Life&style

Koliko dugo doista trebaš provesti na suncu da bi unijela dovoljno vitamina D u organizam

  • Kako zaista dobiti dovoljno vitamina D tijekom zimskih i ljetnih mjeseci?
  • Mnogo je nepotrebnih stvari koje su u svijetu zdravlja i kondicije „nužne“
  • Međutim, vitamin D nije jedna od tih stvari 

Istina je da možeš zaboraviti pomodnosti! Činjenica je sljedeće: dobivanje svih vitamina i minerala uravnoteženom prehranom i redovitim vježbanjem najbolje je što možeš učiniti kako bi podržala svoje tijelo.

Međutim, što se tiče vitamina D, stvari postaju malo složenije. S razlogom je poznat kao vitamin sunca; naše tijelo apsorbira većinu ovog vitamina kroz sunčevu svjetlost, a ne kroz hranu. „U prosjeku bi trebala težiti ka unošenju 10 mikrograma (400 IU) vitamina D dnevno“, kaže dr. Samantha Wilde, klinička voditeljica ženskog zdravlja u „Bupa Health Clinics“.

Vitamin C je jako važan, ali evo zašto liječnici preporučuju da ga ne uzimaš kroz tablete

Premda male količine vitamina D možeš dobiti iz prirodnih izvora hrane, poput žumanaca, obogaćenih žitarica i masne ribe (losos, srdele i skuša), „samo njihovo jedenje ne bi bilo dovoljno za postizanje preporučene dnevne količine od 10 mikrograma.“ 

Zašto je vitamin D važan?

Preskakanje vitamina D nije opcija, jer je neophodan za snažno tijelo i um. Tradicionalno je poznat po tome što „održava zdrave i jake kosti, mišiće i zube te pomaže apsorbirati kalcij i fosfate iz prehrane“, podsjeća dr. Wilde.

Možda vas zanima Koji vitamini su ženama životno važni s 30 godina, a koji s 40 i 50? Rubrika Life&style Life&style

“Nedostatak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju i mišića. U odraslih to može dovesti do osteomalacije (omekšane kosti koje uzrokuju tupe bolove).“ To uglavnom utječe na donji dio leđa, kukove, zdjelicu i rebra, „uzrokujući da vježbanje, poput hodanja, postaje sporije i teže i dovodi te u veći rizik od loma", dodaje dr. Wilde.

Međutim, postoji razlog zašto se tijekom zime često govori o vitaminu D: „Podržava snažni imunološki sustav koji će ti pomoći da budeš zdrava i živiš aktivan život“, kaže dr. Wilde.

Kako povećati razinu vitamina D

Odgovor je jednostavan: izići na sunce. Ali, koliko zapravo vremena trebaš provesti vani? Odgovor ovisi o mnogo različitih čimbenika, poput boje kože, koliko je koža izložena i koliko je sunčeva svjetlost intenzivna. „Premda je teško procijeniti točnu količinu vremena koju trebaš provesti na suncu, to je često manje vremena nego što misliš“, kaže dr. Wilde.

„Gruba procjena bila bi samo devet minuta sunčeve svjetlosti za ručak za one sa svjetlijim tonovima kože, a onima s tamnijim tonovima kože možda će trebati do 25 minuta izlaganja suncu kako bi tijelo proizvelo odgovarajuću razinu vitamina D.“

Ovaj vitamin je nevjerojatno važan i evo kako će ga tvoje tijelo imati dovoljno i ovih dana

Što više kože izložiš suncu, to će tijelo brže proizvoditi vitamin D. Međutim, kada provodiš vrijeme na suncu, treba postići ravnotežu. Previše UV zračenja sunca uzrokuje opekline, prerano starenje kože te povećava i rizik od raka kože. Uvijek je važno biti svjestan sunca i zaštititi svoju kožu nanošenjem kreme za sunčanje (da, vitamin D se i dalje može apsorbirati kroz kremu za sunčanje), nošenjem odgovarajuće odjeće i održavanjem hidratacije ”, kaže dr. Wilde.

Dakle, doista moraš izići kako bi prihvatila blagodati sunčeve svjetlosti. „Sjedenje ispred osunčanog prozora neće ti pomoći da svakodnevno proizvodiš vitamin D, jer ultraljubičaste B sunčeve zrake, potrebne za proizvodnju vitamina D, ne mogu proći kroz staklo“, objašnjava dr. Wilde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by April McNosky (@aprilmc81)

U Velikoj Britaniji preporučuje se uzimanje dodatka vitamina D od listopada do travnja, jer imamo vrlo ograničeno izlaganje suncu. Izvan tog razdoblja, „većina ljudi može proizvesti dovoljno vitamina D svakodnevnim kratkim boravkom na sunčevoj svjetlosti, s nepokrivenim licem, rukama, podlakticama ili potkoljenicama“, kaže dr. Wilde.

Onima kojima nije lako izići, preporučuje se da nastave uzimati dodatke vitamina D, čak i tijekom ljetnih mjeseci. „Također se preporučuje da osobe s tamnijom kožom uzimaju vitamin D tijekom cijele godine“, dodaje dr. Wilde.

Možda vas zanima Nedostatak ovih 5 važnih tvari u organizmu odmah se vidi - prepoznaj simptome Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0