Life&style

Prvo su svi za njom poludjeli, a onda ustvrdili: ovo je najgora dijeta

2018. godine ova je dijeta bila ogroman trend (i još jest) i često smo mogle vidjeti iznenađujuće fotografije „prije i poslije“ keto dijete. Međutim, sada je proglašena najgorom

Jedno veliko američko istraživanje otkrilo je nedavno da je ketogena dijeta najgora dijeta koja postoji. Premda su mnogi ljudi s pomoću te dijete izgubili brdo kilograma, stručnjaci su uvjereni kako je jako loša. Naime, kod te dijete se rezultat neće dugo održati, odnosno vrlo brzo dolazi do takozvanog „jo-jo efekta“. 

Stručnjaci objašnjavaju ketogenu dijetu na sljedeći način: ekstremnim smanjenjem unosa ugljikohidrata povećavaju se razine inzulina i glukagona u tijelu. Ta dva hormona učinkovito će potrošiti masnoću pohranjenu u našem tijelu. Ali, nikako nije dobro odreći se ugljikohidrata u potpunosti. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što se događa s tvojim tijelom ako se odrekneš ugljikohdidrata: 

1. Umor 

Ugljikohidrati su naš najvažniji izvor energije, tvrde stručnjaci. U usporedbi s bjelančevinama i masnoćama, ugljikohidrati se najbrže razgrađuju u glukozu. Dakle, ako ih premalo konzumiramo, brzo ćemo se osjećati umorno, bezvoljno i iscrpljeno. 

2. Neugodan zadah 

Još jedna pojava odricanja od ugljikohidrata je dugotrajan neugodan miris iz usta. Ako tijelu ne dajemo ugljikohidrate kao energiju, onda ono mora kuriti masnoće u procesu zvanom ketoza. Nusproizvod je neugodan zadah. 

3. Glavobolja

Kod smanjenog unosa ugljikohidrata nedostaje energije mozgu kako bi pravilno razmišljao. Treba mu najmanje 120 g ugljikohidrata na dan. Ako ih ne dobije, dolazi do glavobolje, vrtoglavice te smanjenja koncentracije. 

4. Zatvor 

Bez redovitog unosa ugljikohidrata teško će biti redovite probave. Naime, ugljikohidrati su dobar izvor balastnih tvari koje pomažu transportirati hranu kroz probavni sustav. Dakle, ako ne jedemo dovoljno balastnih tvari, to može uzrokovati zatvor. Ali, budi oprezna: ako sve ugljikohidrate zamijeniš mastima, to može imati suprotan učinak pa možeš patiti od nadutost i proljeva. U ovom slučaju je odlučujuća uravnotežena prehrana. 

Možda vas zanima Što je to keto gripa znaju svi koji su na keto dijeti Rubrika Life&style Life&style

5. Žgaravica 

Ako smanjiš unos ugljikohidrata te povećaš unos masti, često dolazi do pojave žgaravice. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

6. Nema uspjeha na treningu 

Ugljikohidrati su izvor energije te tijelo bez njih treba dodatni napor. Dakle, ako vježbaš dok si na dijeti, što je svakako preporučljivo i/ili želiš dobiti na snazi ili povećati izdržljivost, trebaš konzumirati dovoljno ugljikohidrata. 

Možda vas zanima Bila sam na Kolindinoj dijeti - i ovo su moji rezultati! Rubrika Life&style Life&style

Brzi jo-jo efekt zahvaljujući ketogenoj dijeti

Ketogena dijeta drastično smanjuje unos ugljikohidrata, a takav se način prehrane ne može održati. Ketogena dijeta učinkovita je za nekoga tko želi u kratkom roku smršaviti, na primjer za neko važno događanje, no stručnjaci tvrde kako se svi drugi ne bi trebali trajno odreći tjestenine, kruha, mahunarki i sličnih namirnica koje sadrže ugljikohidrate – te upasti u „jo-jo stupicu“.  

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0