Life&style
Tekući deterdžent za pranje rublja

Evo što se događa ako rublje pereš u perilici samo s tekućim deterdžentom

  • Je li za rublje bolji prašak ili tekući deterdžent? 
  • Ili je apsolutno svejedno kakav deterdžent koristiš?
  • Imamo odgovor na to što se događa ako rublje pereš samo tekućim deterdžentom

Pranje rublja je (zapravo) vrlo jednostavno: prvo razdvojiš prljavo rublje po boji, spakiraš male ili osjetljive predmete u mrežicu za pranje rublja, a zatim sve staviš u perilicu, dodaš deterdžent, podesiš temperaturu i - kreće. Unatoč tome, usprkos rutini, postoji još nekoliko konkretnih pitanja. Primjerice, ima li razlike ako se rublje pere na 30 ili 40 stupnjeva? Ili: što se događa ako sve operem samo na 30 stupnjeva? I trebam li koristiti prašak ili tekući deterdžent?

via GIPHY

Neki ljudi doista stavljaju deterdžent za posuđe u perilicu rublja - evo što trebaš znati o tome

Kad je riječ o posljednjem pitanju, često je nejasno što je bolje za rublje. Ukratko: oba deterdženta pobrinut će se da rublje bude oprano i svježe. Tekući deterdžent prikladniji je za masne mrlje, dok je deterdžent u prahu obično korisniji za veliku prljavštinu. Ali, postoje i razlozi zašto ima smisla češće prati rublje tekućim deterdžentom.

Zašto je tekući deterdžent bolji od deterdženta u prahu?

Čak i ako obje varijante deterdženta osiguravaju da je naše rublje svježe, čisto i bez klica, tekući deterdžent ima očitu prednost nad praškom: uvijek se potpuno otopi, bez obzira na to koliko je visoka ili niska temperatura vode u ciklusu pranja. Budući da je tekući deterdžent već tekući, lako se može pomiješati s vodom za pranje i temeljito očistiti rublje. S druge strane, neke se vrste praška ne otapaju uvijek u potpunosti na nižim temperaturama vode i tada se mogu pronaći kao male grudice na odjeći nakon pranja. Kako bi uklonila ostatke deterdženta, obično je potreban novi ciklus centrifuge - dugoročno gledano, to nije samo loše za okoliš, nego i za tvoj novčanik!

via GIPHY

Tekući deterdžent produžuje život perilice rublja

Još jedan razlog zbog kojeg bi češće trebala koristiti tekući deterdžent je taj što ima bolja odvodna svojstva u odnosu na deterdžent u prahu. Kao i na odjeći, male grudice neotopljenog praška također se s vremenom mogu skupljati u perilici rublja i, na primjer, začepiti sustav odvodnje ili uzrokovati kvarove. Kako bi tvoja perilica rublja dugo trajala, trebala bi te rizike umanjiti što je više moguće.

Možda vas zanima Ovo proljeće i ljeto nosi se saten: Pronašli smo genijalne haljine, suknje, hlače... Rubrika Moda Moda

Treba li se u potpunosti odreći deterdženta u prahu?

Nije nužno. Umjesto toga je bolje smanjiti potrošnju i koristiti ga kad je rublje baš jako prljavo ili ima tvrdoglave mrlje. Za normalno čišćenje i uklanjanje mirisa znoja i slično, međutim, dovoljno je koristiti tekući deterdžent.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0