Life&style
Zbogom ledenoj kavi! Ako tražiš osvježenje u vrućnim ljetnim danima, kava s tonikom novo je hit piće

Kavoljupci, pozor! Imamo recept za osvježavajuće piće koje će zamijeniti ledenu kavu

  • Svijet ljubitelja kofeina narastao je za novi napitak, a ni ljubitelji tonika ne skrivaju oduševljenje. A neki i skepsu. Dakle, kava i tonik nova su dobitna kombinacija!
  • Kafići diljem Sjedinjenih Država i šire nude "tonik kavu", koji je mješavina neke vrste kave - obično espressa ili hladnog pića - tonika
  • Zvuči pomalo čudno, zar ne?

No, svi koji su probali tvrde kako tonik kava nije samo ukusan napitak, već je i osvježavajuć i dobro sjeda u bilo koje doba godine, posebno u najtoplijim danima ljeta. U nastavku ćeš doznati sve o novom trendu kave, i naravno naučiti kako napraviti tvoju buduću omiljenu vrstu kave u nekoliko jednostavnih koraka!

Možda vas zanima Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu Rubrika Life&style Life&style

Zašto kava i tonik?

A zašto ne?! Kava i tonik izvrsna su alternativa redovitoj ledenoj kavi ljeti, koju trebaš popiti što prije jer se led topi na ljetnim vrućinama i prijeti da kava postane vodenasta i neukusna. Iako neki možda preziru tonik sam po sebi, okusi kave i tonika zaista se dobro kombiniraju. Slatkoća tonika pomalo uravnotežuje gorčinu kave, dok okus tonika također izglađuje kiselost iz espressa.

I, jesmo li spomenuli mjehuriće? Kava nije gazirana, ali karbonizacija u toniku dodaje prekrasnu iskričavost kavi. Zanimljiv je to sklad i brak dva tako dobra pića i stvarno ga trebaš isprobati da bi vidjela u čemu je kvaka!

Možda vas zanima Proteinska kava ili profee novi je trend u svijetu zaljubljenika u kavu (i zdrav život) Rubrika Life&style Life&style

Kako napravit tonik kavu?

Tonik kavu ne može biti lakše napraviti. Samo slijedi korake u nastavku i uskoro ćeš dobiti Instagram šalicu prekrasnog, pjenastog, savršeno slojevitog napitka.

Sastojci

  • 170 ml tonika
  • 60 ml espressa
  • Slatki sirup po želji za dodatan ukus
  • Neobvezno: Kriška limuna ili naranče kao ukras

1. Napuni čašu ledom. Započni punjenjem čaše s malim kockicama pa sve do vrha. Pazi da ne štediš na ledu! (U čašu ćeš kasnije dodati vrući espresso i pričekati samo minutu, tako da trebaš dovoljno leda da se brzo ohladi).

2. Dodaj tonik i malo sirupa za slatkoću. Tonik i sirup prelij preko leda i pusti da se sve pomiješa.

3. Pripremi 60 ml svježeg espressa.

4. Pažljivo ulij espresso u čašu s ledom. Ako želiš lijep, slojevit izgled, ulij polako i izravno na kocke leda ili žlicom rasporedi espresso po vrhu bez miješanja.

5. Uživaj u okusu! U svoj napitak možeš dodati krišku limuna ili naranče (po želji) i poslužiti! 

Možda vas zanima Espresso, instant, turska... Evo kako različite vrste kave utječu na tvoje tijelo Rubrika Life&style Life&style

Mogu li napraviti tonik kavu bez sirupa?

Svakako možeš! Sirup dodaje lijepu, osvježavajuću slatkoću smjesi, ali sastojak možeš, naravno, potpuno izbaciti. Voda s tonikom ima prirodno malo sladak okus, iako ne sadrži šećer, tako da može biti dovoljno samo slatki espresso pomiješan s toničnom vodom.

Što će se dogoditi tvom tijelu ako upravo sad odlučiš prestati piti kavu - ili barem smanjiti na minimum

Mogu li koristiti neke espresso alternative?

Ako nemaš espresso aparat, ne brini! Tonik kavu možeš napraviti bez espressa; samo budi sigurna da je kava dovoljno jaka da se lijepo sljubi s tonikom. Možeš pripremiti espresso u Moka loncu ili možeš upotrijebiti vrlo jaku francusku press kavu. Preporučili bismo napraviti za ovaj recept kavu otprilike dvostruko jaču nego što je to uobičajeno. 

Photo: Instagram@lejla.fili

Komentari 0