- S ovim receptom ćeš klasičnom čokoladnom kolaču dati jesenski štih
- Aromatični kesteni i tamna čokolada čine fantastičan duet za savršeni kolač
- Donosimo ti recept za sočni jesenski kolač – i to bez brašna!
U hladno godišnje doba uživamo u raznim receptima za pečenje. Osim bundeva i orašastih plodova, kesteni su fenomenalni za jesenske kolače. Ovaj kolač od čokolade i kestena prozračan je i sočan. Ukusni kesteni daju jednostavnom kolaču od čokolade aromatičnu i neobičnu notu. Još jedan plus: kolač se spravlja bez brašna te je zdraviji i bezglutenski.
Sastojci
• 115 g neslanog maslaca
• 200 g tamne čokolade (natrgane na komade)
• 4 jaja (odvojeno bjelanca i žumanca)
• 35 g smeđeg šećera
• 60 g šećera od šećerne trske
• 1 prstohvat morske soli
• ¼ soka od limuna
• 200 g kestena (oguljenih i kuhanih)
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva te namasti kalup za pečenje (promjera 20 cm).
2. Maslac i komade čokolade stavi u veliku metalnu ili staklenu zdjelu uronjenu u vruću vodu te rastopi uz stalno miješanje. Stalno miješaj dok se ne rastopi. Potom ostavi po strani.
3. U posudi za miksanje dobro pomiješaj žumanca, smeđi šećer i sol. Potom umiješaj mješavinu od maslaca i čokolade te ostavi po strani.
4. Stavi u veliku posudu bjelanca i sok od limuna te pjenasto izmiksaj. Dodaj šećer od trske te tuci dok ne nastane čvrst snijeg.
5. Samelji kuhane i oljuštene kestene, umiješaj u čokoladno tijesto te potom oprezno dodaj ¼ snijega. Zatim polako umiješaj preostali snijeg te stavi tijesto u pripremljeni kalup za pečenje.
6. Peci kolač 30-35 minuta u pećnici (napravi test s čačkalicom!). Dok se hladi vjerojatno će se malo skupiti te dobiti pokoji procjep (to je normalno). Prije posluživanja pospi kakaom u prahu.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.