Life&style

Kladimo se da prerijetko pereš posteljinu

Bez obzira koliko pazimo na čistoću – u posteljinu se uvijek fino smjeste grinje. Stoga nije na odmet pogledati što savjetuju stručnjaci, koliko je često zapravo treba prati

Fini topli krevet nije privlačan samo ljudima. I grinje se u njemu dobro osjećaju. Topla klima za njih je pravi raj. Ljudski znoj i komadići mrtve kože dodatno poboljšavaju uvjete te daju tim sićušnim životinjicama dovoljno hrane. 

Međutim, već i sama pomisao da nam se po krevetu vrzmaju milijuni tih životinjica izaziva neugodu – a i izlučevine tih beštijica skupljaju se u jastuku. Za higijenu kreveta važno je prvenstveno redovito pranje posteljine. I to ne vrijedi tek za presvlake, nego i za prekrivače i jastuke. 

via GIPHY

Higijena u krevetu 

Stručnjaci tvrde kako je prvi korak za manji broj grinja u krevetu redovito pranje posteljine. Najmanje svaka dva tjedna treba presvući jastuke i poplune. Ako se netko noću jače znoji, onda čak i svakih sedam dana. 

Možda vas zanima Jesi li i ti nasjela? Najveći mitovi o održavanju čistoće doma Rubrika Life&style Life&style

Osim toga, preporučuje se redovito provjetriavati jastuke i prekrivače. Ako je vanjska temperatura znatno niža nego što je u ovo godišnje doba, isplati se dobro provjetriti (idealno ako je temperatura ispod nule) kompletno sve sa kreveta (uključujući i madrace). Tako će grinje uginuti – osobito ako je temperatura ispod nule. Ako je vani toplije, prekrivače i jastuke možeš staviti u zamrzivač. 

via GIPHY

Toplinom protiv grinja 

Grinje može uništiti hladnoća, ali neće preživjeti ni na visokim temperaturama. Najmanje dvaput godišnje treba oprati kompletnu posteljinu na 60 stupnjeva. Redovitim usisavanjem madraca dodatno ćeš očistiti krevet. Ako redovito radiš piling kože, smanjuješ količinu kože koja će otpasti na krevet te poslužiti grinjama kao hrana.  

Međutim, bez obzira što i koliko često to radili, stručnjaci tvrde da nakon sedam godina naši kreveti dosegnu maksimum grinja i njihovih izlučevina. Stoga se preporučuje novi madrac i posteljinu nabaviti svakih sedam godina. 

Možda vas zanima Koliko nam sati sna treba u kojoj dobi Rubrika Life&style Life&style
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0