- Često se dogodi da kupimo malo više mesnih narezaka nego što možemo pojesti
- Bacanje uopće nije opcija
- Zato ti donosimo postupak kojim ćeš zamrznuti salame i uz koji će ostati ukusne i nakon odmrzavanja
Mesni naresci poput parizera, mortadele i šunkarice imaju jako kratak rok trajanja i često se dogodi da nam ostaci završe u smeću, ali jesi li znala da ih možeš zamrznuti, baš kao što zamrzavaš niz drugih namirnica?! Da, i u zamrzivaču ti mogu trajati oko dva mjeseca - samo ako ih pravilno umotaš kako bi sačuvali teksturu i vlagu. Zato ćemo ti otkriti kako.
Prije svega moraš znati da suhomesnati proizvodi mogu najbolje podnijeti zamrzavanje jer imaju mali postotak vode. Zamrzavanje purećih prsa, šunkarice i sličnih narezaka je također moguće, ali prilikom zamrzavanja meso može povući vlagu i postati neukusno - dat ćemo ti savjet da to izbjegneš.
Nareske možeš zamrzavati u komadu ili narezane, a najlakše ćeš zamrznuti salame koje se nalaze u neotvorenom tvorničkom pakiranju - samo ih ubaci u zamrzivač, a ako paket još umotaš u aluminijsku foliju ili plastičnu vrećicu, meso će biti još ukusnije.
Narezane, nezapakirane salame ili otvorena pakiranja trebaju malo više tvoje pozornosti. Poslaži svaku krišku salame posebno na papirnati ručnik i zatim dobro umotaj u plastičnu vrećicu. Svakako istisni zrak jer ćeš tako sačuvati okus i teksturu. Kad poželiš jesti salame, samo izvadiš onoliko kriški koliko želiš.
Velike komade mesa jednostavno umotaj u plastičnu vrećicu, još bolje u nekoliko njih, a najbolje u posebnu, deblju vrećicu za zamrzavanje. Također istisni sav zrak koji možeš prije nego paketić ubaciš u frizer. I svakako označi datum zamrzavanja jer ni zamrznuti mesni naresci ne traju vječno. Većina narezaka dobro se drži u zamrzivaču do dva mjeseca, nakon toga tekstura i okus propadaju, a suhomesnati proizvodi držat će se dobro do tri mjeseca.
Kako odmrznuti salamu?
Najbolje bi bilo da salame iz zamrzivača prebaciš u frižider gdje će se odmrzavati, no ako si u žurbi, tada možeš pakiranje ubaciti u zdjelu hladne vode, to će ubrzati proces. Kad se meso odmrzne, prije nego ga poslužiš, kuhinjskim ručnikom utapkaj višak vlage sa svake kriške. Odmrznute nareske možeš držati u frižideru tri do četiri dana.
Ako je narezak u zamrzavanju izgubio okus ili je promijenilo teksturu, to ne znači da je meso pokvareno i da ga moraš baciti - ubaci ga u složence, kajgane ili njime nadjeni picu - malo topline i začina učinit će ga ponovno ukusnim.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.