Life&style

Klub sretnih bakterija: što je točno ona crna masa ispod noktiju?

  • Nokti su dio tijela kojim prvo dodirujemo stvari kad nešto radimo, stoga su skoro uvijek prljavi
  • Ispod svakoga živi nekoliko stotina tisuća bakterija koje mogu uzrokovati i neke bolesti
  • Mislimo da nakon ovog teksta više nikad nećeš koristiti nokat da komadić kore od jabuke iščačkaš između zubiju 
Možda vas zanima Jesi li čula za pravilo "60 sekundi"? Transformirat će tvoj izgled Rubrika Beauty Beauty

Dok na drugim dijelovima šake žive redovito stotine bakterija, katkad i tisuću, prema jednoj studiji ispod noktiju možemo ih naći stotine tisuća - i to po prstu (sad je vrijeme da ti se digne želudac jer upravo noktom čačkaš ostatak govedine između zubiju). To je tako jer onaj uski prostor između kože i nokta bakterijama pruža vrlo ugodan dom: fizički zaštićen gdje sapun, njihov veliki neprijatelj, teško prodire i dovoljno vlažan da se lijepo tamo razmnažaju i rastu. Kad osvjestimo što se krije ispod nokta, naravno ove orgije ne želimo ni blizu naših usta, očiju nosa - AKO smo ih svjesni. A često nismo - u jednoj anketi je 23 posto muškaraca izjavilo da nokte na rukama skraćuje grizući ih. 

via GIPHY

No, što se to točno krije pod noktima? Riječ je o kombinaciji mrtvih stanica kože, masnoće i prljavštine izmješane u koktel bakterija, a katkad i gljivica koje isto vole živjeti na noktima i ispod noktiju. Svaki put kad se počešeš pod nokte nagrebeš ljuskice kože, prirodnu masnoću s površine kože, znoj, a ovi mikroorganizmi veselo zaplješću.

Uvijek nešto radimo rukama i zato se naši nokti uvijek prljaju. Prvo njima dotičemo stvari pa se "otpaci" skupljaju čak i kad ne radimo ništa prljavo. Ovdje može nastati koktel bakterija od kojeg se možeš i razboljeti, povraćati ili dobiti proljev, a samo da spomenemo žena radi, više ih sa skuplja pod umjetnim noktima nego pod prirodnima. Najbolji način čišćenja: vruća voda i sapun, po mogućnosti korišteni s četkicom za pranje noktiju te dezinficijens na bazi alkohola. Ali to smo posljednjih mjeseci već naučili, zar ne?

Možda vas zanima Svijetle si puti? Evo kako ćeš jednostavno postići preplanuli ten Rubrika Beauty Beauty

Što kad se lupiš i nokat poplavi?

Koža ispod nokata ne razlikuje se puno od kože na drugim dijelovima tijela, osim što je ovdje puno živčanih svršetaka koji pojačavaju osjet dodira u prstima potreban za svakodnevno obavljanje zadataka. Što je vrlo korisno, ali ako se opalimo po noktu čekićem, prignječimo ga vratima i slično, boljet će stvarno jako. Osim toga, ako ozljedimo kožu ispod nokta, krv ne može iscuriti nego ostaje ispod (gdje ionako nema prostora) što nije samo ekstremno bolno, nego će nam nokat mjesecima ostati ljubičast. 

"Lijek" za olakšavanje takve tegobe našli smo, a gdje drugdje nego na Internetu. Fora je u tome, kažu da treba olakšati pritisak na način da se nokat izbuši, a inkapsulirana krv isteče. Imamo za reći dvije stvari:

a) nikako to ne pokušavaj napraviti sama kod kuće

b) ovaj video nije za one slaba želuca. Ili: ako ne podnosiš krv koja prska kao voda iz Bandićeve fontane, nemoj ga gledati

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0