Life&style

Kod pripremanja riže mnogi ljudi rade jednu pogrešku, a iznimno je bitna

  • Postoje neke upute koje je lako zanemariti kad ih pročitaš u receptu
  • Puno domaćica vjerojatno zakoluta očima kad pročitaju upute za odmrzavanje smrznutog povrća
  • A što je s rižom? Treba li je doista isprati prije kuhanja?

Grašak će vjerojatno biti sasvim u redu ako ga ubaciš u lonac ili pećnicu bez odmrzavanja. Isto vrijedi i za mjerenje nekih sitnica. Tko je među nama odmjerio 1/16 žličice nečega? Samo dodaj "prstohvat!"

Kuhari češće ignoriraju prijedloge za jela koja dobro znaju spraviti. Jedno jelo koje mnogima stvara probleme kod spravljanja je riža, pa se isplati pratiti svaki detalj, jer spravljanje riže može biti zeznuto, premda se čini superjednostavno. Jedna sugestija koju je mudro uzeti u obzir pri spravljanju riže jest "isperi rižu dok voda ne postane bistra", bez obzira kuhaš li sushi rižu, basmati ili jasmin rižu.

Možda vas zanima Zašto nikada ne bi trebala bacati vodu u kojoj se namakala riža! Rubrika Life&style Life&style

Zašto se ispiranje riže isplati

Riža je škrob, a suhi, zaostali škrob od prerade, kao i međusobno trljanje zrna u posudi, može rezultirati finim škrobnim prahom. Ako kuhaš rižu sa škrobnim prahom i svim, zrnca riže će se zalijepiti jedno za drugo i stvoriti užasnu gumenu konzistenciju koju ne želiš.

Drugi važan razlog za ispiranje riže jest činjenica da će ukloniti ostale neželjene proteinske dodatke riži. Koliko god to zvučalo odvratno, možda ćeš otkriti da će sitni kukci (poznati kao rižin žižak) doplivati do vrha. Budući da plutaju, lakše ih je odvojiti i ukloniti nego da ih vadiš pojedinačno. Ako se ne boriš protiv zaraze u kuhinji i ne pokušavaš iskorijeniti svaki trag žižaka, slučajno konzumiranje njih nekoliko neće ti naštetiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Anyone who grew up in an Asian family would tell you rice rinsing before cooking is a done thing. As a kid, I used to see my mum and aunt water plants with the rice rinsing water. They would always say the water is good for plants. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Fast forward to the present, I resumed this practise a few years ago when I was given a beautiful orchid. Feeding it rice rinsing water once a week has so far been working miracles, as the orchid has rebloomed many times. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Who would have thought this zero waste method beats any commercial orchid plant food? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Apparently some people swear by using rice rinsing water as face cleanser/hair rinse too! Something I'd look into next... ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #reducereuserecycle #reducewaste #ricerinsing #nothingwasted #rinsingrice #naturalplantfood #wastenotwantnot #orchidplantcare #lowwastelifestyle #ecoliving #littlegreensteps #goinggreen

A post shared by Little Green Steps (@little.green.steps) on

Možda vas zanima Riža je naš omiljeni prilog, ali jesi li znala da je možeš i ovako koristiti? Rubrika Beauty Beauty
Photo: None

Komentari 0