- Osim što je keto prehrana i dalje vrlo popularna, mnogi ljudi izbjegavaju ugljikohidrate barem povremeno
- Uostalom, znamo onaj osjećaj težine u želucu kad se najedemo, primjerice, mesa i kruha ili krumpira
- Kad poželiš lakši prilog, iz ovog ili onog razloga, ovih 5 recepata će pomoći
Pogledaj kojih to pet recepata možeš koristiti kao priloge jelu, ali i kao samostalna jela te uz pomoć njih izbaciti ugljikohidrate. Možda je dobro vrijeme da pripaziš na liniju kako bi vitka i zadovoljna mogla uživati u blagdanskoj trpezi. Navedeni recepti sadržavaju "superhranu" te ih i oni koji se pridržavaju keto dijete mogu konzumirati, prenosi Health.
Gljive s češnjakom i parmezanom
Znamo da gljive nisu omiljena namirnica za sve, no ovaj recept bi mogao čak i one najkritičnije preobratiti da ih zavoli.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica maslaca
- 4 češnja češnjaka - samljeti
- 300 grama gljiva - šampinjona
- sol i papar po želji
- 30 grama parmezana - naribanog
- peršin
Priprema:
- Zagrij maslinovo ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodaj češnjak i gljive u tavu i pirjaj oko 5 minuta, povremeno miješajući pazeći da se gljive kuhaju s obje strane.
- Začini solju i paprom.
- Kad su gljive gotove, maknuti s vatre, posipi parmezanom i peršinom. Posluži toplo.
Kremaste prokulice s češnjakom i sirom
Zbog ovoga recepta i najveći mesojedi postat će slabi na prokulice ili kelj pupčar.
Sastojci:
- 200 grama prokulica - prepolovi ih
- 2 žlice maslaca
- 3 češnja češnjaka - samljevena
- 30 grama brašna
- 500 mililitara mlijeka
- 100 grama sira - naribanog
Priprema:
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Napuni veću posudu vodom i pusti da zakipi. Dodaj prokulice i kuhaj 5-6 minuta, dok blago ne omekšaju. Iscijedi vodu iz lonca, a prokulice poli hladnom vodom kako bi zaustavila proces kuhanja. Tapkanjem ih što bolje osuši.
- Za vrijeme dok se prokulice kuhaju ili kasnije, na maslac u veliku tavu dodaj mljeveni češnjak. Ubrzo zatim umuti brašno i kuhaj jednu minutu. Polako dodaj mlijeko i kuhaj 5-6 minuta ili dok se ne zgusne. Cijelo vrijeme miješaj kako se ne bi napravile grudice od brašna.
- Ukloni tavu s vatre i umiješaj 50 grama sira. Miješaj dok se ne otopi i začini solju i paprom.
- Sve prebaci u tepsiju, a ostatak sira pospi po prokulicama.
- Peci 20-25 minuta dok lijepo ne porumeni.
Pire od cvjetače
Iako kada netko spomene pire, vjerojatno odmah pomisliš na krumpir, mi ti donosimo recept za zdraviju verziju koja je također kremasta.
Sastojci:
- 1/2 cvjetače
- 1 žlica maslaca
- 50 grama parmezana
- 1 žlica vrhnja
- sol i papar po želji
Priprema:
- U veliki lonac ulij vode i pričekaj da zakipi.
- Razlomi cvjetaču na komadiće i stavi ih u vodu. Kuhaj 20 minuta ili dok ne omekšaju.
- Iscijedi vodu iz lonca i pomoću drobilice koju koristiš i za krumpir napravi pire od cvjetače.
- Dodaj maslac, parmezan, vrhnje, sol i papar i nastavi koristiti drobilicu sve dok ne dobiješ jednoliku smjesu. Posluži toplo.
Rižoto od cvjetače i gljiva
Sada vjerojatno razmišljaš o tome kako rižoto može imati niski udjel ugljikohidrata? Ova keto verzija rižota uvjerit će te da ovo nije predobro da bi bilo istinito.
Sastojci:
- 50 grama maslaca
- 250 grama gljiva - nasjeckanih
- 2 češnja češnjaka - samljevena
- sol i papar po želji
- 350 grama cvjetače - možeš koristiti i smrznutu
- 50 mililitara bijelog vina - suhog
- 120 mililitara pilećeg temeljca
- 4 žlice vrhnja
- Naribani parmezan - po želji (što više, to kremastije)
Priprema:
- U velikoj tavi zagrij maslac na srednjoj vatri dok se ne otopi. Dodaj nasjeckane gljive i češnjak i pirjaj dok gljive ne omekšaju i poprime zlatno smeđu boju. Začini solju i paprom.
- Smanji toplinu, dodaj cvjetaču i promiješaj ju s ostalim namirnicama. Dodaj bijelo vino i kuhaj dok ne proključa. Temeljac dodaj polagano, nekoliko žličica, zatim promiješaj i pusti da ispari prije nego ga opet dodaš malo.
- Kad cvjetača postane mekana, dodaj još malo temeljca i dvije žlice vrhnja. Pokrij poklopcem i nastavite kuhati, dopuštajući cvjetači da se pari dok ne omekša. Ako je potrebno, dodaj još temeljca ili vrhnja.
- Umiješaj parmezan i dodaj soli i papra po želji, ako nedostaje.
- Dodatno naribaj parmezan prije posluživanja.
Donosimo ti šest proteinskih namirnica s kojima možeš raditi fine zalogaje koji donose jednak užitak kao ugljikohidrati, a neće ti pokvariti dijetu.
Kremaste zapečene šparoge s češnjakom
Pečena šparoga sama je po sebi ukusna, ali kada uz nju dolazi i sir onda daje jedinstveni i očaravajući okus.
Sastojci:
- 500 grama šparoga - ukloni tvrde krajeve
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka - samljevenog
- 3/4 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 150 grama mozzarelle - usitnjena
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje nasprejaj uljem i zatim na njega posloži šparoge. Ostavi sa strane.
- U maloj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Smjesom premaži šparoge, a zatim ih protrljaj kako bi sa svake strane bile prekrivene smjesom.
- Peci 10-15 minuta.
- Izvadi ih iz pećnice i posipaj ih mozzarellom. Vrati u pećnicu i peci dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju, oko 4 do 5 minuta.
- Po potrebi dodaj sol i papar. Posluži toplo.
Dobar tek!
Tekst je prethodno objavljen na potralu missZDRAVA.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.