Life&style

Loše navike: Ove stvari u kuhinji trebaš odmah prestati raditi

  • Sigurno znaš da nitko nije savršen, osim tebe, naravno
  • Ipak, čak i ako redovito stručno izbacuješ na stol čitav repertoar recepata Julije Child i možeš spraviti savršeni souffle jednom rukom vezanom iza leđa i dalje postoji šansa da napraviš neke od ovih kuhinjskih pogrešaka
  • Ne vjeruješ nam? Sastavili smo popis najčešćih pogrešaka u kuhinji koje mnoge od nas svakodnevno čine

Naravno da nam se pogreške ne događaju namjerno. Osobito u kuhinji. Možda ti se dogodi zato jer si jednostavno zaboravila kako bi nešto doista trebala raditi ili možda zato jer misliš da je tvoj put bolji (a vjerojatno nije). Koje su ti pogreške poznate s ovog kuhinjskog zločestog popisa? 

Ne pratiš recept prilikom pečenja kolača

Možda voliš eksperimentirati s trunkom ovoga ili s komadićem onoga tijekom kuhanja, ali što se tiče pečenja, taj je recept važniji nego što možda misliš. Zašto? Jer znanost je na djelu u tvojim omiljenim receptima za pečenje. U pečenju je važno dobiti pravi omjer omekšivača (poput masti, šećera i sredstva za dizanje kvasaca) i sredstava za stvrdnjavanje (poput brašna, vode, bjelanaca) kako bi proizvela pečeni proizvod koji ima odgovarajuću vlažnost, elastičnost ili prozračnost. Svako pojedinačno mjerenje i sastojak tvog omiljenog recepta ima iza sebe određeno obrazloženje, a ako ga promijeniš, vjerojatno nećeš dobiti konačni rezultat kojem si se nadala.

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Ne mjeriš suhe sastojke pravilno

Već znamo da je pečenje znanost, a podsjećamo sada i na važnost mjerenja. Zbog toga je, kad mjeriš sastojke za svoj omiljeni kolač, pitu ili kolačiće, presudno da koristiš odgovarajuće alate i pravilno ih upotrebljavaš.

Da, zaista postoji razlika između mjernih čaša koje su napravljene za tekućine ili suhe namirnice. Suhe mjerne čaše dizajnirane su s vrhom koji se lako može izravnati nožem za maslac. Brašno, bijeli šećer i sl. treba zagrabiti i poravnati. Za tekuće sastojke upotrijebi mjerne žlice ili tekuće mjerne čaše i pogledaj ih u razini očiju kako bi dobila najtočnije očitanje. Želiš još veću preciznost u mjerenjima? Uloži u kuhinjsku vagu. 

Ne zagrijavaš tave

Jesi li ikada bacila kajganu u hladnu tavu i pitala se zašto je toliko dugo treba pržiti (i zašto se nemilosrdno lijepi za tavu)? Baš kao što zagrijavaš pećnicu prije pečenja, tako i pred prženje treba zagrijati tavu.

Znanost objašnjava zašto će zagrijana tava u bilo kojem receptu pružiti hrskavije te ravnomjernije spravljeno meso i povrće. Kako se tava zagrijava, mikroskopski se razmaci na njezinoj površini šire, ostavljajući malo prostora da se hrana lijepi. Čak i vrhunska, superglatka tava može uzrokovati lijepljenje mesa, jer meso tvori molekularnu vezu s metalom u tavi. Zagrijavanje ulja u zagrijanoj tavi zaustavit će to, a ulje će ti jasnije pokazati koliko je tava zapravo vruća.

Važno je napomenuti da ipak želiš biti oprezna pri zagrijavanju neljepljivih tava koje mogu prilično brzo doseći nesigurnu razinu topline. Pri zagrijavanju neprijanjajućeg posuđa brzo ga zagrij zajedno s uljem za prženje i budi spremni za početak prženja čim povisiš temperaturu.

via GIPHY

Ne upotrebljavaš dovoljno soli

Da, svi znamo da zdravstvena policija ne želi da konzumiramo previše natrija. Ali, istina je da 75 posto natrija koji dobivamo na dan nije iz hrane koju pripremamo kod kuće, već iz hrane koju jedemo i koja je prerađena ili iz restorana. Naime, sol koja se dodaje u tipičnoj domaćoj kuhinji čini samo pet ili šest posto natrija koji konzumiramo.

Pa što ovo znači za tebe, kuharicu? Ako se tvoja jela uvijek čine pusta i bezlična... dodaj još soli! I to ne tek na kraju postupka kuhanja, već tijekom kuhanja. Dodavanje soli samo na kraju kuhanja ne dopušta da sol prodre u hranu - prilijepit će se samo za vanjsku površinu, što će hranu učiniti previše slanom. Dodavanje soli ranije tijekom kuhanja značajno će promijeniti gotov okus recepta i bit će ti drago što je to tako.

via GIPHY

Koristiš staru neprijanjajuću tavu 

Do sada si nesumnjivo čula za opasnost od teflona, neljepljivih posuda koje uzrokuju opasna isparenja pri velikoj vrućini. Ogrebane posude će emitirati štetne pare, a da ne spominjemo prijenos mrvica premaza u hranu koju spravljaš. Čak i proizvođač neljepljivih tava, tvrtka „DuPont“, preporučuje bacanje tave nakon samo tri do pet godina upotrebe.

Dobra vijest je da postoje sigurnije alternative onim starim posudama presvučenim teflonom, a koje pružaju iste neprijanjajuće osobine koje voliš, bez straha od štetnih isparenja ili čestica na hrani. Premda su cijene malo veće od tradicionalnih neljepljivih posuda, nude dulji vijek trajanja i ne sadrže teflon, nego nemaju ni uobičajeni sloj poznat kao politetrafluoretilen ili PTFE koji oslobađa otrovni dim, perfluorooktansku kiselinu ( PFOA), na visokim temperaturama. Posude s keramičkim premazom ili one koje koriste pijesak ili kamen za neljepljivi premaz sigurnije su ako ne želite mijenjati teflonske posude svakih nekoliko godina.

Možda vas zanima Kad prestaneš raditi ovih 5 klasičnih pogrešaka, na putu si da postaneš super kuharica Rubrika Life&style Life&style

Pohranjivanje hrane na pogrešan način

Stare navike teško umiru. Možda još uvijek pohranjuješ kruh i rajčice u hladnjak jer je to baka nekad tako radila – a radila je pogrešno. Koja se još hrana često pogrešno pohranjuje? Svježi bosiljak bolje će proći ako se tretira kao svježi cvijet - obreži stabljike i stavi ih u čašu s malo vode. Krumpir, češnjak i luk preferiraju tamne, hladne, dobro prozračene prostore, a kavu treba držati u dobro zatvorenom spremniku u smočnici. A što je s medom? Med se ne kvari, pa ga možeš ostaviti na sobnoj temperaturi da ne postane pretvrd.

via GIPHY

Ne dopuštaš mesu da se odmori

Shvaćamo... gladna si, a onaj odrezak koji si upravo s ljubavlju ispekla na žaru ispunjava ti nosnice zavodljivom aromom. Možda si maštala o večeri posljednja tri sata, a čekanje još 10-ak minuta izgleda kao mučenje. Ali, učini uslugu sebi i svom skupom odresku i bori se protiv iskušenja!

Naime, odrezak tijekom prženja ili pečenja izgubi oko 13 posto svoje težine, ali rezanje odmah nakon prženja rezultirat će s dodatnih devet posto gubitka. A što taj gubitak predstavlja? Sokovi! Ukusni sokovi koji imaju puno okusa. Za jedan dio odrezaka trebat će solidnih deset minuta odmora. 

via GIPHY

Pretrpavaš lonce i tave

Jednostavnost kuhanja u jednom loncu volimo poput tebe, ali ponekad se jednostavno trebaš suočiti s činjenicama i prihvatiti da je veličina posude ili tave koju koristiš premala za to što radiš. Jesi li ikada pokušala upotrijebiti premali lonac kako bi skuhala pola kilograma tjestenine i pitala se zašto je tjestenina ispala neprikladno kuhana? Toj tjestenini trebao je prostor za kretanje, a ti joj nisi učinila nikakvu uslugu pokušavajući je skuhati u loncu od jedne litre.

Isto pravilo vrijedi i za hranu koju spravljaš u tavi. Ako natrpaš povrće, meso, rezance ili gotovo sve u tavu, hrana koja se preklapa samo će stvoriti paru i ostaviti obrok na pari, a ono što si možda željela da bude lagano prženo, to je ispalo hrskavo i smeđe. Daj toj hrani malo prostora za disanje i po potrebi kuhaj u serijama. Možda će trebati više vremena, ali bit će ukusnije.

Možda vas zanima Piletina ti ispada suha, tvrda i bezukusna? Onda sigurno radiš jednu od ovih pogrešaka Rubrika Life&style Life&style

Ne brusiš noževe

Kad je nož oštar, to ti uvelike olakšava posao. Možeš raditi brže i sigurnije. Možeš postići preciznost u sjeckanju i rezanju te sitnicama koje ne bi mogla postići tupim nožem. I zaboravi na rezanje i obradu mesa tupim nožem. Pa koliko često bi trebala oštriti noževe? Barem jednom svakih nekoliko tjedana, a ako osjetiš palcem da je nož tup, brusi ga pri svakoj upotrebi.

via GIPHY

U odvod sipaš masnoću

Ako ćeš na ovom popisu izbaciti samo jednu naviku, možda ćeš htjeti baš ovu. Izlijevanje masnoće u odvod može uzrokovati velike probleme u vodovodnom sustavu tvog doma, ali može imati i ozbiljne posljedice na okoliš i kanalizacijski i vodovodni sustav tvoje zajednice. Masnoća i mast koje se vremenom nakupljaju u kanalizacijskim sustavima udružuju se s kalcijem koji se nalazi u kanalizaciji kako bi stvorili masivne naslage nalik sapunu koje se lijepe za stropove kanalizacijskog sustava. 

Pa što učiniti sa svim tim uljem i mašću? Ako se skruti, poput masti od slanine, ulij je u staklenku koju možeš spremiti u zamrzivač i baciti kad je gotovo puna. Tekuća ulja također treba odlagati sa smećem.

Stavljaš pogrešne stvari u perilicu posuđa

To je nesumnjivo nevjerojatan uređaj, ali nažalost postoji prilično puno kuhinjskih predmeta koji nikada ne bi trebali posjetiti unutrašnjost perilice posuđa. Drveni pribor može se iskriviti i ispucati na visokim temperaturama u perilici. Lonci i tave od lijevanog željeza lišit će se njihovih vrijednih, vremenom zarađenih začina. Bakar može trajno izgubiti boju, a kristal se zamutiti. 

via GIPHY

Korištenje prljave spužve

Kada si zadnji puta zamijenila spužvu za pranje posuđa? Uopće se ne možeš sjetiti? Trebala bi težiti tome da spužvu koristiš najdulje mjesec dana. Kako bi spužvu za posuđe održavala svježom, razmisli o tome da je staviš u perilicu posuđa ili očistiš izbjeljivačem i vrućom vodom. Ili kupi spužve na veliko kad su na akciji i koristi novu svaka dva tjedna. 

Možda vas zanima Oprez: ove kuhinjske pogreške opasne su po zdravlje! Rubrika Life&style Life&style

Uvijek koristiš istu dasku za rezanje

Vjerojatno postoji puno amaterskih kuharica koje koriste istu drvenu dasku za rezanje za gotovo sve što rade u kuhinji. Međutim, prema Sveučilištu North Carolina, svi bismo zaista trebali koristiti odvojene daske za rezanje mesa i nemesnih namirnica. Plastika bi bila preferirani izbor za meso, jer se plastične daske za rezanje mogu lakše čistiti, premda su također sklonije dubokim utorima koji mogu sadržavati bakterije. Najvažnije je oprati dobro daske za rezanje nakon što ih upotrijebiš te osigurati da se potpuno posuše prije nego što ih spremiš - bakterije vole topla i mokra mjesta.

via GIPHY

Photo: Getty Images

Komentari 0