Life&style

Nećeš vjerovati, ali ovako kesten djeluje na tvoje tijelo

Jedna od najboljih strana dolaska jeseni svakako su - kesteni. Volimo ih pečene, u pireu, u kolačima ili mermeladama. Uživajmo u njima bez grižnje savjesti jer dokazano imaju bezbroj blagotvornih učinaka na naše zdravlje

Jesi li znala da su kesteni jedna od prvih namirnica koje je čovjek upoznao i konzumirao u svojoj povijesti? Ni mi nismo znali, ali već danima čekamo da se gradom proširi miris pečenih kestena. Vesele nas ideje o šetnjama po hladnoći kad nam ruke griju samo hrskavi kesteni! Osim što su ukusni, kesteni su uistinu dobri za naše zdravlje. Imaju cijeli niz blagotvornih učinaka na ljudski organizam, a ovo su najvažniji:

 | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric

1. JEDINI JE ORAŠASTI PLOD S MALO MASTI

Kesten je, poput većine ostaih orašastih plodova, kaloričniji od tipičnog voća. Sto grama sirovog kestena ima oko 130 kalorija.  Po svom sastavu jako je sličan smeđoj riži, sadrži mnogo škroba, ali istovremeno je jedini orašasti plod koji ima malo masti. Zbog prisutnosti škroba odličan je za djecu i sportaše te sve ostale izložene većim fizičkim naporima. 

2. IMA PUNO VITAMINA C 

Jesi li znala da je kesten jedino orašasto voće s vitaminom C? Dapače, toliko je bogat vitaminom C da svega 100 grama kestena pokriva više od 50 posto dnevne potrebe za vitaminom C. Osim toga, sadrži vitamine A i B te brojne minerale među kojima se ističe kalcij. Važno je reći da se ovi nutritivni elementi ne gube pri termičkoj obradi kestena. Plod, naime, štiti debela kora koja sprječava gubitak tih važnih tvari. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

3. PREPUN JE FOLNE KISELINE

Oko sto grama kestena nudi 62 µg folata.  Folna kiselina jako je važna za rast stanica, sintezu DNA i normalan rad živčanog sustava. Sve to zapravo vodi k tome da je posebno važna za trudnice jer omogućuje pravilan razvoj djeteta. Dakle, ako si trudna, na listu trudničkih želja svakako uvrsti porciju kestena dnevno. Mogao bi te spasiti (ne baš toliko ukusnih) tableta s folnom kiselinom!

4. VAŽAN IZVOR VLAKANA

Za razliku od nekih drugih orašastih plodova, kesten nije teško probavljiv. Navodno ne zadaje poteškoće ni ljudima koji imaju probleme s probavom. Takvo što uistinu je očekivano zbog visokog postotka vlakana u plodu. U funkciji unosa vlakana, kesten ti privremeno može zamjeniti jabuke kojih ćeš se tijekom duge zime svakako najesti. Mljac!

Možda vas zanima Što žličica lanenih sjemenki na dan čini tvom tijelu Rubrika Life&style Life&style

5. POMAŽE IZBACIVANJU VIŠKA VODE IZ TIJELA

Ako imaš problema sa zadržavanjem viška vode u organizmu, kesten je tvoj saveznik. Potaknut će izbacivanje viška vode i djelovati protuupalno. Preporuča se, poput lubenice, bubrežnim bolesnicima. I ženama u PMS-u, ako smijemo dodati!

 

 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0