- Uh, dovoljan je jedan kratki trenutak nepažnje i juha je odmah preslana ili preljuta
- Nemoj očajavati – i za to postoji rješenje!
- Sa sljedećim savjetima možeš spasiti svoje jelo ako si ga previše začinila
Ponekad ima dana kad nam jelo nikako ne može uspjeti kako treba. Juha je odjednom preslana ili previše ljuta. Ako si pretjerala sa začinima, to nije razlog za očaj – ili da baciš juhu u smeće! Sljedeći trikovi će ti pomoći da spasiš prezačinjenu juhu…
Domaća sredstva protiv preslane juhe: krumpir ili kruh
• Stavi krumpir ili kruh u jelo
• Ostavi da odstoji nekoliko minuta
• Potom izvadi krumpir ili kruh
Jelo je preslano ili previše ljuto: što napraviti?
Ako si pretjerala s doziranjem soli, papra, čilija i sličnih začina te je juha preslana ili previše ljuta, sve ovisi spravljaš li kremastu ili bistru juhu. Bistre juhe možeš razrijediti s vodom, a kremaste s mliječnim proizvodima. Uvijek najprije dodaj malo tekućine pa probaj – kako juha odjednom ne bi bila bezukusna.
Osim toga, previše soli možeš isfiltrirati tako da staviš sirovi, oguljeni krumpir u juhu. Kad je gotovo kuhan, upit će sol poput spužve pa kad ga izvadiš iz juhe – bit će manje slanija.
Domaća sredstva protiv previše ljutog jela: biljno ulje
• Stavi ulje u jelo te dobro promiješaj
• Pričekaj da ulje ispliva na površinu
• Otkloni ulje s pomoću žlice ili zaimače
Dakle, protiv previše čilija pomaže šalica ulja. Jednostavno umiješaj ulje u juhu te pričekaj da ispliva na površinu. Zatim možeš zajedno s uljem izvaditi i dio ljutine iz juhe. Naime, kapsacin, tvar koja daje ljutinu, topi se u ulju, ali ne u vodi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.