- Dosadila ti je klasična i željela bi spraviti kajganu na malo drugačiji način?
- Onda ovom klasiku za doručak možeš dati malo „francuskog štiha“
- Otkrit ćemo ti recept za izuzetno meku i prozračnu kajganu – uz pomoć kuhara Brunoa Albouzea
Kajgana je najraširenije jelo na svijetu, jednostavno se spravlja, a opet vrlo različito. Neki je vole maksimalno mekanu, dok drugi dodaju razne tajne sastojke. A kako Francuzi najradije jedu kajganu? Kuhar i Youtuber Bruno Albouze najviše je voli svilenu i kremastu, otkrio je.
Pri tome su važne prvenstveno dvije stvari: prvo, da se kajgana spravlja na srednjoj vatri (inače će se bjelančevine prebrzo denaturirati i jaje će postati suho). Drugo, tajna za savršenu francusku kajganu krije se u stalnom miješanju jaja te istovremenom ljuljanju tave.
Zvuči komplicirano? Uopće nije!
Evo uputa, korak po korak, kuhara Albouzea:
1. Stavi željeni broj jaja u posudu. Još ih nemoj miješati! Stavi tavu na štednjak na srednju vatru.
2. Tek kad je tava topla stavi malo maslinova ulja i malo maslaca u nju. Potom stavi jaja u tavu te žumanca „izbuši“ s pomoću pjenjače ili silikonske žlice.
3. Zatim stalno miješaj jaja maksimalno dvije minute, a pri tome istovremeno ljuljaj tavu tako da kajgana dobije kremastu konzistenciju. Kad se tekstura promijeni, isključi štednjak te još malo miješaj.
4. Potom dodaj kajgani još malo mlijeka ili kiselog vrhnja, promiješaj te skroz na kraju posoli i popapri.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.