Life&style

16 filmskih soundtrackova koji su postali slavniji nego filmovi za koje su rađeni - poslušaj ih

  • Doživi ponovno svoje omiljene filmove, ali i otkrij neke nove uz filmsku glazbu za pamćenje
  • Prikupili smo legendarne soundtrackove poznatih filmova
  • Ove pjesme svakako su filmove učinile boljima i moćnijima, a poznate u i same po sebi

Svi imamo barem jednu najdražu pjesmu iz nekog filma koju smo preslušali bezbroj puta. Neke od njih učine film moćnijim, neke ga i premaše po popularnosti ili postignu barem jedanki status. To su nam svima dobro znani filmovi poput “Tjelohranitelja” i “Footloosea” koje je gotovo nemoguće zamisliti bez njihovih prepoznatljivih soundtracka koji su ih savršeno nadopunili.

1. Sumrak (2009.)

U prvom nastavku serijala o vampirima koji je zaludio svijet, prevrtljiva i snažna ljubavna priča između Belle i Edwarda uparena je s rock himnama i baladama grupe Paramore, Muse, Linkin Park i Iron&Wine. Čak je i glavni glumac Robert Pattinson koji je utjelovio vampira Edwarda stvorio dvije pjesme za film.

2. Tjelohranitelj (1992.)

Najpoznatiji film Whitney Houston prigodno završava s njenom najpoznatijom ljubavnom pjesmom, predivnom baladom koja sadrži jednu od najboljih i najviših otpjevanih nota među sountrackovima. Malo je poznato da je originalna pjevačica ove pjesme Dolly Parton koja ju je izvela u country stilu, ali Whitneyina verzija je svakako ona za pamćenje.

3. Romeo + Juliet (1996.)

Redatelja Buz Luhrmann poznat je po inovativnim pjesmama iz filmovima, poput „Moulin Rouge!“ i „Veliki Gatsby“. Za film „Romeo + Juliet“, redatelj je osmislio modernu Veronu s rock pjesmama, plesnim hitovima i anđeoskim zborom koji pjeva Princea. Ljubavna pjesma za dvoje nesretnih ljubavnika, koje su utjelovili Leonardo DiCaprio i Claire Danes predivna je i osjećajna balada koju je otpjevala Des'ree.

4. Čuvari Galaksije (2014.)

Čuvari Galaksije poseban je film Marvelovog filmskog svemira u kojem glavnu ulogu Starlorda ima Chris Pratt. Prvi film, kao i njegov nastavak puni su hitova iz 70-ih i 80-ih, poput „Hooked on a Feeling benda Blue Suede i „I Want You Back“ Jackson 5.

5. Groznica subotnje večeri (1977.)

Groznica subotnje večeri prepuna je disko glazbe pa nije ni čudo što je sountrack, koji su napisali i izveli The Bee Gees, najveći disko album svih vremena. Također je i drugi najprodavaniji soundtrack u povijesti, odmah iza „Tjelohranitelja“.

6. Zvijezda je rođena (2018.)

Iako je izašao tek prije nekoliko godina, soundtrack ovog filmskog hita koji smo slušali svugdje, od radio postaja do karaoke nastupa. Pjesma „Shallow“ originalna je pjesma koju je za ovaj remake filma napisala Lady Gaga, između ostalih koje također potpisuje, a koje dočaravaju dramatičnu romansu između njenog lika Ally i Jackosona Mainea kojeg je utjelovio Bradley Cooper.

7. Čekajući izdisaj (1995.)

Romantični klasik iz devedesetih imao je snažnu glumačku postavu, s Whitney Houston, Angelom Bassett, Lorretom DeVine i Lelom Rochon u glavnim ulogama. Babyface je napisao i producirao soundtrack, a pjesme su izvodile najveće zvijezde R&B-a 90-ih, Toni Braxton, Brandy i sama Whitney Houston.

8. Skrivena ljubav (2017.)

Soundtrack koji je pratio mladu romansu u filmu originalnog imena „Call Me By Your Name“ spojio je pop hitove iz 80-ih s klasičnim komadima. Pjevač i tekstopisac Sufjan Stevens također je pridonio filmu s dvije pjesme: euforičnom „Mystery of Love“ i nostalgičnom „Visions od Gideon“.

9. Selena (1997.)


Službeni soundtrack za ovaj biografski film o tragično preminuloj pjevačici Seleni je put kroz cijelu Seleninu glazbenu karijeru, koju je u filmu utjelovila Jennifer Lopez. U filmu su po prvi put puštene i dotad neobjavljene Selenine pjesme.

10. Purple Rain (1984.)

Ova rock glazbena drama djelomično je inspirirana životom Princea. Soundtrack „Purple Rain“ jedan je od najprodavanijih albuma svih vremena i smatra se pjevačevim najeksperimentalnijim radom i najviše orijentiranim prema popu. Mnoge njegove najpoznatije pjesme poput „Darling Nikki“ i „When Doves Cry“ nalaze se na ovom albumu.

11. Kralj lavova (2019.)

Kompilacijski album koji za ovaj remake „Kralja lavova“ izvodi Beyonce slavi afričke i crnačke glazbene tradicije uz doprinos afričkih producenata i glazbenika poput Burna Boy, Yemi Alade, Wizkida i Tiwe Savage.

12. Mamma Mia! (2008.)

Najpoznatiji hitovi legendarne grupe Abba koje izvodi Meryl Streep još su jedna kombinacija za koju nismo mogli ni slutiti koliko će nam se svidjeti. Svi najveći hitovi kojima su nam sigurno poznati mogu se čuti u filmu, ali i u nastavku iz 2018. gdje se glumačkoj ekipi svojim pjevačkim sposobnostima pridružila i Cher.

13. Diplomac (1967.)

Soundtrack Simona i Garfunkela proslavio je ovaj film iz 60-ih koji prati aferu između mladog diplomca kojeg glumi Dustin Hoffman i starije gospođe Robinson (Anne Bancroft). Gospođa Robinson soundtrackom je dobila pjesmu istoimenog naziva.

14. Crna pantera (2018.)

Redatelj Ryan Coogler angažirao je repera i producenta Kendricka Lamara da svojim pjesmama da doprinos prvom Marvelovom filmu o crnom superjunaku. U filmu se mogu čuti pjesmu SZA-e, Futurea, Jamesa Blakea i The Weeknda.

15. Spiderman: Novi svijet (2018.)

Još jedan odličan soundtrack u filmovima o superherojima, na ovom albumu nalaze se pjesme mladih repera i hip-hop zvijezda kako bi upotpunili priču o nastanku Milesa Moralesa, tinejdžera portorikanskog podrijetla koji postane superjunak. Najveći hit iz ovog animiranog filma, pjesma „Sunflower“, suradnja je između Post Malonea i Swae Lee.

16. Footloose (1984.)

Zarazni soundtrack ovog filma iz 1984. pod istim imenom, „Footloose“ toliko je bio popularan da je po njemu napravljen i mjuzikl s mnogo pjesama iz filma. Ako slučajno nikad nisi pogledala ovaj film, pjesma ti je sigurno poznata!

Photo: Instagram@realbryannaalexis

Komentari 0