Life&style

Koliko se puta u filmu 'Love Actually' izgovori 'actually'? I još ludih podatka (zbog kojih ga treba opet pogledati)

  • Film 'Zapravo ljubav' jedan je od onih koji smo gledali toliko puta da ni sami ne znamo točan broj, ali i jedan od onih bez kojeg je blagdansko vrijeme nezamislivo
  • Božićni filmski klasik Richarda Curtisa, dvadeset godina nakon premijere, možemo pogledati iz nove perspektive, imajući na umu mnoge zanimljivosti o njegovom nastanku
  • A evo i onih najzanimljivijih, od detalja o njegovom nastanku, omiljenih likova do priča koje će nas rasplakati i na stoto gledanje

Gledali smo ga toliko puta da doslovno napamet znamo svaku 'krivu riječ' koju će Natalie izgovoriti kada je napokon predstave premijeru, i toliko da vrlo vjerojatno zaplačemo i prije nego se nešto dirljivo dogodi, samo zato što znamo da će se dogoditi, ali, blagdanski dani svejedno ne mogu proći bez da ovaj božićni filmski klasik Richarda Curtisa pogledamo ponovno, barem jednom svake godine.  

Dvadeset godina nakon premijere, film ovoga puta možemo pogledati iz nove perspektive, uživajući još malo više u omiljenim scenama i obraćajući pažnju na zanimljive detalje koji su nam možda promaknuli, kao na primjer brojeći koliko se puta riječ 'actually' izgovori u filmu. A evo i još nekoliko jednako zanimljivih detalja o njegovom nastanku, omiljenim likovima i pričama koje će nas rasplakati i na stoto gledanje!

1. Thomas Brodie Sangster doista je morao naučiti svirati bubnjeve za ulogu Sama. Sreća je bila da njegov tata u stvarnom životu svira bubnjeve i da ga je mogao naučiti. Thomas bubnjeve svira i danas, a što je i više nego dovoljan dokaz da je 'Zapravo ljubav' za cijeli život, a ne samo za Božić.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

2. Bill Nighy uopće nije znao da ide na audiciju za ostarjelog rockera Billyja Macka. Priznao je da je probno čitao scenarij kao uslugu redateljici Mary Selway koja ga je dugo pokušavala ubaciti u film i mislio je da je to samo zato da joj pomogne da naglas čuje scenarij, a dobivanje usluge je, kaže, za njega bilo iskreno iznenađenje. Iskreno, uopće ne možemo zamisliti ovaj film bez Billa.

3. Božićni singl Billyja Macka snimljen je u studiju Abbey Road u Londonu, a mi ne možemo ne zapitati se koje su sve poznate face šetale studijem dok je pjesma nastajala.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

4. Richard Curtis je, prije nego što je angažirao Billa Nighyja, imao još dva druga glumca na umu za njegov lik. Koliko god je nama nezamislivo da ovu ulogu glumi itko drugi, on je očito razmišljao o čak dva imena za koja je uloga kao stvorena. Iako je odbio otkriti tko su bili drugi kandidati, našalio se da će to 'staviti u svoju oporuku.'

5. Scene u zračnoj luci kojima završava film su stvarne. Snimateljska ekipa doista se smjestila u zračnoj luci Heathrow i snimala  okupljanja prijatelja i obitelji tijekom tjedan dana, ne bi li scene bile maksimalno stvarne i dirljive.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

6. Stvarna dobna razlika između Kiere Knightley i Thomasa Brodie-Sangstera je pet godina. Thomasov lik Sam u filmu je imao samo deset godina, dok je Kiera istovremeno glumila udanu ženu i vlasnicu kuće. U stvarnom životu, Thomas je imao samo 13, a Keira 18 godina. Tvorci filma priznali su da je Keira bila 'premlada za ulogu', ali su inzistirali na tome da je sve dobro ispalo.

7. U početku je bilo planirano 14 priča za film, ali su dvije od njih izrezane – uključujući jednu istospolnu ljubavnu priču i drugu koja prikazuje afrički par. Prošle je godine Richard Curtis priznao da iskreno žali zbog toga, rekavši da se zbog 'nedostatka raznolikosti osjeća neugodno i pomalo glupo.'

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

8. Pjesma 'Too Lost In You' Sugababesa svira u britanskoj verziji filma, no američka publika umjesto toga čuje pjesmu 'The Trouble With Love Is' Kelly Clarkson. Šteta, budući da je spomenuta pjesma nedvojbeno najbolja pjesma Sugababesa. 

9. Hugh Grant i Thomas Brodie Sangster su u stvarnosti rođaci. Naime, njihove su prabake bile sestre. 

Film Best.Christmas.Ever Možda vas zanima Spada li 'Best. Christmas. Ever.' u one božićne filmove koji su toliko loši da su zapravo zabavni? Rubrika Life&style Life&style

10. 'Jezero' u koje Jamie (Colin Firth) i Aurelia (Lucia Moniz) uskaču kako bi spasili vrijedan rukopis bilo je duboko manje od pola metra. Iz tog su se razloga oboje morali meškoljiti na koljenima kako bi se pretvarali da plivaju, a Colina je na kraju ugrizao komarac zbog čega mu je lakat natekao do veličine 'avokada'. 

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

11. Kći Richarda Curtisa, Scarlett, pojavljuje se u filmu kao jedan od jastoga u školskoj božićnoj predstavi, dok se njegov sin pojavljuje kao jedan od mudraca sa Spiderman mrežom nacrtanom na licu. 

12. Bivši premijer Tony Blair referirao se na govor Hugha Granta u kojem se njegov lik suprotstavlja američkom predsjedniku kojega glumi Billy Bob Thornton. “Znam da nas ima koji bismo htjeli da napravim ono što je Hugh napravio u filmu i kažem Americi što je ide, no  razlika između dobrog filma i stvarnog života je u tome što u stvarnom životu postoji sljedeći dan, sljedeća godina i sljedeći život za razmišljanje o pogubnim posljedicama zarađenog pljeska”, priznao je. 

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

13. Scena s cateringom na vjenčanju u kojoj je Kris Marshall poželio propasti u zemlju od srama izvorno nije napisana za ovaj film, već je zapravo preuzeta iz scenarija ranijeg filma Richarda Curtisa - 'Četiri vjenčanja i sprovod'. U tom je filmu Hugh Grant trebao izgovoriti poznate Marshallove riječi, no budući da je scena izrezana iz konačne verzije filma, Richard ju je odlučio iskoristiti u ovom filmu.  

14. Ime lika Colina Firtha odabarano je kao uvreda bratu Richarda Curtisa, Jamieju. Kako je kasnije objasnio, Colinov lik je dobio ime koje je dobio, samo kako bi nezadovoljna djeca mogla govoriti 'Mrzim ujaka Jamieja.' Klasična bratska spačka. 

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

15. Scene s Rowanom Atkinsonom snimane su u ponoć u Selfridgesu. Kako bi se izbjegle gužve turista koji redovito posjećuju popularnu robnu kuću, produkcijski je tim tražio da za potrebe snimanja ostane otvorena do kasno u noć.

16. Richard Curtis je od prvog dana želio Hugha Granta u ulozi premijera i Emmu Thompson u ulozi njegove sestre. Štoviše, pisao je scenarij imajući njih dvoje na umu, a baš kao što je to slučaj s Billom Nighyjem, ne možemo ni zamisliti da ih glume neki drugi glumci.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

17. Uloga Martine McCutcheon napisana je posebno za nju. Njezin lik, Natalie, zapravo se zvao Martine u početnim nacrtima scenarija, a što je promijenjeno tik prije njezine audicije kako bi je držalo u neizvjesnosti do samog kraja i kako ne bi i prije audicije znala da je uloga već njena. 

18. Stan u kojem živi Sara (Laura Linney) inspiriran je autoricom 'Dnevnika Bridget Jones'. Dvoetažni stan u koji Sara stiže nakon uredske zabave, temelji se na domu Helen Fielding, budući da je spisateljica Curtisova prijateljica i s njim je radila na filmskoj adaptaciji Bridget Jones.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

19. Priče likova Hugha Granta i Colina Firtha izvorno su zamišljene kao dva odvojena, samostalna filma, a drago nam je što su na kraju završili kao dio istoga jer za neke stvari doista ne trebaju puna dva sata da se ispričaju.

20. Claudia Schiffer nije se trebala naći u filmu, već su producenti željeli nekoga tko izgleda poput legendarnog supermodela. Kako je pronaći nekog takvog bilo puno teže nego što su zamislili, na kraju im je bilo lakše angažirati samu Claudiju.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

21. Slično tome, Richard Curtis je za ulogu Laure Linney želio glumicu koja je slična njoj. I ovoga je puta ideja bila jednostavnija u teoriji nego u praksi pa je na kraju Richard otišao izravno do Laure i napisao joj pismo u kojem joj je objasnio priču. “Moja je uloga izvorno bila napisana za drugu Britanku, ali on me je zamolio da to napravim i bila sam tako uzbuđena što su me zamolili”, priznala je.

Sam u kući Možda vas zanima Prošle su 32 godine od prvog filma 'Sam u kući', evo gdje su danas glavni glumci Rubrika Life&style Life&style

22. Richard Curtis je prvotno želio da cijela glumačka postava bude britanska, ali mu ideja nije pošla za rukom. Laurinu simpatiju na kraju je glumio brazilski glumac Rodrigo Santoro, vrlo vjerojatno zato što nisu uspjeli pronaći britanskog glumca koji bi savršeno utjelovio Karla. 

23. Scena vjenčanja s početka filma zapravo se temelji na sprovodu. Ideja za bend iznenađenja u crkvi došla je nakon što je Richard Curtis prisustvovao sprovodu tvorca 'Muppeta', Jima Hensona, gdje su lutkari i 'Muppetsi' otpjevali pjesmu. 

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

24. Iritantni lik po imenu Bernard pojavljuje se u svakom od filmova Richarda Curtisa, a ovime se Richard osvećuje torijevskom zastupniku Bernardu Jenkinu koji mu je 'ukrao' bivšu djevojku. U ovom filmu, Bernard je 'užasan sin' Emme Thompson i Alana Rickmana.

25. Hugh Grant nije bio nimalo zadovoljan što mora snimati plesnu scenu i bio je jako mrzovoljan zbog toga. Stalno je odgađao snimanje scene i nije mu se sviđala pjesma koja je izvorno trebala biti pjesma grupe Jackson 5 koju na kraju nisu uspjeli dobiti pa je bio nesretan zbog alternative. Iako je snimanje ove scene ostavio za posljednji dan, na kraju je u njoj toliko uživao i toliko se uživio u nju da je još i pjevao plešući, a zbog čega scenu u konačnici nije bilo nimalo lako montirati.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

26. Scene Hugha Granta zapravo nisu snimljene u stvarnom Downing Streetu na broju 10. Kako bi omogućio realističan prikaz premijerske rezidencije, Gordon Brown (tadašnji kancelar državne blagajne) otpratio je Richarda Curtisa i njegovog scenografa Jima Claya na dvosatnu turneju po stvarnoj lokaciji, a kako mu je bilo zabranjeno išta fotografirati ili snimati, Jim Clay je morao rekreirati prostor prema sjećanju.

27. Natpise koje Mark, lik Andrewa Lincolna, pokazuje liku Keire Knightley, danas mnogi smatraju pomalo jezivima, a Andrew je ženama u svom uredu pročitao različite opcije i zamolio ih da odaberu najmanje neugodne poruke. Iako je umjetnički odjel prvotno izradio natpise, Andrew se, vjerujući da je njegov rukopis stvarno dobar, ponudio sam ih napisati, a ispisivao ih je pet puta dok nije bio zadovoljan rezultatom.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

28. Richards Curtis i njegova partnerica, scenaristica Emma Freud, pozvali su prijatelje i obitelj da se pojave u filmu pa je tako domaćica iz Downing Streeta koja dočekuje premijera na dolasku majka Emme Freud, dok publiku na zabavi Billyja Macka uglavnom čine prijatelja para.

29. Emma Thompson dvanaest je puta snimala scene u kojima pronalazi CD Joni Mitchell. Njezine suze nisu bile dio scenarija, no potpuno nam je jasno zašto je jedna od najtužnijih scena u povijesti filma toliko ražalostila Emmu. Trenutak u kojem plače u spavaćoj sobi, a zatim izlazi iz nje vesela, skupljajući komadiće svog srca i stavljajući ih u ladicu, izvježbala je do savršenstva, a nama suze naviru pri samoj pomisli na ovu scenu. O da, Emma je uz to sve svoje scene snimala noseći odijelo koje ju je činilo debljom.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

30. Joannino izvođenje pjesme 'All I Want For Christmas Is You' smatralo se predobrim da bi bilo istinito. Štoviše, producenti su bili pomalo zabrinuti da publika neće povjerovati da pjeva dijete pa su je zamolili da sljedeći put otpjeva pjesmu 'malo manje odlično'. 

31. Poljubac Olivije Olson iliti Joanne i njezinog kolege Thomasa Brodie-Sangsteroma bio je prvi poljubac u njezinom životu. “Bila sam jako nervozna jer sam bila zaljubljena u Thomasa, a također sam bila zabrinuta i hoće li poljubac izgledati čudno budući da sam bila viša od njega”, priznala je prije nekoliko godina.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

32. I last but not least, riječ 'actually' u filmu je izgovorena 23 puta. Nije da nam treba razlog za pogledati ovaj klasik još jednom, no baš bismo mogli pogledati ga opet, ne bismo li i sami nabrojali sve 23 scene. 

P.S: Upamtite ovu brojku, mogla bi vam koristiti za kviz!

Photo: Universal Pictures

Komentari 0