Life&style

Što je to keto gripa znaju svi koji su na keto dijeti

Ne mogu dočekati započeti s novom dijetom u kojoj ću se u početku osjećati apsolutno strašno, rekao je nitko, nikada…

Keto dijeta sve je popularnija, i kod nas, a strani magazini su prepravljeni ne samo savjetima o keto dijeti već i nebrojenim receptima kako kuhati i jesti samo "keto". Zbog čega je tako popularna? Zbog efikasnosti ili je jednostavno još jedna dijeta koja je kao i mnoge prije nje jednostavno postala trend, nećemo ulaziti. Nama onako laički ne zvuči dobro, ni zdravo, kad se prehrana sastoji od 60-75% masnoća, 15-30% proteina te samo 5-10% ugljikohidrata. Pa se ne čudimo ni pojavi koja se uz nju veže - keto gripi.

Keto ili ketogena dijeta funkcionira tako da svođenjem unosa ugljikohidrata na minimum i posljedičnim stvaranjem ketona, tjera tijelo da kao primarni izvor energije troši slobodne masne kiseline. Naime, glavno gorivo koje tijelo koristi je glukoza. Međutim, ako iz bilo kojeg razloga ne može iskoristiti glukozu, kao alternativu koristi masti. Da bi tijelo iskoristilo masti kao energiju, najprije ih treba "razbiti" na manje dijelove koji se zovu ketoni.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Možda vas zanima Ovo NIJE dijeta: 11 trikova da jedeš manje i zdravije Rubrika Life&style Life&style

No, prije nego što otiđeš u trgovinu po zalihu bjelančevina i zdravih masnoća te počneš žvakati debele ploške slanine, obrati pažnju na sljedeće: u početku dijete može doći do prilično gadnih nuspojava. Riječ je o „keto gripi“ - u osnovi je to gomila simptoma sličnih gripi koji se često pojavljuju na početku keto dijetne preobrazbe (kao da započinjanje novog režima prehrane nije dovoljno teško).

Što je keto gripa i zašto dolazi do nje?

Kao prvo, to nije uistinu gripa (virusna), ali simptomi su slični: glavobolja, umor, bolovi u tijelu, vrtoglavica i mučnina. „Ovi simptomi se javljaju jer se tvoje tijelo privikava na učinke koje prehrana ima na tijelo“, kaže dr. Amy Gorin, nutricionistica. Dolazi to procesa koji se naziva ketoza, a nastaje kad tijelo počne sagorijevati masnoću za energiju, a ne ugljikohidrate. Smanjeni unos ugljikohidrata (da, u tome je caka) uzrok je lošeg osjećaja u početnoj fazi. 

Ugljikohidrati su brza energija pa se bez njih osjećaš tromo, ali su i dobar izbor vlakana pa nedostatak ugljikohidrata može uzrokovati probleme sa želucem. Neki od simptoma nestanu nakon 24 do 48 sati od početka ketogene dijete, ali neki traju dva tjedna i duže, kažu stručnjaci. 

Još jedna sličnost između keto gripe i prave gripe: simptomi variraju od osobe do osobe. Neki ljudi imaju blage simptome, a drugima je puno gore – neki se brzo oprave, a nekima trebaju tjedni. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Možda vas zanima Ugljikohidrati ti nisu neprijatelji - ali ova skupina namirnica JE! Rubrika Life&style Life&style

To zvuči užasno – može li se spriječiti keto gripa?

Trebalo bi polako smjenjivati unos ugljikohidrata, a povećavati unos masnoća odnosno postepeno mijenjati prehranu, preporučuju stručnjaci. Planiranje jela unaprijed je dobra strategija za bilo kakvu dijetu – a osobito za keto, jer se tijelo podvrgava velikim promjenama. Uvijek treba biti dobro hidratiziran i jesti povrće bogato vlaknima kako bi smanjila mogućnost zatvora, savjetuju stručnjaci. Također preporučuju, budući da je keto dijeta velika promjena, da stručnjak (nutricionist) napravi plan prehrane. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

OK, ali što ako sam započela s keto dijetom i osjećam se užasno?

Ako si već krenula i loše ti je, postoje neke stvari koje možeš napraviti da ublažiš simptome. Ako si dopustiš malo više ugljikohidrata, onda nećeš morati jesti sve te masnoće odjednom. To je dva koraka naprijed, a jedan nazad – ali osjećat ćeš se bolje. Ako baš ne želiš dodati malo ugljikohidrata prehrani, onda te može utješiti činjenica da je keto gripa privremeno stanje – ali nemoj reći da te nismo upozorili… 

Photo: Getty Images

Komentari 0