Life&style

Kućice za ptice - lijep dodatak svakom eksterijeru

Niske temperature nas zovu da uživamo u komoditetu vlastitog doma, međutim, ostala živa bića trebaju našu pomoć tijekom zime. Među njima su i ptice kojima će malo hrane i zaklona dobro doći. Sve o hranjenju ptica otkrila nam je nutricionistica i veterinarka zagrebačkog Zoološkog vrta, Jasna Stošić.

Ptice daju lijep ugođaj svakom vrtu. Njihov pjev relaksira, a svojom ljepotom fasciniraju i djecu i odrasle. Ove zime, dok radovi u vrtu miruju, pozabavite se izradom kućice za ptice koja će im dobro doći kao prostor za hranjenje, ali i kao sklonište. Mnogi se ne slažu da treba hraniti ptice u prirodi, međutim veterinarka Jasna Stošić iz zagrebačkog Zoološkog vrta kaže kako je samo važno znati kako:

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Najjednostavniji način za hranjenje ptica je kupovina gotove smjese za divlje ptice. Ona je prilagođena nutritivnim potrebama, ali i vrstama koje žive na našem području. Kuglice od zrnja i sala nahranit će mesojedne ptice, a važno je napomenuti kako se pticama ne smije davati kruh. Kruh ih napuhuje i štetan je za njih. Iznimka su labudovi i patke koji mogu jesti kruh u manjim količinama, ali svejedno savjetujem da im ga ne dajete. Nezačinjena kuhana riža s druge strane, može poslužiti za hranjenje."

Jasna napominje kako se ptice svakako preporučuje hraniti u danima kada one same ne mogu do hrane. Ako su grane smrznute i prekrivene snijegom, temperature niske, a tlo ima pokrivač od snijega i leda – dobro je ostaviti pticama nešto hrane, jer same ne mogu doći do sjemenki i bobica.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Ako ostavljate hranu pticama, pobrinite se da bude pokrivena. Na vlažnoj hrani mogu se razviti gljivice i plijesan koje mogu izazvati razne bolesti. Neka bude na čistom mjestu, zato je idealna kućica ona koja ima krović", napominje ova poznata veterinarka.

Kućice za ptice nisu samo korisne, nego i izrazito dekorativne. One su idealan dodatak vašem voćnjaku i dvorištu. Obojene u jarke boje mogu biti zanimljive, međutim treba imati na umu kako se ptice, kao i druge životinje, najbolje osjećaju u prirodnom staništu, stoga ih kućice u neprirodnim bojama ili premalih dimenzija mogu čak i odbiti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kućica mora biti dovoljno prostrana za odrasle ptice, stoga zatvoreni modeli samo s ulazom nisu poželjan odabir. Kućice koje imaju samo 'okvir' mnogo su praktičnije jer se može hraniti više ptica odjednom, a i pticama su mnogo ugodnije od zatvorenih kućica.

Ako nemate strpljenja ili živaca za kućice, uvijek možete isprobati hranilice. Posebno dizajnirani dispenzeri za hranjenje otpuštaju potrebnu količinu sjemenja, ili pak dolaze u obliku malih kaveza kroz koji ptice kljucaju gotovu čvrstu smjesu.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0