Life&style
Ledena kupka

Ledene kupke sve su veći viralni trend: koje su dobrobiti i zašto se uopće kupati među kockicama leda?!

  • Terapija hladnom vodom postala je popularna tijekom godina, a osobito s pojavom društvenih mreža
  • Ledena kupka se, tvrde mnogi, koristi se za mentalne i tjelesne dobrobiti
  • Otkrit ćemo ti kako funkcioniraju ledene kupke te njihove prednosti i mane

Ledene kupke sada su u modi. Ovaj oblik terapije hladnom vodom, koji se nekad povezivao s vrhunskim sportašima, počelo je primjenjivati sve više ljudi različitih razina tjelesne spreme i aktivnosti. Također se povezuju s raznim dobrobitima za mentalno zdravlje. Evo što bi trebalo znati o ledenim kupkama…

Što su ledene kupke?

Ledene kupke su prilično jednostavne, a odnose se na proces uranjanja vlastitog tijela u ledenu vodu na period od 5 do 15 minuta. Praksa se koristi za poticanje opuštanja, smanjenje upale mišića, boli, pa čak i poboljšanje raspoloženja.

Kako funkcioniraju?

Ledene kupke su oblik krioterapije i koriste se godinama. Uvođenjem tijela u ekstremno hladno okruženje snižava se temperatura kože i tijela, što potiče veće kretanje krvi kroz vene kako bi tijelo bilo toplije. U trenutku kada izađeš iz kade, tvoje krvne žile se šire i ispunjavaju tijelo kisikom, dostavljajući ga do mišića i svih glavnih organa. To može pozitivno utjecati na razne stvari, smanjujući upalu i čineći da se osjećaš bolje.

Koje su prednosti i mane?

Uglavnom, ledene kupke povezuju se s višestrukim prednostima poput ublažavanja boli u mišićima i poboljšanja sna. Neki znanstvenici sugeriraju da ledene kupke mogu pomoći u treniranju živca vagusa, koji je povezan s parasimpatičkim živčanim sustavom. Uvježbavanjem ovog živca i njegovim aktiviranjem možda se lakše možemo suočiti sa stresnim situacijama.

Možda vas zanima Biljkoljupka u Matuljima uskoro otvara Kuću ljekovitog bilja: Zelena oaza posvećena zdravlju žene zvuči apsolutno divno! Rubrika Life&style Life&style

Kada govorimo o nuspojavama, jedna od glavnih briga je učinak ledenih kupki na ljude s već postojećim kardiovaskularnim bolestima ili visokim krvnim tlakom. Proces brze promjene temperature tijela utječe na protok krvi. Ovisno o bolesti, to može biti opasna praksa. Također je važno pridržavati se preporučenog vremenskog okvira ledene kupke, jer prekomjerno izlaganje hladnoći može rezultirati hipotermijom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Umeå (@visitumea)

Unatoč njihovoj širokoj upotrebi, ledene kupke nisu toliko istražene, što znači da dobrobiti nisu znanstveno dokazane, a niti opovrgnute.

Možda vas zanima Tko ne bi želio divnu kosu, sjajnu kožu, biti fit, dotjeran i zabavljati se? 7 'that girl' pravila života Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @ellemacpherson
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    zimi u ledene kupku nema sanse