Life&style 11. listopada 2020.

Jesi li probala Kasato? Otkrij zašto je čokoladni kolač koji se ne peče najomiljeniji generacijama

Instagram/Getty.
  • Keksi, čokolada, žele bomboni….jasno je kako se ovdje radi o jako zabavnom kolaču!
  • Kasato tradicionalno uveseljava mnoge već desetljećima, a šarm mu daje i poseban izgled
  • Genijalan je jer se ne peče, a može se prilagoditi i raznim kalupima zanimljivih oblika

Stvari koje su dobre ne treba mijenjati. Tako je i iznimno ukusnim kolačem koji se skriva iza neobičnog imena Kasato, a koji daje priliku da bez puno truda oduševimo svoje goste i zadovoljimo najveće sladokusce. Prednost mu je i zabavan izgled, a i brojne mogućnosti kojima podliježe ova slastica.

Možda vas zanima... Za ovaj presočni čokoladni kolač iz Švedske sigurno nisi čula, a tako lako ga je pripremiti Rubrika Life&style Life&style

Zapravo se radi o varijaciji slastice poznate pod nazivom Rocky Road koja je u Americi poznata kao kolač od čokolade i sljezovih kolačića koji se ne peče dok je u Britaniji poznatiji pod nazivom Tiffin. Kasato koji su radile naše mame i bake najbliži je makedonskoj verziji kolača koji se ne peče i formira se u obliku rolade a zatim reže na ploškice zanimljivog izgleda. 

Možda vas zanima... Čokoladni kolač s tikvicama? Nemoj se zgražati već isprobaj ovaj genijalan recept za presočan desert Rubrika Life&style Life&style

Kako je ovaj kolač doživio brojne varijacije mi ćemo predstaviti recept koji garantirano uspijeva i donosi uzbudljiv čokoladni zalogaj. 

Sastojci:

  • 250 g keksa (Petit Beurre, Plazma ili slično)
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 3 žumanjca
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g žele bombona
  • 1 žlica ruma
  • 1/2 l mlijeka
  • 30 g vanillin šećera
Možda vas zanima... Kad odjednom poželiš slatko: Ovaj neodoljivi kolač od čokolade pripremit ćeš za samo 6 minuta! Rubrika Life&style Life&style

Glazura: 

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g maslaca 
  • 1 žličica ruma

Priprema: 

  1. Kekse izlomi na komadiće a zatim prelij toplim mlijekom s dodatkom vanillin šećera
  2. Žumanjca pjenasto umuti sa šećerom u prahu, a zatim dodaj omekšali maslac i miksaj dok ne dobiješ jednoličnu masu*
  3. Rastopi čokoladu na pari pa dodaj smjesi sa žumanjcima i pomiješaj
  4. Smjesi dodaj kekse natopljene u mlijeku i žele bombone ( možeš dodati i tostirane lješnjake ili grožđice prethodno natopljene u rumu)
  5. Slasticu oblikuj u roladu, a je zatim omotaj plastičnom folijom i ostaviti nekoliko sati da se stisne. Ako želiš atraktivniji izgled kolača smjesu utisni u zanimljive kalupiće koje si prethodno obložila plastičnom folijom. 
  6. Kada se kolač stisnuo prelij ga glazurom koju si napravila od rastopljene čokolade, maslaca i žličice ruma. Umjesto glazure, kolač možeš ukrasiti i šlagom.

*Žumanjca možeš umutiti i na pari ako si sklona termičkoj obradi

Uživaj u ovoj slatkoj bombi!

  • manfred

    odličan kolac bellisima