Life&style

Juha je previše slana, masna, ljuta, rijetka ili je zagorjela? S ovih 5 trikova ćeš ju spasiti

  • Juhe se trebaju naći i na ljetnom meniju; hidratiziraju tijelo i lagan su obrok, idealan za vruće dane
  • No, što ako se dogodi da juhu presolilmo ili nam divna gusta juha zagori i dobije gorak okus?
  • 5 najčešćih grešaka s juhom spasit ćeš uz pomoć ovih 5 trikova

Neizostavan je dio nedjeljnog ručka, a mnogi uživaju u njoj gotovo svakodnevno – ukusna, mirisna, krepka juha! Preporuča se jesti ju čak i ljeti. Zabluda je da nam još više zagrijava tijelo; zapravo ga hidratizira, a i lagani je ljetni obrok kad nemamo previše apetita. Za one još uvijek skeptične, tu su hladne juhe poput gazpacha. Međutim, što napraviti kad ti malo pobjegne sol pa juha bude preslana? Što ako je zagorjela pa ima gorak okus ili je previše rijetka i nikako da je zgusneš? Imamo 6 rješenja za 6 najčešćih „nezgoda“ s juhom… 

Možda vas zanima Priča iz vagine: O maternici i drugim "ženskim temama" moramo razgovarati otvorenije Rubrika Life&style Life&style

1. Juha je premasna

Po površini juhe plivaju kolutovi masnoće? Za to postoji jednostavno rješenje: stavi nekoliko kockica leda u čistu kuhinjsku krpu te sve uroni u posudu s juhom. Masnoća će se pod utjecajem hladnoće skrutiti te primiti za krpu. 

 2. Juha je previše ljuta

Voliš ljutkasti okus juhe, no stavila si previše čilija, papra ili đumbira pa nepce već nakon jedne žlice juhe gori? Kokosovo mlijeko, vrhnje ili pire od manga umanjit će ljutinu. Također možeš skuhati još jednu juhu (bez čilija i sličnih začina), dodati je ljutoj varijanti, a višak poslije zamrznuti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SWIPE TO THE LEFT 😎 Yesterday our prime the Right Honourable @andrewholnessjm stop by a street food stall to purchase a cup of soup something we all do traditionally. We wanted to go down memory lane a little back in the days in rural Jamaica where I the chef 👨🏾‍🍳 was going to school most times only lunch we could afford was a cup of corn 🌽 soup packed with vegetables and the goodness of nature. Wether you have money or not the chef will always give a kid a cup knowing that alone can carry that child right until they reach home. Caribbean life is full of memories and we are here to keep them alive. Ingredients Pumpkin Corn 🌽 Okra Spring onion Thyme Scotch bonnet Sea salt Water THE VERY BASICS OF INGREDIENTS THAT BUILD A TRADITION 🇯🇲🇯🇲🇯🇲🇯🇲🇯🇲 . . . #jamaica #reggae #soup #caribbean #music #kingston #reggaemusic #jamaican #love #injamaica #jamaicanfoodie #travel #eatwellbewell #backintheday #africa #montegobay #jamaicalandwelove #bobmarley #canada #miami #newyork #jamaicanfood #onelove #london #visitjamaica #london #guyana #cheflife #vegetarian #vegan

A post shared by LITTLE JAMAICA UK (@littlejamaica_uk) on

3. Juha ima okus po zagorjelom

Ako ti juha zagori, a to se lako dogodi s gustim juhama, makni lonac sa štednjaka te prelij polako juhu u drugu posudu. Nikako nemoj strugati zapečene komade s dna, dapača, pazi da ti ništa od toga ne klizne u novi lonac. Nastavi kuhati prethodno dodvši koju četvrtinu luka u nju. Izvadi luk, začini juhu i – gotovo! I malo bijelog vina može neutralizira gorki okus juhe. 

4. Juha je preslana 

Ako je to slučaj, juhu možeš spasiti s jednim bjelancem: dodaj ga juhi, pusti da zavrije te otkloni bjelance. Nemaš jaje u kući? I kriška, dvije kruha te naribani krumpir će preuzeti višak soli. Nakon kuhanja ih otkloni iz juhe. 

Možda vas zanima Bit će skoro kao domaća: Evo kako ćeš oplemeniti okus juhe iz vrećice ili u kocki Rubrika Life&style Life&style

5. Juha se neće zgusnuti 

Juha je rijetka poput vode? Reduciranjem će postati kremastija, ali će dobiti i intenzivniji okus. Također će je zgusnuti 1-2 žličice škrobnog brašna rastopljenog u malo hladne vode – dodaj to juhi te zakuhaj. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0