Life&style

5 korisnih stvari koje kukuruz čini tvom tijelu

Ova namirnica je u ljetnim mjesecima itekako omiljena jer se brzo priprema, ukusna je, a i povoljne cijene. No, ima i velike zdravstvene benefite

Voljeli ga ili ne, korisna svojstva kukuruza ne možemo zanijekati. Odlična je ljetna okrepa, a najčešće ga jedemo kuhanog i malo posoljenog ili samo pečenog. Kukuruz je jednostavna, jeftina i brza delicija, a ovo je 5 razloga zašto se ne moraš libiti jesti ga:

Visokovrijedna namirnica

U 100 grama kukuruza ima čak 342 kalorije, zbog čega ga uvrštavamo u jednu od najkaloričnijih žitarica. Iako se kukuruz koristi u prehrani športaša jer se uz pomoć njega brzo može brzinski udebljati, kukuruz je i dijetalna namirnica. Šačica klica kukuruza u salati će zadovoljiti potrebu za ugljikohidratima, koji su k tome sporo otpuštajući ugljikohidrati. Za razliku od proizvoda bogatih bijelim brašnom, kukuruz će te na dulji vremenski period držati sitom. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ima važne minerale

Kukuruz sadrži važne minerale za tjelesni razvoj. Fosfor, magnezij, mangan, cink i željezo se nalaze u kukuruzu pripremljenom na razne načine - kuhanom, pečenom ili klipovima iz konzerve. Fosfor iz kukuruza jača imunitet, pomaže radu bubrega, ali i pojačava čvrstoću kostiju. Magnezij je pak nužan za održavanje stabilnog srčanog pulsa, te za povećanje mineralne čvrstoće kostiju.

Snižava kolesterol

Konzumacija kukuruza snižava LDL, poznat kao loš kolesterol jer pomaže u redukciji kolesterola u organizmu. Iako kukuruz sprječava apsorpciju LDL-a u organizam, u istom trenu dobar kolesterol, HDL drži u optimalnom odnosu i ne "bori se" protiv HDL-a koji ulazi u organizam. Zašto ne treba bježati od dobrih kolesterola? Oni smanjuju rizik nastanka srčanih bolesti, preveniraju nastanak ateroskleroze te otpuštaju slobodne radikale u tijelu.  

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Suzbija rizik od raka

Ova dobra namirnica je bogata antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala, uzročnika raka. Za razliku od drugih namirnica koje dužim kuhanjem zapravo gube antioksidanse, kod kukuruza šećerca se taj broj povećava. Šećerac je bogat izvor fenola zvanog ferulska kiselina, antikancerogenog agenta koji se pokazao efikasnim u borbi protiv tumora koji vode do raka dojke ili raka pluća. Antioksidansi smanjuju nastanak opasnih oblika raka, induciraju apoptozu (programiranu smrt) opasnih stanica u tijelu, dok zdrave ostavlja zdravima. 

Dobar je za kožu i oči

Kukuruz je izvor beta-karotena, a on donosi vitamin A u tijelo, koji je nužan za dobar vid i kožu. Transformacija A vitamina kroz beta karotene je optimalna jer na taj način tijelo ne dobiva previše vitamina A koji u velikim količinama postaje kontraproduktivan i pomaže nastajanju tumora. Kukuruz je također koristan za zdravlje kože i unutarnjih sluznica.

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0