Life&style
Kako usput smršavjeti

Kako mršaviti 'usput': 10 alternativa tvojim omiljenim jelima uz koje se tope kilogrami

  • Stalno si u borbi s kilogramima i hranom? 
  • S pomoću ovih trikova možeš smršavjeti, a potrebna je tek mala prilagodba u kuhinji 
  • Veliki plus je da ne moraš gladovati!  

S ovih 10 alternativa tvojim omiljenim jelima štediš nepotrebne kalorije i uskoro ćeš izgubiti onih nekoliko dosadnih kilograma, a da se nećeš uopće previše mučiti. 

Penne arrabiata umjesto špageta bolognese

Tjestenina je preukusna, ali je na lošem glasu kao hrana koja deblja. Ali, čak i ako paziš na svoju figuru, ne moraš se potpuno odreći tjestenine. Sljedeći put umjesto izdašnih mesnih umaka ili umaka od vrhnja, jednostavno spravi „lakšu“ verziju tjestenine s aromatičnim arrabiata umakom (jednostavan ljutkasti umak od rajčice). 

Grožđe umjesto grožđica

Općenito vrijedi sljedeće: sušene namirnice sadrže više kalorija od svježe hrane. Ako planiraš dijetu ili je se samo pridržavaš, imaj to na umu. Primjerice, grožđice imaju oko 290 kalorija na 100 g, a isto tako lako možeš staviti grožđe u muesle ili voćnu salatu, a ima samo 73 kalorija na 100 g. 

Sashimi umjesto sushija

Voliš japansku kuhinju? Zašto se onda ne bi odlučila za sashimi. Za poseban način pripreme ribe ili mesa uopće nije potrebna riža, a time je odmah manje ugljikohidrata u zalogaju. Baš kao i popularnije sushi rolice, sirovi komadi fileta režu se na tanko kao oblatna i poslužuju s wasabijem, soja umakom i đumbirom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Co2 (@lovecoyan)

Ljuti umjesto slatki senf

Ime govori sve: slatki senf sadrži šećer, pa nije dobar izbor ako paziš na svoju liniju. Jednostavno odaberi ljutu verziju, koja ima oko100 kilokalorija manje. Inače, ulja sadržana u sjemenkama gorušice potiču probavu, a navodno imaju i antibakterijski učinak.

Možda vas zanima Izgubila je više od 50 kg na keto dijeti, ali ju iz ovih razloga nikada ne bi ponovila Rubrika Life&style Life&style

Zelene umjesto crnih maslina

Tko bi to pomislio? Ukusni mali zalogaji ne samo da se bitno razlikuju po svojoj boji, nego i po sadržaju kalorija. U usporedbi sa svijetlim maslinama, crne masline sadrže oko dva puta više masti, a time i kalorija. Ali, ne bi trebala grickati ni previše zelenih zbog visokog, iako zdravog, sadržaja masti. 

Sirova umjesto kuhane mrkve

Sve ovisi o pripremi: naime, kuhana mrkva povećava razinu inzulina. Pri zagrijavanju se oslobađa škrob, a tada se govori o visokom glikemijskom indeksu, što može biti smetnja pri gubitku kilograma. Ali, sirovu mrkvu možeš jesti bez zadrške: bogata je vitaminima, zasitna je i ima dobar okus. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Edeka Irkens (@edekairkens)

Zelene umjesto prezrelih banana

Slična je situacija i sa žutim bananama. Ovdje vrijedi sljedeće: što žutije, to više šećera. Stoga je bolje češće posezati za svježim voćem iz supermarketa (stručnjaci preporučuju tri puta dnevno), a rjeđe za bananama koje imaju žuto-smeđu koru, odnosno, koje si danima čuvala kod kuće. Inače, voće i povrće svih vrsta brže posmeđi u blizini jabuka koje ispuštaju određeni plin za sazrijevanje. Dakle, zelene banane nemoj držati zajedno s jabukama.

Možda vas zanima Dobri geni i brz metabolizam ne vrijede u 30-ima, a dijeta, vježbanje nisu upalili. Shvatila sam što trebam promijeniti Rubrika Life&style Life&style

Tunjevina u vodi umjesto u ulju

Ovisno o tome kako se čuva, ionako obilni, relativno masni riblji file iz konzerve postaje kalorijska bomba ili zdrav izvor proteina: ruke dalje od tune koja je konzervirana u ulju! Za usporedbu: 100 g ove varijante sadrži oko 350 kalorija i 30 grama masti, dok ista količina ribe konzervirane u vlastitom soku sadrži samo oko 100 kalorija.

Krumpir u kori umjesto prženog krumpira

Možeš odabrati kuhanu ili prženu verziju omiljenog krumpira kao prilog? Onda uvijek biraj varijantu iz lonca. Ako krumpir ide u tavu i prži se dok ne postane hrskav, u tu svrhu se dodaje poprilična količina  ulja ili maslaca, što neminovno uzrokuje višak kilograma.

Feta sir umjesto mozzarelle

Sirevi oplemenjuju salate i predjela te su sastavni dio jelovnika, osobito za Talijane i Grke. Međutim, feta sir je varijanta s manje kalorija. Jela spravljena od mozzarelle čine veliku razliku u ukupnoj kalorijskoj vrijednosti, dok je, primjerice, zelena salata s fetom narezanom na kockice opcija za vitku liniju.

Sojino mlijeko umjesto kravljeg

Sojino mlijeko sadrži manje masti, manje ugljikohidrata i manje kalorija od kravljeg mlijeka, ali više proteina. To zvuči zdravo i jest zdravo. Mlijeko dobiveno od sojinih zrna definitivno je bolji izbor kada je u pitanju kalorijsko svjesno oplemenjivanje kave, mueslija i slično. Ali, budi oprezna: ima i malo drugačiji okus, odnosno blago je orašastog okusa.

Dijeta s jabučnim octom Možda vas zanima Dijeta s jabučnim octom: prednosti i rizici, što se smije jesti i koliko kilograma možemo izgubiti? Rubrika Life&style Life&style

Talijanski umjesto američkog dressinga

Što se preljeva tiče, uglavnom koristi tekuću varijantu od octa i zdravog maslinova ulja. Naime, iza „američke“, „francuske“ ili dressinga s jogurtom često se krije puno kalorija. 

Photo: shutterstock

Komentari 0