Life&style
1/11

Kako odabrati idealnu kremu za sunčanje?

Krema za sunčanje je neizostavan ljetni kozmetički proizvod. S polica supermarketa, drogerija i parfumerija nas gleda pregršt šarenih bočica sa zaštitnim faktorom, ali usprkos njima ponekad uspijemo dobiti opekline. Dr. med. Spec. dermatologije i venerologije Nevia Delalle iz poliklinike Dermalife otkrila nam je kako odabrati idealnu kremu te koje su zamke 'domaćih' preparata za sunčanje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Iako nas sa svih strana bombardiraju o važnosti zaštite od sunca, na godišnjem odmoru lako zaboravimo na sve što znamo. Pokoje piće u 'šarenom' hladu, malo kupanja, igranja odbojke i kratka šetnja do štanda sa sladoledom – dan je već prošao, a da se nismo namazali. Međutim, ne izgore svi jednako brzo, a dr. Nevia Dellale iz poliklinike Dermalife kaže kako je to zato jer postoji šest osnovnih tipova kože.

 | Autor: "Tip 1 je onaj koji uvijek pocrveni i nikada ne potamni, tip 2 često pocrveni a rijetko pocrni. Kod tipa 3 karakteristično je obično potamni, a ponekad pocrni, dok tip 4 uvijek tamni, a rijetko pocrveni. Tip 5 je smeđa koža koja jako rijetko gori, dok tip 6 obuhvaća ljude crne kože koja praktički nikad ne izgori, iako se i to može dogoditi", objašnjava dr. Dellale.

Svoj tip kože možete prepoznati i po fizičkim karakteristikama: što su ten, kosa i oči svjetliji, veća je šansa da izgorite na suncu. No, bez obzira na tip kože, dobro se zaštitit i šeširom ili pak odjećom, posebno ako ste skloni alergijama na sunce i crvenjenju kože.

"Idealan zaštitni faktor je uvijek najviši, dakle 50+, posebno ako se radi o prvom izlaganju i za dijelove tijela koji su direktno izloženi. Kod tamnije kože može se koristiti i faktor 30. Važno je da osobe masnije kože sklone prištićima koriste kreme posebno kreirane za masnu kožu, ali uvijek s najvišim faktorom, jer je takva koža sklona hiperpigmentacijama", kaže dr. Nevia i dodaje kako se jednako važno kremu nanositi ispravno, u dovoljnoj količini te barem sat vremena prije izlaganja suncu, ali i nakon svakog kupanja i brisanja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sunčanje bi trebalo izbjegavati između 11 i 17 sati, dok trudnice, dojilje i osobe na hormonskoj terapiji trebaju biti posebno oprezne pošto su sklone hiperpigmentacijama.

Sprej, krema ili domaći pripravak?

Danas su sve popularnija ulja i sprejevi za sunčanje koji su lagane teksture te se lako nanose i razmazuju. Još jedan razlog zašto obožavamo sprejeve je što su nemasni te ne ostavljaju bijeli trag poput kreme. Dr. Delalle kaže kako sprejevi nisu ni malo loši, ali da ipak postoje osobe za koje je klasična krema bolji odabir.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"No, ipak osobama sa velikim brojem madeža savjetujem da sa gušćom kremom potpuno zabijele madeže kako bi stvorili i fizičku zaštitu. Sprejevi su svakako praktičniji za nanošenje na kožu cijelog tijela, ali se ne mogu nanositi ravnomjerno i u debljem sloju. Za kožu lica su također bolje kreme. Danas su popularne BB tonirane kreme s faktorom 50+ koje se mogu koristiti i kao podloga, ali i na plaži", otkrila nam je liječnica.

 | Autor:

Velik broj žena preskače uporabu industrijski proizvedenih krema i losiona za sunčanje te poseže za  'zaštitom' domaće proizvodnje. Uz stalno opravdavanje kako su to koristile naše bake i nije im ništa, same miješaju ulja i trave kako bi stvorile ulje za pojačanu preplanulost. Dr. Dellale savjetuje da ne koristimo takve recepture iz kućne radinosti jer nam mogu samo naštetiti jer su odogovorni za fototoksične reakcije.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Radi se o sastojcima koji su vrlo često fotosenzitivni, a i ukoliko postoji prirodan zaštitni faktor, vrlo je nizak i ne pruža odgovarajuću zaštitu. Činjenica je da razna eterična ulja poput maline, lješnjaka, mrkve, pšeničnih klica, soje, imaju odgovarajuću zaštitu, ali se moraju pripravljati u strogo kontroliranim uvjetima, a prethodno i dermatološki testirati", kaže Dellale.

 | Autor:

Objašnjava i kako se radi o uljnim preparatima koji reflektiraju svjetlo i pojačavaju djelovanje štetnog zračenja. Napominje kako dugogodišnje korištenje takvih preparata u konačnici dovodi do niza posljedica izazvanih suncem: od preuranjenog starenja, solarnih elastoza, solarnog lentiga, prekanceroza, a u najgorem slučaju i karcinoma.

"Maslinovo ulje je izuzetno hranjivo i za kožu i za kosu, ali ima minimalnu zaštitu od sunca i nije preporučljivo u kombinaciji sa suncem i u nedovoljno stručnom pripravku", dodaje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako svako sunčanje uzrokuje oštećenja kože i ubrzava njeno starenje, svakako pripazite da, ako već volite preplanuo ten, ne izgorite. Pravilna zaštita osigurat će vam lijepu preplanulost uz manja oštećenja kože. Imajte na umu da iako je crvenilo nastalo nepravilnim izlaganjem suncu najčešće kratkoročno, ono ostavlja dugoročne posljedice koje su vidljive tek mnogo kasnije. A svi ipak želimo što dulje imati lijepu kožu, zar ne?

Više slika pogledajte u galeriji...

Više o ljetnim modnim i beauty trendovima saznajte ovdje.

Više o tome kako provesti zdravo ljeto pročitajte na portalu Zdrava Krava.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0