Life&style
Koliko je deterdženta previše? Čep je zapravo najgora metoda mjerenja koliku količinu trebaš staviti! A ovo je najbolja..

Koristiš li previše deterdženta? Čep je najgora metoda mjerenja količine, a ovo je najbolja

  • Svi mi kada peremo odjeću volimo da što više miriše i pri tome stavljamo veće količine deterdženta za rublje
  • Ipak, idući put bi trebala pripaziti koliko puno deterdženta stavljaš, ali i promijeniti metodu kojom mjeriš
  • Izgleda kako je manje uistinu više, a čep nije dobar način mjerenja količine..

Korištenje deterdženta za pranje rublja čini se jednostavno – ubaciš gomilu odjeće u perilicu, upotrijebiš linije na bočnoj strani čepa deterdženta da bi odredila koliko ga trebaš upotrijebiti i uliješ ga, zar ne? Pogrešno! Postoji nekoliko pogrešaka koje se mogu izbjeći kada je pranje rublja u pitanju, a korištenje previše deterdženta je najuobičajenija greška.

Što će se dogoditi ako tabletu za pranje posuđa staviš u perilicu rublja?

Naime, ako nisi znala, čak i korištenje najniže mjere koja je urezana na bočnoj strani čepa deterdženta vjerojatno znači da ga koristiš previše! Što manje deterdženta - to bolje! A evo zašto bi ga trebala koristiti što manje.

Možda vas zanima Ovo je posljednja stvar koju moraš napraviti s bocom deterdženta prije nego je baciš u smeće Rubrika Life&style Life&style

Koliko deterdženta za rublje zapravo trebamo koristiti?

Ako se pitaš koliko deterdženta upotrijebiti, nemoj ići po linijama na čepu. Umjesto toga, uzmi žlicu! TikTok račun @wirecutter razbija mit da će odjeća izgledati čišća ako koristimo što više deterdženta. Na 3,5 kilograma rublja ide jedna velika žlica deterdženta, što znači da na uobičajene perilice rublja kapaciteta 7 kilograma idu dvije žlice.

@wirecutter

Here's why less is more when it comes to detergent. ##laundry ##cleantok ##clean ##learnontiktok ##fypシ ##science ##savemoney

♬ Darling - Trees and Lucy

Kako mogu znati koristim li previše deterdženta za rublje?

Prema raznim stručnjacima za pranje rublja, uključujući Mary Gagliardi, zvanu dr. Laundry, znanstvenicu u The Clorox Company, previše deterdženta može rezultirati uništenjem odjeće, pa čak može izazvati kvar na perilici. Prvi znak da koristiš previše deterdženta pojavit će se na odjeći. Čvrsta i tvrda odjeća – umjesto očekivanih mekanih i svježih rezultata – znači da je u perilici tijekom ciklusa pranja bilo previše deterdženta. To također zadržava ostatke deterdženta na odjeći, budući da stalno prisutna pjena sprječava da se predmeti u perilici trljaju jedan o drugi kako bi učinkovito isprali sapun. 

Tekući deterdžent za pranje rublja Možda vas zanima Evo što se događa ako rublje pereš u perilici samo s tekućim deterdžentom Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: shutterstock shutterstock Manje je više!

Višak deterdženta također može uzrokovati mehaničke probleme u perilici - što nikako nije financijski dobro. Naime, prelijevanje sapuna može povećati trošenje pumpe i motora perilice rublja zbog pjene koja djeluje kao kočnica, budući da stroj automatski sam radi dodatna ispiranja i pauze kako bi razbio višak pjene.

Možda vas zanima Neki ljudi doista stavljaju deterdžent za posuđe u perilicu rublja - evo što trebaš znati o tome Rubrika Life&style Life&style

Kako ukloniti višak deterdženta s rublja?

Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u uklanjanju deterdženta s odjeće, ali proces dubinskog čišćenja je dokazano najbolja. Sve što trebaš je potopiti svoju odjeću u veliku kadu, s otopinom boraksa, sode za pranje i malo deterdženta. Vjeruj nam, nikada više nećeš upotrijebiti previše deterdženta nakon što vidiš zadovoljavajuće i sjajne rezultate! Manje je uvijek više!

Photo: shutterstock

Komentari 0