Life&style 14. svibnja 2022.

Koje je prema stomatolozima apsolutno najgore piće za tvoje zube? Začudo, nije ni kava ni vino...

shutterstock. Žena koja pije kavu
  • Unatoč mnogim beauty trikovima, za bijeli osmijeh nema trika osim dobre brige o zubima
  • Željeći sačuvati svoj blistavi osmijeh možda se odričeš koje šalice kave ili čaše crnog vina jer misliš da su upravo oni glavni "krivci" za obojenje zubi
  • Sada se možeš opustiti, jer stomatologinja je otkrila kako i kava i vino manje boje zube od - čaja

Postoji nekoliko stvari kod kojih šminka jednostavno ne može pomoći, a blještavi osmijeh jedan je od njih. Nažalost, profesionalno izbjeljivanje zuba može koštati poprilično puno, otprilike oko 3.000 kuna, pa čak i više. Nije ni čudo što se mnogi trude kako njihovi zubi ne bi promijenili nijansu. Ako imaš naviku započeti dan kavom, a završiti je čašom crvenog vina, možda se često zatekneš tražeći pastu za zube sa velikom "snagom izbjeljivanja". No, prema zubarki Inni Chern, najveći krivac za obojenje zuba nisu kava ili vino. To je zapravo čaj.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Djevojka s lijepim osmijehom

Znaš li što će se dogoditi u tvojim ustima ako samo jedan dan preskočiš pranja zubi?

"Točno je da čaj boji zube više od kave zbog visoke koncentracije tanina", kaže Chern i dodaje da su tanini skupina gorkih i antiupalnih spojeva.Što se tiče bojenja zuba, dr. Chern kaže da nisu svi čajevi jednaki; neki su skloniji obojenju zuba od drugih. Nije iznenađujuće što ona objašnjava da to ovisi o sadržaju tanina u čaju. 

Namirnice koje čuvaju zdravlje zuba Možda vas zanima... Ove prehrambene namirnice su jako dobre za tvoje zube, neke će te sigurno iznenaditi Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: shutterstock shutterstock Crni čaj

"Količina tanina u bilo kojoj vrsti čaja varira od proizvođača do proizvođača, ali sa sigurnošću se može reći da crni čaj ima najveću količinu, dok zeleni čaj ima mnogo nižu količinu." Također, mnogi biljni čajevi su bez tanina. Čajevi bez tanina uključuju većinu čajeva bez kofeina ili biljnih čajeva poput onih od đumbira, šipka, kamilice, jasmina i hibiskusa. To što crni čajevi imaju visoku količinu tanina ne znači da ih trebaš izbjegavati. Svi čajevi imaju zdravstvene prednosti i ovaj nije iznimka.

Kako spriječiti mrlje na zubima nastale pijuckanjem čaja

1. Dodaj čaju malo mlijeka. Čini se gotovo previše očitim, ali da, ovo će posvijetliti boju.

2. Voliš li piti svoj čaj bez mlijeka? Tada čaj možeš ispijati i kroz slamčicu, čime se minimalizira kontakt tekućine sa zubima.

3. Pijenje vode i pranje zubi nakon konzumiranja čajeva s visokim udjelom tanina također mogu pomoći.

S ovim savjetima odobrenim od stručnjaka ne moraš se odlučiti između uživanja u omiljenom napitku čaja i bijelih zubi. I možeš se malo manje brinuti o svojoj rutini pijenja kave.

vino Možda vas zanima... Poznati sommelier otkriva kako paziti na vino kod kuće i koja su najbolja mjesta u domu za čuvanje Rubrika Life&style Life&style

Komentari 0