Life&style
vino

Poznati sommelier otkriva kako paziti na vino kod kuće i koja su najbolja mjesta u domu za čuvanje

  • Svakom velikom zaljubljeniku je velika želja imati vlastiti vinski podrum gdje bi čuvao dobra vina
  • Dok ti se ta želja ne ispuni, bitno je znati koji je kutak stana pogodan za skladištenje i očuvanje vina
  • Vrhunski sommelier podijelio je nekoliko savjeta o tome

Možda se ne obazireš previše na to kako čuvaš boce vina, no tvoji bi postupci potencijalno mogli naštetiti kvaliteti vina pa možda treba čuti nekoliko savjeta. Dakle, kako bismo svi trebali pravilno skladištiti vino kod kuće kako bi bilo izvrsnog okusa dok ga ne otvorimo? Christopher Delalonde, stručnjak za vina i vrhunski sommelier odlučio nas je prosvijetliti i podijeliti nekoliko hvalevrijednih savjeta za čuvanje vina u domu.

Možda vas zanima Konzumacija crvenog vina može pomladiti tvoju kožu, otkrivaju Francuskinje Rubrika Beauty Beauty

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

1. Pravo mjesto

Pronađi mjesto za skladištenje vina. Ako nemaš hladnjak za vino ili podrum, lociraj najhladniji prostor i izbjegavaj kuhinju koja će najvjerojatnije biti najtopliji dio kuće. Idealna temperatura je oko 12 ºC, no to će varirati za svaki stil vina i vrijeme koliko ga namjeravaš zadržati. Neka vina mogu trajati i više od sto godina. Pjenušavava, laganija i najčešće bijela vina trebala bi se brže konzumirati, najčešće u roku od četiri godine.

2. Stalna temperatura

Nakon što pronađeš mjesto za smještaj vina, pokušaj održavati temperaturu stalnom. Čuvanje vina na višoj temperaturi ubrzat će proces starenja i oštetiti vino. Izbjegavaj sunčevu svjetlost, radijatore i bilo kakve jake mirise poput automobila u garaži. Možda ćeš otkriti da bi tvoj ormar u spavaćoj sobi ili prostor ispod kreveta, ako tamo imaš spremište, mogli najbolje funkcionirati jer su spavaće sobe često najhladnija prostorija u kući.

'Svemirsko' vino vrijedi bogatstvo: Boca crnog vina - odležana u svemiru - prodaje se za milijun dolara

3. Čep se ne smije isušiti

Položi boce kako bi spriječila isušivanje pluta. Suhi čep će omogućiti isparavanje vina iz boce.

4. I drugi dan je dobro

Ako otvoriš bocu dobrog vina i ne želiš je dovršiti iste večeri, čep možeš vratiti na bocu i staviti vino u hladnjak. Ponekad će imati još bolji okus!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

5. Kad izvaditi vino iz hladnjaka

Što se tiče posluživanja vina, ako je bijelo, dobro ga je izvaditi iz hladnjaka i otvoriti otprilike jedan sat prije pijenja. To omogućuje vinu da diše. Često vidimo kako se bijelo vino poslužuje izravno iz hladnjaka što neće dopustiti da arome prođu. Za crno vino učini suprotno i stavi ga u hladnjak da mu malo sniziš temperaturu kako bi bilo spremno za uživanje u punom okusu. 

Možda vas zanima Mučiš se s otvaranjem boca vina? Ovaj električni bežični vadičep je onda najbolja stvar za tebe ovog ljeta! Rubrika Life&style Life&style

6. Skupo vino, skupa oprema

Ako želiš kupiti vrlo skupu bocu vina somelijeri preporučaju da uložiš u opremu za njegu. To je poput kupnje starog automobila i ostavljanja vani na otvorenom tijekom lošeg vremena, moraš se pobrinuti za njega ako ga želiš održavati u dobrom stanju. Vinski podrum idealan je, ali i vinski hladnjak savršen za održavanje ispravne temperature i vlažnosti.

Pravilo broj jedan pri kupnji skupe boce vina je da ne čekaš da ga popiješ. Ako nemaš podrum ili hladnjak, preporučljivo je da se vino popije u roku od 6 mjeseci, jer vino je namijenjeno za uživanje!

Photo: Shutterstock

Komentari 0