umijesi tijesto i ostavi da odstoji oko ½ sata na hladnom mjestu.
Limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namaži svinjskom masti, pospi brašnom i puni pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, lagano pritisni kako bi otisak kalupa bio izraženiji.
Napunjene kalupe stavi na pleh i peci na temperaturi od 22 stupnja oko 20 minuta, dok ne porumene. Još vruće šape vadi iz kalupa i uvaljaj u šećerni prah.

Vanilin kiflice Možda vas zanima... Najbolji recept za vanilin kiflice i 3 najčešće pogreške koje treba izbjeći kad ih pečemo Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0