Life&style

Jesi znala ovo? S ovim trikom će grah iz limenke biti puno ukusniji

  • Jeftino, zdravo, ukusno: grah iz limenke spada među namirnice koje gotovo svi imaju kod kuće
  • Grah iz limenke uopće ne mora biti „dosadno jelo“
  • S ovim trikom pretvorit ćeš ga u pravi specijalitet

Sigurno imaš negdje u ostavi ili kuhinjskom ormaru koju limenku graha. Može dugo stajati, jeftina je, a grah je izvrstan izvor biljnih bjelančevina. Obično ocijedimo tekućinu u kojem je grah te ga isperemo grah hladnom vodom. Zbog toga grah može imati pomalo bezličan okus. Međutim, imamo ultimativni trik s pomoću kojeg ćeš grah dovesti do nove okusne razine, odnosno pretvoriti u deliciju…

Evo kako ćeš to napraviti

Čarobna riječ glasi: mariniranje! I to klasično – s maslinovim uljem i octom u omjeru 3:1. Za to najprije ugrij ulje u tavi zajedno s češnjem češnjaka, sokom od jednog limuna te žličicom meda. Potom makni tavu sa štednjaka, umiješaj grah te začini solju, paprom i octom.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Ako želiš, možeš nadograditi marinadu:

Začini

Kako bi marinada od ulja i octa imala više arome, možeš dodati zrna gorušice ili crnog papra. Uz grah također fino idu i kim, sjemenke komorača i pahuljice čilija.

Snažniji okus

Nakon što si marinirala grah, dodaj mu još istisnuti češanj češnjaka. Alternativno možeš dodati i nasitno nasjeckanu ljutiku, crveni luk ili mladi luk.

Svježina

Za svježinu marinade možeš dodati nasitno nasjeckane listiće peršina, korijandera, vlasac ili kopar. Za još više arome pobrinut će se kora od limuna.

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Možda vas zanima 3 super recepta: nimalo dosadne, ukusne salate zdrav su obrok koji možeš spraviti za 20-ak minuta Rubrika Life&style Life&style

Hrskavost

Kako jelo ne bi bilo previše kašasto, marinadi treba malo dodatne hrskavosti. Što je dobro za to? Na primjer: nasjeckani celer, mahune, krušne mrvice ili prženi orasi i pinjoli.

Kiselina

Za marinadu ne moraš obavezno koristiti bijeli ocat. Ukusne alternative su malo sherryja, jabučni ocat, balzamični ocat pa čak i bijelo vino.

Što ide uz grah

Marinirani grah možeš jesti „solo“. Međutim, ukusan je u salatama te kao prilog raznim jelima. Oni koji ga preferiraju solo, namažu tostiranu šnitu kuha maslacem ili riccota sirom te stave na to marinirani grah.

Možda vas zanima 5 korisnih stvari koje kukuruz čini tvom tijelu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ukusno s salatom crvenom.