Life&style
Juha od kostiju dobra je za zdravlje

Juha od kostiju: Evo zašto bi ju trebala redovito jesti, a imamo i recept kako je napraviti kod kuće

  • Juha od kostiju je bomba! 
  • Jako je ukusna i jednostavna je za pripremu 
  • Međutim, to nije sve: jako je dobra za opće zdravlje! 

Što je juha od kostiju? Juha od kostiju u osnovi je sok od kostiju. To je tekućina napravljena od kuhanih životinjskih kostiju i vezivnog tkiva. Kuhari koriste juhu od kostiju za spravljanje raznih juha i umaka, ali to je i ukusan i hranjiv napitak koji možeš piti sam. 

Zbunjujuće je da je juha od kostiju zapravo poznata kao temeljac, ali obična juha od kostiju potpuno je drugačija mješavina. Kosti su ono što koštanu juhu čini posebnom. 

Prednosti juhe od kostiju

Evo sedam razloga da piješ više juhe od kostiju.

1. Izvrstan je izvor hranjivih tvari

Točan nutritivni sadržaj koštane juhe ovisi o tome što koristiš u receptu. Ali, općenito je zdrava. Srž, kosti i vezivno tkivo čine kostur koštane juhe, a sadrže puno vitalnih vitamina i minerala poput:

• željezo

• cink

• bor

• kalcij

• selen

• kalij

• magnezij

• fosfor

Napomena: riblje kosti također donose hrpu korisnih stvari na stol. Dobar su izvor vitamina D, selena, kalcija i fosfora. Riba također može biti odličan način za povećanje razine joda, što je bitno za zdravu štitnjaču i metabolizam.

2. Podržava mršavljenje

Juha od kostiju je izvor hrane bogate bjelančevinama. Premda je niskokalorična, istraživanja pokazuju da konzumacija koštane juhe može povećati osjećaj sitosti. Također postoji mogućnost da konzumiranje juhe može smanjiti rizik od pretilosti, prema podacima istraživanja iz 2014. godine.

Možda vas zanima Mama otkrila recept za najsočnije pečeno pile ikad - tajna je u dodatku koji košta 10 kuna! Rubrika Life&style Life&style

3. Moglo bi biti dobro za kosu i kožu

Juha od kostiju može pomoći u povećanju volumena proizvodnje kolagena, tvrde rezultati istraživanja iz 2019. godine. Koncentracija kolagena ipak će varirati, a koristi možda neće biti naglašene. 

Kolagen igra važnu ulogu u jačanju kože i može ti pomoći da održavaš mladenački sjaj. U kliničkom ispitivanju iz 2018. godine je dodatni kolagen pomogao hidratizirati kožu sudionika i smanjio pojavu bora.

Inače, kolagen je također povezan sa zdravljem kose. Može djelovati kao antioksidans i može ti pomoći u borbi protiv oštećenja od slobodnih radikala. Ali, potrebno je dodatno istraživanje kako bi se dokazale te pogodnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Liana (@liwellness)

4. Može pomoći zglobovima

Vezivno tkivo i kolagen u kostima se tijekom kuhanja pretvaraju u želatinu. Želatina je prepuna aminokiselina, poput glicina i prolina, koje tijelo može koristiti za stvaranje vlastitih vezivnih tkiva, poput hrskavice. 

To bi moglo zaštititi tvoje zglobove od habanja tijekom vremena.

5. Može pomoći probavnom sustavu

Juha od kostiju mogla bi pomoći u smanjenju rizika od problema s probavom i drugih želučanih problema. Prema istraživanju iz 2017., ljudi koji imaju upalnu bolest crijeva skloni su nižoj razini aminokiselina. Dakle, dodatna količina aminokiselina u koštanoj juhi može pomoći u suzbijanju simptoma (ali ne u potpunosti te ne može zamijeniti konvencionalno liječenje).

Također, dodatak glutamina može pomoći u liječenju poremećaja crijevne barijere. 

Najveća i najčešća pogreška koja se radi kod kuhanja pileće juhe

6. Može smanjiti upalu

Aminokiseline u koštanoj juhi imaju prilično snažna protuupalna svojstva. Ali, prava zvijezda tima aminokiselina je arginin. Istraživanja pokazuju da ova aminokiselina može pomoći u borbi protiv kronične upale (premda ne navode ništa o količinama koje dolaze od koštane juhe).

Istraživanje iz 2015. godine pokazalo je da je arginin pomogao poboljšati simptome astme i smanjio upalu dišnih putova kod miševa. Drugo istraživanje na životinjama pokazalo je da dodatak arginina može pomoći u smanjenju upale kod pretilih štakora.

Međutim, potrebno je više istraživanja kako bismo saznali djeluje li to na ljude i je li količina dostupna u juhi od kostiju dovoljna da napravi tu razliku.

7. Može poboljšati san

Istraživanja pokazuju da bi aminokiseline koje se nalaze u koštanoj juhi mogle potaknuti bolji san. Jedno je istraživanje pokazalo da 3 grama glicina poboljšavaju kvalitetu sna. Sudionici su brže zaspali i budili se manje puta tijekom noći. Isto je istraživanje također otkrilo da glicin poboljšava pamćenje i smanjuje dnevni umor.

Možda vas zanima Mama dvoje djece nakon 25 godina bez posla stvorila milijunsko carstvo - zbog juhe od kostiju Rubrika Life&style Life&style

Kako napraviti juhu od kostiju

Gotove juhe od kostiju mogu se pronaći u nekim trgovinama. Međutim, puno je bolje napraviti svježu juhu kod kuće. Uz to je to puno jeftinije. Evo osnovnog recepta:

Sastojci:

• oko 4 l vode

• 4 kilograma životinjskih kostiju i tkiva

Kosti visoke kvalitete možeš nabaviti u mesnici ili na mesnom odjelu u supermarketu. Također možeš koristiti preostale kosti iz prethodnih obroka.

Evo kako skuhati juhu od kostiju:

1. Stavi kosti u veliki lonac.

2. Potopi ih u vodu.

3. Ostavi da zakipi.

4. Smanji vatru pa na laganoj vatri kuhaj 10 do 24 sata. (Što dulje kuhaš, okus će biti koncentriraniji.)

5. Ostavi da se hladi najmanje 20 minuta.

6. Procijedi kroz gazu.

7. Čuvaj u hladnjaku ili zamrzivaču.

Profesionalni savjet: svojoj juhi možeš dati dodatnu aromu sa začinima poput kadulje, majčine dušice ili lovorovog lišća. Također možeš dodati malo povrća za dodatne hranjive tvari.

Koliko često treba piti juhu od kostiju?

Ovdje nema jasnog odgovora. Mnogi piju 1 šalicu dnevno ujutro ili prije spavanja. Ali možeš popiti i više ako želiš! Ukusna je, niskokalorična i puna zdravstvenih blagodati. Doista nemaš što izgubiti…

Juha je previše slana, masna, ljuta, rijetka ili je zagorjela? S ovih 5 trikova ćeš ju spasiti

Photo: Shutterstock

Komentari 0