Life&style
Kako pravilno skuhati rižu

Kako skuhati rižu: uz ove savjete savršena riža je zajamčena

  • Premalo vode, previše riže, previše je kašasta, previše tvrda, ljepljiva…
  • Kuhanje riže svakodnevan je kulinarski zadatak, a opet nam često ne uspije
  • Uz opće trikove predstavljamo i dvije metode kuhanja: vodom i bubrenjem

Premda se čini vrlo jednostavnom, gotovo dječjom zadaćom u kuhinji, kuhanje riže može vrlo lako poći po krivu. Sjeti se samo koliko je natjecatelja palo na kuhanju riže u raznim kulinarskim emisijama. A i sjeti se koliko puta ti riža nije baš spala onako kako si očekivala… Kako se to ubuduće ne bi događalo, donosimo ti savjete kako skuhati savršenu rižu.

Kuhanje riže vodenom metodom

S vodenom metodom zapravo ništa ne može poći po zlu pri kuhanju riže. Riža ne može izgorjeti, niti postoji velika šansa da voda proključa iz lonca van, jer na ovaj način možeš kuhati bez poklopca. Nedostatak je, međutim, što trošiš više energije i hranjive tvari iz riže prelaze u vodu i bacaju se nakon kuhanja.

Recept za vodenu metodu:

• 1 šalica riže

• 1 žličica soli

• 6 šalica vode

Smeđa riža je zdrava, a bijela nezdrava? Ne, nije, evo u čemu je zapravo najvažnija razlika

Priprema

1. Kod vodene metode riža se kuha u puno vode, slično tjestenini. Ispiri rižu u cjedilu hladnom vodom dok voda više ne bude mutna. Tako ćeš ukloniti višak škroba.

2. Zatim opranu rižu stavi u lonac sa soli i 6 puta većom količinom vode, pusti da voda jednom zakuha pa zatim smanji vatru na srednju razinu. Ostavi da se riža kuha nepoklopljena između 15 i 45 minuta, ovisno o sorti. (Vrijeme kuhanja pogledaj u nastavku. Ili na pakiranju riže, naravno)

3. Zatim kuhanu rižu izlij u gusto cjedilo i ocijedi.

 | Autor: Unsplash/Mgg Vitchakorn Unsplash/Mgg Vitchakorn

Kuhanje riže metodom bubrenja

Za razliku od vodene metode, metoda bubrenja ima veći rizik da voda zbog vrenja iziđe iz lonca ili da riža zagori. Stoga pazi da točno izmjeriš količinu: 1 šalica riže na 1,5 šalice vode. Prednost metode bubrenja je što svi hranjivi sastojci ostaju u riži i štediš znatno više energije pri kuhanju s poklopcem.

Sastojci za metodu bubrenja:

• 1 šalica riže

• ½ žličice soli

• 1,5 šalice vode

Priprema:

1. Za metodu bubrenja riža se kuha u 1,5 puta većoj količini vode koju će na kraju u potpunosti upiti. Za početak operi rižu hladnom vodom.

2. Zatim opranu rižu stavi u lonac sa solju i 1,5 puta većom količinom vode, pusti da voda jednom prokuha pa smanji vatru na minimum da se riža ne prekuha.

3. Pusti da riža nabubri u poklopljenom loncu 15-45 minuta (ovisno o vrsti riže) dok riža potpuno ne upije vodu.

Riža sa zelenim čajem Možda vas zanima Superhrana: Riža sa zelenim čajem novi je trend zdrave hrane, imamo recept Rubrika Life&style Life&style

Koliko dugo kuhati rižu?

Pregled vremena kuhanja prema vrsti riže:

• Basmati riža: 15 minuta

• Jasmin riža: 20 minuta

• Riža dugog zrna: 20 minuta

• Smeđa riža: 30 minuta

• Divlja riža: do 45 minuta

Ove su upute općenite, no vrijeme kuhanja može malo i odstupati od proizvođača do proizvođača tako da je najsigurnije provijeriti na pakiranju preporučeno vrijeme kuhanja. Također, ono može doto od do (na primjer, 12-14 minuta) ovisno želiš li rižu al dente ili mekšu.

 | Autor: Unsplash/yang louie Unsplash/yang louie

Koliko riže po osobi?

Koliko riže kuhati ovisi ne samo o broju ljudi, nego i o tome hoće li riža biti prilog, jedan od brojnih sastojaka ili glavno jelo. Kako bi uvijek skuhala savršenu količinu riže, ovdje smo za tebe sastavili jednostavan pregled. Podaci se odnose na nekuhanu rižu.

Riža kao prilog: 60-80 grama po osobi
Riža kao glavno jelo: 100-120 grama po osobi
Riža kao sastojak npr. juhe: 30-40 grama po osobi

Trik kako podgrijati rižu da bude kao da je svježe kuhana Možda vas zanima Evo zašto bi trebala grijati rižu koja ti je ostala od prethodnog dana s kockicom leda Rubrika Life&style Life&style

Kako kuhati rižu da se ne lijepi?

Ako želiš spriječiti da se riža lijepi, moto je sljedeći: operi rižu i ne miješaj je! Obavezno operi bijelu rižu barem dva puta prije kuhanja. Time ćeš ukloniti višak škroba koji uzrokuje lijepljenje. Također ne bi trebala miješati rižu nakon što je zakuhala, jer bi se tako otopilo više škroba. Ovaj učinak poznat je iz rižota i pudinga od riže. Općenito, riža dugog zrna i basmati najmanje su ljepljive, dok su jasmin riža i riža kratkog zrna najljepljivije.

 | Autor: Unsplash/Markus Winkler Unsplash/Markus Winkler

Zašto se riža prekuha?

Riža će se prekuhati ako je kuhaš na prejakoj vatri ili ako kuhaš rižu na prejakoj vatri s poklopcem. Ovisno o tome koju metodu želiš koristiti za kuhanje riže, moraš uzeti u obzir sljedeće:

Vodena metoda: omogućuje ti kuhanje riže bez poklopca i voda neće tako brzo zavrijeti sve dok pustiš da voda ključa na srednje jakoj temperaturi.

Metoda bubrenja: kod ove metode riža se češće prekuha jer se toplina više nakuplja kada je poklopac zatvoren, a voda teško izlazi. Dakle, postupi na sljedeći način: zakuhaj vodu s rižom bez poklopca, a zatim smanji vatru na minimum (ako imaš keramičku ploču, možeš potpuno ugasiti štednjak zadnjih 10 minuta) i pirjaj rižu s poklopcem. 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Smeđa je zakon.