Life&style

Kad ne želimo krumpir i rižu: 5 recepata za keto priloge koji će smanjiti unos ugljikohidrata

  • Osim što je keto prehrana i dalje vrlo popularna, mnogi ljudi izbjegavaju ugljikohidrate barem povremeno
  • Uostalom, znamo onaj osjećaj težine u želucu kad se najedemo, primjerice, mesa i kruha ili krumpira
  • Kad poželiš lakši prilog, iz ovog ili onog razloga, ovih 5 recepata će pomoći

Pogledaj kojih to pet recepata možeš koristiti kao priloge jelu, ali i kao samostalna jela te uz pomoć njih izbaciti ugljikohidrate. Možda je dobro vrijeme da pripaziš na liniju kako bi vitka i zadovoljna mogla uživati u blagdanskoj trpezi. Navedeni recepti sadržavaju "superhranu" te ih i oni koji se pridržavaju keto dijete mogu konzumirati, prenosi Health.

Čips od sira Možda vas zanima 5 proteinskih namirnica zbog kojih ćeš imati osjećaj kao da jedeš ugljikohidrate Rubrika Life&style Life&style

Gljive s češnjakom i parmezanom

Znamo da gljive nisu omiljena namirnica za sve, no ovaj recept bi mogao čak i one najkritičnije preobratiti da ih zavoli.

Gljive | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca
  • 4 češnja češnjaka - samljeti
  • 300 grama gljiva - šampinjona
  • sol i papar po želji
  • 30 grama parmezana - naribanog
  • peršin

Priprema:

  1. Zagrij maslinovo ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
  2. Dodaj češnjak i gljive u tavu i pirjaj oko 5 minuta, povremeno miješajući pazeći da se gljive kuhaju s obje strane.
  3. Začini solju i paprom.
  4. Kad su gljive gotove, maknuti s vatre, posipi parmezanom i peršinom. Posluži toplo.
Možda vas zanima Miješati ga stalno ili ga ne smiješ ni taknuti kuhačom: 5 savjeta za savršen rižoto Rubrika Life&style Life&style

Kremaste prokulice s češnjakom i sirom

Zbog ovoga recepta i najveći mesojedi postat će slabi na prokulice ili kelj pupčar. 

Prokulice | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 200 grama prokulica - prepolovi ih
  • 2 žlice maslaca
  • 3 češnja češnjaka - samljevena
  • 30 grama brašna
  • 500 mililitara mlijeka
  • 100 grama sira - naribanog

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.

  1. Napuni veću posudu vodom i pusti da zakipi. Dodaj prokulice i kuhaj 5-6 minuta, dok blago ne omekšaju. Iscijedi vodu iz lonca, a prokulice poli hladnom vodom kako bi zaustavila proces kuhanja. Tapkanjem ih što bolje osuši.
  2. Za vrijeme dok se prokulice kuhaju ili kasnije, na maslac u veliku tavu dodaj mljeveni češnjak. Ubrzo zatim umuti brašno i kuhaj jednu minutu. Polako dodaj mlijeko i kuhaj 5-6 minuta ili dok se ne zgusne. Cijelo vrijeme miješaj kako se ne bi napravile grudice od brašna.
  3. Ukloni tavu s vatre i umiješaj 50 grama sira. Miješaj dok se ne otopi i začini solju i paprom.
  4. Sve prebaci u tepsiju, a ostatak sira pospi po prokulicama. 
  5. Peci 20-25 minuta dok lijepo ne porumeni.

 

Pire od cvjetače

Iako kada netko spomene pire, vjerojatno odmah pomisliš na krumpir, mi ti donosimo recept za zdraviju verziju koja je također kremasta.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 1/2 cvjetače
  • 1 žlica maslaca
  • 50 grama parmezana
  • 1 žlica vrhnja
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. U veliki lonac ulij vode i pričekaj da zakipi.
  2. Razlomi cvjetaču na komadiće i stavi ih u vodu. Kuhaj 20 minuta ili dok ne omekšaju.
  3. Iscijedi vodu iz lonca i pomoću drobilice koju koristiš i za krumpir napravi pire od cvjetače.
  4. Dodaj maslac, parmezan, vrhnje, sol i papar i nastavi koristiti drobilicu sve dok ne dobiješ jednoliku smjesu. Posluži toplo.
Možda vas zanima Rižoto od buče s gljivama: Prava jesenska poslastica koja je gotova za manje od pola sata Rubrika Life&style Life&style

Rižoto od cvjetače i gljiva

Sada vjerojatno razmišljaš o tome kako rižoto može imati niski udjel ugljikohidrata? Ova keto verzija rižota uvjerit će te da ovo nije predobro da bi bilo istinito.

Rižoto od karfiola | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 50 grama maslaca
  • 250 grama gljiva - nasjeckanih
  • 2 češnja češnjaka - samljevena
  • sol i papar po želji
  • 350 grama cvjetače - možeš koristiti i smrznutu
  • 50 mililitara bijelog vina - suhog
  • 120 mililitara pilećeg temeljca
  • 4 žlice vrhnja
  • Naribani parmezan - po želji (što više, to kremastije) 

Priprema:

  1. U velikoj tavi zagrij maslac na srednjoj vatri dok se ne otopi. Dodaj nasjeckane gljive i češnjak i pirjaj dok gljive ne omekšaju i poprime zlatno smeđu boju. Začini solju i paprom.
  2. Smanji toplinu, dodaj cvjetaču i promiješaj ju s ostalim namirnicama. Dodaj bijelo vino i kuhaj dok ne proključa. Temeljac dodaj polagano, nekoliko žličica, zatim promiješaj i pusti da ispari prije nego ga opet dodaš malo.
  3. Kad cvjetača postane mekana, dodaj još malo temeljca i dvije žlice vrhnja. Pokrij poklopcem i nastavite kuhati, dopuštajući cvjetači da se pari dok ne omekša. Ako je potrebno, dodaj još temeljca ili vrhnja.
  4. Umiješaj parmezan i dodaj soli i papra po želji, ako nedostaje.
  5. Dodatno naribaj parmezan prije posluživanja.

 Donosimo ti šest proteinskih namirnica s kojima možeš raditi fine zalogaje koji donose jednak užitak kao ugljikohidrati, a neće ti pokvariti dijetu.

Kremaste zapečene šparoge s češnjakom

Pečena šparoga sama je po sebi ukusna, ali kada uz nju dolazi i sir onda daje jedinstveni i očaravajući okus. 

Zapečene šparoge | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci:

  • 500 grama šparoga - ukloni tvrde krajeve
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka - samljevenog
  • 3/4 žličice soli
  • 1/4 žličice papra
  • 150 grama mozzarelle - usitnjena

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje nasprejaj uljem i zatim na njega posloži šparoge. Ostavi sa strane.
  2. U maloj zdjeli pomiješaj maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Smjesom premaži šparoge, a zatim ih protrljaj kako bi sa svake strane bile prekrivene smjesom.
  3. Peci 10-15 minuta.
  4. Izvadi ih iz pećnice i posipaj ih mozzarellom. Vrati u pećnicu i peci dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju, oko 4 do 5 minuta.
  5. Po potrebi dodaj sol i papar. Posluži toplo.

Dobar tek!

 

Tekst je prethodno objavljen na potralu missZDRAVA.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Zdrava riza