Life&style

Kako je tipičan pop hit iz sredine 80-ih danas postao popularniji nego ikad?

  • Kate Bush uživa u porastu popularnosti zahvaljujući ključnoj ulozi koju igra jedna od njezinih najpoznatijih pjesama u novoj sezoni serije „Stranger Things“ 
  • Hit iz 1985. godine „Running Up That Hill“ vrlo je važan za Max Mayfield dok se bori sa smrću svog brata Billyja Hargrovea, koji je poginuo u trećoj sezoni
  • A Kate Bush je, zahvaljujući seriji, nakon 37 godina ponovno zasjela na broj jedan na glazbenim ljestvicama

Četvrta sezona popularne serije „Stranger Things“ stigla je nedavno na Netflix, a pjesma Kate Bush iz 1985. godine „Running Up That Hill“ je već broj jedan na Appleovoj iTunes ljestvici, prva plaćena pjesma na Amazonu i druga na Spotifyu u SAD-u. Billboard je objavio da je broj streamova pjesme skočio 8700 posto u svijetu i 9900 posto u Sjedinjenim Državama u odnosu na dan prije nego što je „Stranger Things“ stigao na Netflix. 

Glazbena supervizorica serije Nora Felder rekla je u jednom intervjuu da traži pjesmu koja bi „odjeknula s iskustvom Max i pojačala njezinu potrebu za snagom i podrškom u tom trenutku.“ Osjetila je navalu uzbuđenja kada je pronašla pjesmu „Running Up That Hill“.

„Što sam više slušala pjesmu i vrtjela je u svojoj glavi, shvatila sam da je to nešto što bi moglo biti posebno“, rekla je Felder, dodajući da je pjesmu za seriju odobrila sama Bush. Zvijezda serije Winona Ryder opisala je Kate Bush kao junakinju čija glazba joj je pružala utjehu tijekom školskih dana. Ryder se dugo nadala kako će u seriji biti neka od pjesama Kate Bush. „Opsjednuta sam njome od malena“, izjavila je Ryder za USA Today. „Također sam znala na snimanju nositi svoje majice s Kate Bush.“

Možda vas zanima 16 filmskih soundtrackova koji su postali slavniji nego filmovi za koje su rađeni - poslušaj ih Rubrika Life&style Life&style

'Running Up That Hill'

Kada je pjesma „Running Up That Hill“ premijerno objavljena 1985. godine, stigla je do trećeg mjesta najuspješnijih singlova u Velikoj Britaniji, a u SAD-u smjestila se u top 30 najuspješnijih singlova Billboardove liste Hot 100.

Bio je to prvi singl objavljen s njezinog albuma „Hounds of Love“ koji je izašao iste godine. I singl i album su tada dobili pohvale kritike, a „Hounds of Love“ je do danas mnoštvo glazbenih kritičara svrstalo među najveće albume svih vremena, a pjesmu „Running Up That Hill“ kao jednu od najboljih pjesama Kate Bush. Inače, pjesma je izvorno nosila naziv „A Deal With God“ („Dogovor s Bogom“), ali ju je njezina izdavačka kuća promijenila zbog straha da će biti na crnoj listi u zemljama poput Italije, Francuske i Australije koje su tada imale snažnu religijsku politiku. 

Remix pjesme „Running Up That Hill“ iz 2012. dosegao je šesto mjesto britanske ljestvice singlova, a također je bio dio zvučne kulise završne ceremonije ljetnih Olimpijskih igara iste godine. Kate Bush je još aktivna, a svoj posljednji album „50 Words For Snow“ izdala je 2011. godine. Za Rock & Roll Hall of Fame bila je nominirana tri puta, posljednji put ove godine.
Tijekom vikenda pjesma je dospjela na vrh uglavnom američkih ljestvica slušanosti, a velik broj obožavatelja serije je na Tik Toku objavio „novo“ glazbeno otkriće. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Glazbena karijera Kate Bush

Kate Bush rođena je 1958. godine i engleska je pjevačica-kantautorica, glazbenica i glazbena producentica. Radi svog eklektičkog glazbenog stila i nekonvencionalnog vokalnog izraza, postala je jedna od najuspješnijih britanskih ženskih solo izvođačica u proteklih 30 godina. Na preporuku Davida Gilmoura iz grupe Pink Floyd, sa 16 godina sklapa ugovor s diskografskom kućom EMI. Godine 1978., u dobi od 19 godina, svojim debitantskim singlom „Wuthering Heights“ četiri je tjedna na prvom mjestu britanske top ljestvice singlova. Postala je prva kantautorica s vlastitom pjesmom na prvom mjestu u Velikoj Britaniji. Iste godine bila je također i najfotografiranija žena u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Možda vas zanima Obitelj Mariah Carey uvijek je upropastila Božić, tako je pjevačica dobila nadahnuće za svoj najveći hit Rubrika Life&style Life&style

Nakon koncertne turneje 1979. godine, jedine turneje u njenoj karijeri, 1980. objavila je album „Never for Ever“, kojim postaje prva britanska solo izvođačica na prvom mjestu britanske top ljestvice albuma i prva pjevačica ikada s novim ulaskom na top ljestvicu na prvom mjestu. Godine 1987. osvojila je BRIT Award kao najbolja britanska solo izvođačica. Objavila je devet albuma, osvojila brojne glazbene nagrade, a nekoliko je njenih singlova bilo među prvih deset na britanskoj top ljestvici singlova. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Soundtrack serije 'Stranger Things'

Uz Kate Bush, nova sezona serije „Stranger Things“ donosi još neka „stara“ glazbena imena, poput  Weird Ala Yankovica, ali i nudi širok izbor melodija koje određuju raspoloženje. Premda ni jedna pjesma ne igra tako veliku ulogu kao „Running Up That Hill“, soundtrack za četvrtu sezonu uključuje i ove klasike:

Photo: Instagram@gisou
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ta pjesma je iz 1986