Life&style

Malo drugačiji blagdanski stol: Recept za najfiniju paštetu od bakalara koju ćeš probati

  • Badnjak je skoro nezamisliv bez bakalara
  • Umjesto onog 'na bijelo' ili 'na crveno' za ovogodišnji predlažemo finu paštetu
  • Brzo je gotova i preukusna i pripremi dosta jer svi će tražiti još

Pripremiti namaz od bakalara više nije pitanje kvantne fizike - uz pomoć tehnologije (čitaj, miksera) lakše je nego ikad.
U davna vremena, prije električnih kuhinjskih aparata, bakalar se radio tako da se tukao mužarom i tučkom uz polagano dodavanje maslinovog ulja i ostalih sastojaka. To je prilično iscrpljujući posao, razumljivo, ali danas su se stvari ipak promijenile.

No, reći će iskusni kuhari, procesor za hranu stvara različitu teksturu od originalne ručne metode, budući da oštrice sjeckaju ribu na sitne komadiće. Zato neki chefovi preferiraju samostojeće miješalice opremljene nastavkom s lopaticom. Dok se veselo okreću, udaraju po slanom bakalaru gotovo isto kao što bi to učinio mužar i tučak, samo puno, puno brže. Riba se razgrađuje u namaz zadržavajući teksturu jer pojedinačna vlakna ostaju netaknuta.
Kakogod, ako doma nemaš takvu miješalice, i mikser će dobro poslužiti – jer namaz od bakalara ćeš sigurno poželjeti na blagdanskom stolu!

 | Autor: Instagram Instagram

 

Medenjaci Možda vas zanima Medenjaci na starinski način - jer samo je jedan pravi recept za ovo tijesto Rubrika Life&style Life&style
Sastojci:

250 g dimljenog bakalara
2 žlice limunova soka
50 g rastopljenog maslaca
80 ml slatkog vrhnja
1 žličica umaka worcestershire
svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Ribu stavi u mali lonac i prelij je vodom. Stavi na vatru i pusti da zakipi pa smanji vatru i kuhaj 20-ak minuta.
Bakalar ostavi da se hladi u vodi, a zatim ga očisti od kože  kostiju. Usitni ga u blenderu ili električnoj sjeckalici. 
Dodaj limunov sok te, ulijevajući u tankom mlazu, rastopljeni maslac. Miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Vrhnje stuci mikserom te ga umiješaj s umakom Worcestershire i paprom. Stavi u posudu, poklopi te ostavi nekoliko sati, a najbolje preko noći, u hladnjaku da se okusi prožmu.
Prije posluživanja ostavi na sobnoj temperature 30 minuta. Posluži s hrskavim kruhom ili toastom.

Kuhano vino Možda vas zanima Kuhano vino po receptu poznate britanske slastičarke Mary Berry Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram

Komentari 0