- Umak od rajčice definitivno je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih umaka
- Sigurno ga i sama često spravljaš – i to prema maminom ili bakinom receptu
- Ako za pripremu koristiš koncentrat rajčice, onda svakako obrati pažnju na ovaj jednostavan, ali genijalan trik
Umak od rajčice je klasik među umacima za tjesteninu. Međutim, jedan esencijalni korak pri spravljanju je većina nas dosad zaboravljala – a ti?
Baza dobrog umaka od rajčice je koncentrat rajčice. Međutim, mnogi stavljaju koncentrat direktno iz tube u kipući temeljac ili umak. A to je pogreška – smatraju profesionalni kuhari. Naime, tvrde kako koncentrat iz tube ili bočice često ima gorku, mineralnu aromu – koju ne želimo u svom jelu!
U čemu je trik?
Kuhari preporučuju da koncentrat rajčice karameliziraš prije korištenja. A to funkcionira jedino ako ga staviš u lonac prije svih tekućina. To se radi ovako: najprije propirjaj malo luk i češnjak na malo ulja. Zatim dodaj začine te poprži koncentrat rajčice. Boja koncentrata treba postati svijetlocrvena (pa do boje cigle). Tek onda dodaj vino ili neku drugu tekućinu.
Prednost: ako karameliziraš koncentrat rajčice, koncentrirat će se prirodni šećeri u pasti te će se ublažiti kiselina. Lagano „pržena“ aroma koncentrata dat će dodatno bolji okus jelu.
POGLEDAJ ČETVRTU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": CVIJEĆE I TORTA
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.