- Keksi, čokolada, žele bomboni….jasno je kako se ovdje radi o jako zabavnom kolaču!
- Kasato tradicionalno uveseljava mnoge već desetljećima, a šarm mu daje i poseban izgled
- Genijalan je jer se ne peče, a može se prilagoditi i raznim kalupima zanimljivih oblika
Stvari koje su dobre ne treba mijenjati. Tako je i iznimno ukusnim kolačem koji se skriva iza neobičnog imena Kasato, a koji daje priliku da bez puno truda oduševimo svoje goste i zadovoljimo najveće sladokusce. Prednost mu je i zabavan izgled, a i brojne mogućnosti kojima podliježe ova slastica.
Zapravo se radi o varijaciji slastice poznate pod nazivom Rocky Road koja je u Americi poznata kao kolač od čokolade i sljezovih kolačića koji se ne peče dok je u Britaniji poznatiji pod nazivom Tiffin. Kasato koji su radile naše mame i bake najbliži je makedonskoj verziji kolača koji se ne peče i formira se u obliku rolade a zatim reže na ploškice zanimljivog izgleda.
Kako je ovaj kolač doživio brojne varijacije mi ćemo predstaviti recept koji garantirano uspijeva i donosi uzbudljiv čokoladni zalogaj.
Sastojci:
- 250 g keksa (Petit Beurre, Plazma ili slično)
- 250 g maslaca
- 250 g šećera u prahu
- 3 žumanjca
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g žele bombona
- 1 žlica ruma
- 1/2 l mlijeka
- 30 g vanillin šećera
Glazura:
- 200 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
- 1 žličica ruma
Priprema:
- Kekse izlomi na komadiće a zatim prelij toplim mlijekom s dodatkom vanillin šećera
- Žumanjca pjenasto umuti sa šećerom u prahu, a zatim dodaj omekšali maslac i miksaj dok ne dobiješ jednoličnu masu*
- Rastopi čokoladu na pari pa dodaj smjesi sa žumanjcima i pomiješaj
- Smjesi dodaj kekse natopljene u mlijeku i žele bombone ( možeš dodati i tostirane lješnjake ili grožđice prethodno natopljene u rumu)
- Slasticu oblikuj u roladu, a je zatim omotaj plastičnom folijom i ostaviti nekoliko sati da se stisne. Ako želiš atraktivniji izgled kolača smjesu utisni u zanimljive kalupiće koje si prethodno obložila plastičnom folijom.
- Kada se kolač stisnuo prelij ga glazurom koju si napravila od rastopljene čokolade, maslaca i žličice ruma. Umjesto glazure, kolač možeš ukrasiti i šlagom.
*Žumanjca možeš umutiti i na pari ako si sklona termičkoj obradi
Uživaj u ovoj slatkoj bombi!
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.