- Što je jesen bez kestena? Kuhani, pečeni pa onda i kolači s kremom od kestena mnogima su omiljena slastica u ovo doba godine
- Iako su prilično kaloričan obrok, plod pitomog kestena obiluje mnogim blagodatima za naše tijelo
- U mnogim zemljama ovu namirnicu koriste i u slanim jelima poput juhe i pirea, a slani namaz od kestena izvrsna je zamjena humusu
Kada govorimo o plodovima koji nas asociraju na jesen, svakako su tu uz bundeve i kesteni. Ovaj orašasti plod omiljena je namirnica brojnih jesenskih slastica, a za one pečene tijekom dugih šetnji gradom nerijetko se traži mjerica više jer rijetko tko im može odoljeti. Plod pitomog kestena je jedna od prvih namirnica koju je čovjek ikada konzumirao i to zbog svoje visokovrijedne nutritivne vrijednosti koju 53 posto čini voda, zatim su tu i bjelančevine, ugljikohidrati te škrob.
Plod kestena još je bogat i kalcijem, kalijem te sadrži fosfor, željezo i većinu vitamina B skupine. Kako je kesten poprilično usporediv s krumpirom, u Francuskoj od njegovog ploda proizvode brašno koje pomiješano s brašnom žitarica daje peciva i kruh. Kod nas se kesteni pretežito upotrebljavaju kada pripremamo ukusne kreme za kolače, a kesten pire s dodatkom šlaga omiljena je slastica tijekom ovih jesensko-zimskih mjeseci. No, što ako malo promijenite rutinu u kuhinji i od kestena pripremimo potpuno drugačiji obrok? Predlažemo ukusni namaz teksturom sličan humusu koji obiluje zdravim namirnicama i miriše na omiljene začine egzotičnih krajeva.
Sastojci
- 1 šalica oguljenih kuhanih kestena (po želji može i pečenih)
- 3 režnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- sušeni timijan
- tahini
- nasjeckani peršin (ili sušeni)
- par kapi limunovog soka
- 3 žlice vode
- soli po želji
- papar po želji
Priprema
1. Nakon što ranije skuhaš kestene, pomiješaj ih u blenderu ili sjeckalici zajedno sa češnjakom, maslinovim uljem, začinima i limunom.
2. Dodaj vodu u smjesu te ponovno sve izmiksaj. Ako se smjesa čini i dalje gruba, slobodno dodaj još vode po želji.
3. Prebaci u višekratnu posudicu, dodaj peršina, a ako imaš pikantnije nepce, namazu dodadaj ljute sušene paprike.
4. Serviraj uz kruh, peciva, prepečenac, krekere ili kriške sirovog povrća poput mrkve ili celera.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.