Life&style

Malo smo se opustile boraveći u kući: što se događa s našim grudima kada ne nosimo grudnjak?

  • Poznat ti je je onaj divan osjećaj slobode kada dođeš kući i skineš grudnjak? Je li još netko odbacio grudnjak skoro pa zauvijek tijekom lockdowna?
  • Mnoge su pripadnice ljepšega spola tijekom dana provedenih u karanteni često ujutro zaboravile ii odbacile kao suvišno odjenuti grudnjak
  • Život bez inače neizostavnog dijela ženske garderobe je ugodan, no evo kako to utječe na naše tijelo

Glavna funkcija grudnjaka je podržati težinu i strukturu dojke. I to je stvarno važno, jer ovisno o njihovoj veličini, količini masnog tkiva (odnosno masti) i tkiva dojke, dojke mogu težiti (svaka!) i do 3 kg!

Ljudi u 40-ima otkrivaju koji je glavni "simptom" po kojem su zaključili da više nisu baš tako mladi

Međutim, grudnjaci postaju posebno neudobni kad su preuski ili je prevelik pritisak na mjestu gdje se postavljaju naramenice. Ključ dobrog (i nosivog) grudnjaka je podizanje i podrška, jer pogrešna veličina i vrsta grudnjaka često mogu rezultirati bolovima u leđima i vratu.

Možda vas zanima Isprobali smo kozmetičku liniju za problematičnu kožu, evo zbog čega nas je zainteresirala Rubrika Beauty Beauty

Što se događa s grudima kad prestanemo nositi grudnjak?

Osim ogromnog olakšanja, kad na kraju dana skinemo grudnjak, težina dojke nema vanjsku potporu. U većim grudima s smanjenom elastičnošću kože i potporom mekom tkivu to može uzrokovati opuštenost grudi. Unutar dojke postoje složene, isprepletene anatomske značajke koje definiraju cjelokupni oblik, ali postoje i ligamenti koji pružaju strukturni integritet i povezuju kožu s tkivom dojke. Svaka promjena u obliku dojke, uključujući ovješenje, može biti djelomično pripisana slabljenju ovih ligamenata.

Međutim, važno je napomenuti da na opuštenost mogu utjecati i mnogi čimbenici, dijelom genetski, poput volumena dojki, kakvoće kože, trudnoće, dojenja, hormonalnih promjena ili kolebanja kilograma. Nekim ženama grudi su prirodno malo obješene, bez obzira na godine i (ne)nošenje grudnjaka. 

Možda vas zanima Imamo aplikaciju koja će ti sama napokon pronaći savršenu veličinu grudnjaka, potpuno je besplatna Rubrika Life&style Life&style

Nedostatak potpore grudima ne utječe samo na same grudi: to može značiti i povećano naprezanje leđa koje može utjecati na tvoje držanje. Žene s većim grudima dobit će potporu dobrim grudnjakom, posebno ako zbog toga imaju i nelagodu u leđima.

Grudnjaci koji ne odgovaraju tvojem tijelu ili imaju žicu, mogu prouzročiti kratkoću daha, bolove u prsima i različite vrste nelagoda. Tako da, ono što je važno je da pronađeš pravi oblik i veličinu grudnjaka za sebe.

Možda vas zanima Žene koje redovito vježbaju znaju koliko ova jedna stvar utječe na kvalitetu treninga Rubrika Life&style Life&style

Međutim, važno je da svaki grudnjak koji nosiš bude pravilno postavljen. Uvijek se odluči za udobnost, bilo u grudnjaku ili izvan njega. To je poruka koju moramo poslušati za vrijeme, nakon lockdowna i zauvijek.

 

Photo: Instagram@lifelike_spider_art

Komentari 0