Life&style

Izgubila je više od 50 kg na keto dijeti, ali ju iz ovih razloga nikada ne bi ponovila

  • Jennifer Stil za Insider je ispričala kako je u godini dana uspjela izgubiti više od 50 kg zahvaljujući popularnoj keto dijeti
  • Keto dijeta podrazumijeva plan prehrane kojem je cilj, sa smanjenjem unosa ugljikohidrata na minimum te pojačanim unosom masti, postići stanje ketoze kada organizam koristi vlastite zalihe masnoće
  • Iako jedna od najpoznatijih dijeta na svijetu koja pomaže izgubiti mnogo kilograma u relativno kratko vrijeme, i ova dijeta ima mane, a Jennifer je ispričala zašto ju nikada ne bi ponovila

Tko god je makar jednom pokušao biti na dijeti, zasigurno je čuo za ketogenu dijetu. Radi se o jednoj od najtraženijih i najpoznatijih dijeta ikad, a veliku popularnost stekla je upravo radi svoje učinkovitosti. Prateći plan prehrane koji propisuje moguće je izgubiti mnogo kilograma u relativno kratkom periodu. 

Na koji način funkcionira keto dijeta? 

Ova dijeta podrazumijeva plan prehrane kojem je cilj drastično smanjiti unos ugljikohidrata, a povećati unos masti. Na taj način postiže se stanje ketoze -  metaboličko stanje u kojem organizam počinje koristiti vlastite zalihe masti za proizvodnju energije. Inače tijelo za energiju koristi ugljikohidrate, no u nedostatku istih ono se okreće prema neprijatelju - mastima u našem tijelu. Zvuči prilično logično i jednostavno, zar ne? 

Možda vas zanima Što je to keto gripa znaju svi koji su na keto dijeti Rubrika Life&style Life&style

Brojni primjeri i iskustva pokazali su kako ovakav način prehrane zaista je učinkovit ako i kada treba izgubiti veći broj kila. Međutim, kao i kod svake dijete postavlja se pitanje - je li jednako dobar za generalno zdravlje i funkcioniranje organizma? Ako ti se alarm upalio na spomen isključivanja jedne kategorije hranjivih tvari dok se pritom sav fokus prebacuje na drugu, već ti je i samoj jasno da se ovdje ne radi o uravnoteženoj prehrani - nečemu što je svakako bitno za organizam i zdravlje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jennifer Still (@stilljenn)

Primjer Jennifer Still govori o onoj manje sjajnoj strani keto dijete, ali i generalno ovakvih tipova restriktivne prehrane. Ova žena odlučila se na keto dijetu 2018. godine i držala ju je godinu dana. U nešto manje od godine dana izgubila je više od 50 kilograma. Fantastičan rezultat! Zašto onda Jennifer nije zadovoljna i govori kako ovu dijetu više ne bi ponovila?

Nedostaci keto dijete

Jennifer priznaje kako je ova dijeta uništila njen odnos s hranom i učinila joj više štete nego koristi. 

Postaneš opsesivan oko čitanja nutricionističkih vrijednosti

Kada se pokušava smršaviti važno je ostati u kalorijskom deficitu što znači da je broj unesenih kalorija manji od kalorija koje tijelo sagorijeva za obavljanje svakodnevnih funkcija. Jennifer kaže kako, iako i danas pazi na unos kalorija, ova dijeta ju je učinila opsesivnom oko svake kalorije kako organizam ne bi izašao iz stanja ketoze. 

"Došlo je do točke u kojoj bih se uznemirila ako bih pojela nekoliko kalorija više, čak i ako je sama hrana bila relativno zdrava," kaže Jennifer.

Većina ketogenih dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti preporuča ne prekoračiti 20 grama neto ugljikohidrata dnevno. Jennifer priznaje kako bi osjećala krivnju svaki puta kada bi premašila ovaj broj, što bi bilo kada god bi pojela  tost od cjelovitog zrna pšenice ili bananu.

Pretjerano restriktivna dijeta neizbježno dovodi do prejedanja nakon nekog vremena

Budući da je keto dijeta toliko restriktivna po pitanju dozvoljenih namirnica, mnogi se s time ne mogu nositi te nakon nekog vremena odolijevanja posustanu i hrane koju prema načelima dijete ne bi smjeli jesti, pojedu više nego što bi inače. Jennifer je svjesna kako ovo možda nije problem za ljude koji nisu imali problema s prejedanjem, ali na nju je saznanje da nešto ne smije, to isto činilo sao još privlačnijim što bi rezultiralo prejedanjem s junk foodom.

 | Autor: Pexels by Andrea Piacquadio Pexels by Andrea Piacquadio Povećana razina kolesterola

Jennifer priznaje kako se oslanjala na proteinske pločice s niskim udjelom ugljikohidrata i bez šećera, kolačiće i slatkiše, kao i na hranu s visokim udjelom masnoća poput kobasica i slanine kako bi se svakodnevno osjećala sito, a barem donekle jela nešto u čemu uživa.

Znala je da su proteini važni za mišiće, ali bez ugljikohidrata nije imala izbora nego da se optereti mastima kako bi ostala sita. Ovakav način prehrane za nju je rezultirao izrazito povišenom razinom kolesterola.

Ograničen izbor hrane i mogućnosti prehrane

Konzumiranje ispod 20 grama ugljikohidrata dnevno ozbiljno ograničava izbor prehrane. To znači da osim bijele riže, tjestenine i krumpira, moraš izbaciti i namirnice kao što su slatki krumpir, butternut tikvu, smeđu rižu, kvinoju, banane, zobene pahuljice, grah i mnoge druge ukusne i zdrave namirnice.

Nakon keto dijete, stiže novi prehrambeni plan - veto dijeta. O čemu je riječ?

"Nedostajali su mi neki ukusni obroci i vitamini, minerali i drugi makronutrijenti koje ti sastojci pružaju," kaže Jennifer. 

Ignoriranje znanstvenih podataka i stručnih mišljenja

Iskreno priznaje kako je podlegla hypeu oko keto dijete te radi početnih dobrih i brzih rezultata u potpunosti ignorirala savjete stručnjaka i nutricionista o dobrobitima i važnosti uravnotežene prehrane. "Mnogi koji slijede keto dijetu inzistiraju da je to najbolji (i jedini) način prehrane", objašnjava nekadašnja slijepa pobornica keto dijete. Neki vjeruju da će te ugljikohidrati ubiti i inzistiraju da je svatko tko ne slijedi ovaj način prehrane slijep i neupućen.

"Ali, u stvarnosti, keto ima nedostatke i rizike", priznaje Jennifer. I iako ovaj način prehrane može biti od koristi osobama s određenim stanjima, recimo kod epilepsije, mnogi nutricionisti ga i dalje nazivaju jednom od najgorih dijeta jer ju je teško slijediti i puna je masne, prerađene i slane hrane, dok isključuje brojne zdrave namirnice. 

Photo: Pexels by Andrea Piacquadio

Komentari 0