Life&style

'Krive crte Božje' novi je Netflixov hit koji ljubitelji trilera ne smiju propustiti

  • Ljubitelji napetih misterija uživat će u najnovijem španjolskom Netflixovom hitu 'Krive crte Božje'
  • Ova filmska adaptacija istoimenog romana prati Alice, privatnu detektivku koja se pretvara da boluje od paranoidnog poremećaja kako bi dospjela u mentalnu instituciju i istražila navodno samoubojstvo bivšeg pacijenta
  • Iako traje nešto više od dva i pol sata, ovaj film drži gledatelje u grču sve do samog, genijalnog kraja

'Krive crte Božje' jedan je od najnovijih trilera koje je Netflix objavio, a riječ je o filmskoj adaptaciji istoimenog romana španjolskog pisca Torcuato Luca de Tena. Dugometražni film jedna je od najuspješnijih Netflixovih španjolskih produkcija i otkako je objavljen, smjestio se među deset najgledanijih u više zemalja. Ovo intenzivna pripovijest prava je poslastica za sve ljubitelje kompliciranih i teških psiholoških trilera pa bi ga svi koji uživaju u dobroj misteriji sa zapanjujućim obratima trebali dodati na popis za gledanje.

'Krive crte Božje' priča je o Alice Gould (Bárbara Lennie), privatnoj detektivki koja se pretvara da ima paranoidni poremećaj kako bi je poslali u mentalnu instituciju. Njezin najnoviji slučaj iznio joj je otac jednog od bivših pacijenata koji tvrdi da njegov sin nije počinio samoubojstvo, već je bio ubijen. Aliceina stvarnost nije nimalo jednostavna jer se i ona, kao i gledatelji, neprestano pitaju tko je uistinu lud, a tko se samo pravi.

Možda vas zanima 9 najboljih true crime serija u 2022. koje su nas hipnotizirale i osvojile Rubrika Life&style Life&style

Filmske adaptacije knjiga uvijek su veliki izazov jer prevođenje osjećaja koje riječi izazivaju kod čitatelja kroz objektiv kamere nije nimalo lak zadatak, no daleko od toga da nije moguće snimiti legendarne naslove. Jedan od najlegendarnijih filmova ikada snimljenih, Hitchcockov 'Psiho', psihološki je triler temeljen na romanu, a 'Rosemaryna beba' velikog Romana Polanskog još je jedan izvrstan primjer. Trileri su po prirodi puno kompliciranije priče od svih ostalih - moraju nas u određenoj mjeri zbuniti, ali nam servirati i neočekivane zaokrete, a baš je učinkovito zavaravanja gledatelja ono što ih čini iznimno zanimljivima.

'Krive crte Božje' vrlo je zanimljiv za gledati, a jedna od najvećih kritika nije bila o samom filmu, već o tome koliko se razlikuje od romana pa su mnogi ljubitelji ovog autora ostali malko razočarani u tom pogledu. U filmu su se u odnosu na knjigu dogodile velike  promjene pa su tako recimo izostavljeni neki važni likovi, a osim toga je sam slučaj na kojem Alice radi bio dosta drugačiji. No, unatoč svemu navedenome, oni koji nisu čitali knjigu (ali čak i oni koji jesu, ali im ne smetaju promjene) će definitivno uživati u filmu.

Priča o Alice koja jedina zdrava unutar mentalne institucije nastoji otkriti ubojstvo koje je odbačeno kao samoubojstvouspio uspjela je postati jedan od najuspješnijih španjolskih Netflixovih filmova, a glumci, i to posebno oni koji glume druge pacijente u ustanovi, odradili su odličan posao stvarajući atmosferičnu priču koja ostavlja gledatelja na rubu sjedala sve do samog kraja.

Možda vas zanima Zbog ovih 7 detalja svi pričaju o novom Netflixovom velikom hitu 'Nož u leđa: Glass Onion' Rubrika Life&style Life&style

Film je od samog početka pun dijaloga i puno se važnih informacija već od prvih minuta daje upravo kroz dijalog, a što znači da je ovo onaj tip filma koji zahtijeva pažnju gledatelja od samog početka pa do zadnjeg kadra, odnosno nije film koji možemo gledati onako usput, radeći i nešto drugo. Priča je zamršena i može postati prilično zbunjujuća, uglavnom zato što počiva na ideji nesigurne stvarnosti, a ono što je posebno zanimljivo je kako se različite perspektive razvijaju tijekom istih događaja kako Alice prikuplja nove informacije.

 | Autor: Netflix Netflix

Završiti triler uvijek je najteži zadatak jer nije nimalo lako procijeniti gdje nakon zaokreta stati, a način na koji ova priča završava je genijalan jer se poigrava mentalnom konfuzijom i idejama stvarnosti sve do zadnjeg kadra, stvarajući duboku vezu sa svakim gledateljem na jedinstven način. Nešto više od dva i pol sata nekome možda zvuče kao cijela vječnost, ali ovo je film koji svojim krajem nagradi svu pažnju gledatelja. 

A za one koji su film već pogledali ii ostali oduševljeni, ili će to uskoro postati, imamo još nekoliko jednako primamljivih i zanimljivih preporuka. 'El Guardián Invisible' još je jedan trilera na španjolskom i prvi je dio Netflixove trilogije 'The Baztan Trilogy'. Cijela je trilogija dostupna za gledanje i također se temelji na romanu, a bavi se ubojstvom i traumom te ima i neke nadnaravne elemente. Puno poznatija preporuka je odličan film Martina Scorsesea s Leonardom Di Caprijem, 'Shutter Island'. I ovaj se film kao i 'Krive crte Božje' igra percepcijom stvarnosti prilikom rješavanja zločina, a oba filma se također bave teškim temama poput mentalnog zdravlja i traume.

Photo: Netflix

Komentari 0